JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal sikre kjøpekraften

Årets mellomoppgjør for stat- og kommunesektoren starter 18. april. Partene har frist til midnatt 30. april for å bli enige om en forhandlingsløsning.

2013030510522320131216215858

per.flakstad@fagforbundet.no

Før oppgjøret i offentlig sektor starter, har LO og NHO gjort seg ferdig med oppgjøret i privat sektor og de såkalte frontfagene.

Vel og merke hvis det ikke ender i streik.

I privat sektor starter oppgjøret med innlevering av krav mandag 11. mars, og partene har frist til midnatt 21. mars med å bli enige. Ved et eventuelt brudd, kommer det til å bli mekling fra 5. til 7. april.

LO tror det blir mekling

– Vi har ikke hatt mekling i mellomoppgjørene siden 2003, men jeg tror det er stor mulighet for at vi havner hos Riksmekleren denne gangen, sa leder av LOs forhandlingsavdeling, Knut Bodding, på et presseseminar mandag.

Han tror ikke det er størrelsen på kravene, men profilen på dem som gjør at oppgjøret med 50 prosents sannsynlighet ender i mekling.

– I de siste oppgjørene har vi merket stor misnøye fra arbeidsgiversiden med lavlønnsprofilen, sa Bodding.

Sikre kjøpekraften

Et mellomoppgjør dreier seg bare om økonomiske justeringer mellom hovedoppgjørene, og handler kun om kroner og øre.

I kommunesektoren er overhenget fra i fjor på 2,5 prosent, det vil si lønnsøkningen som de ansatte uansett vil oppnå uten tillegg i mellomoppgjøret.

– Vi får nå igjen fordi virkningstidspunktet ble flyttet fra 1. mai til 6. juni etter streiken i fjor. Dermed blir overhenget høyere og den disponible rammen trang i år, sier leder i LO Kommune, Klemet Rønning-Aaby, til Fagbladet.

Rønning-Aaby tror ikke det kan forventes store lønnstillegg denne gangen. Hovedoppgaven i mellomoppgjøret blir å sikre medlemmenes kjøpekraft.

God lønnsutvikling

Samtidig blir mellomoppgjøret også i kommunesektoren en diskusjon om profil.

– Ved siden av å trygge medlemmenes kjøpekraft, må vi også se på innretningen i forhold til problemstillinger som lavlønnsprofil, krone/prosenttillegg eller en kombinasjon av disse, og likelønnsprofil, sier Klemet Rønning-Aaby.

Foreløpige tall fra det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene viser at lønnsveksten for lønnstakere samlet i Norge var på fire prosent i fjor. Det er litt lavere enn året før, men samtidig gikk prisene opp med bare 0,8 prosent, slik at kjøpekraften ble sterkt forbedret.

Offentlig ansatte hadde den samme lønnsutviklingen som gjennomsnittet, med unntak av de som arbeider i Spekter-organiserte helsevirksomhetene. Her ble tillegget 3,75 prosent.

I løpet av de siste fem årene har kommuneansatte hatt en lønnutviklingen på mellom 25 og 26 prosent, ifølge tallene fra beregningsutvalget.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy