JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bibliotek låner ut ski og kano

Barn og voksne går på biblioteket for å låne både bok og sykkel. De behøver heller ikke å kjøpe kajakk eller kano for å ta seg en padletur. Biblioteket gjør det lettere og billigere å leve sunt i Tana.

2011101622505420131216172029

karin.svendsen@fagforbundet.no

Folk kommer for å låne sykler eller ski og går ut igjen med ei bok. Sånn er det blitt etter at biblioteket i Tana også ble en sentral for fritidsutstyr.

– Etter at vi kjøpte inn sportsutstyr, har vi fått besøk av innbyggere som aldri før har vært i biblioteket, forteller Ragnhild Måsø, biblioteksjef i Tana. Både bøker og fritidsutstyr kan lånes ved oppmøte eller på bibliotekets nettside. Folk som bor i en av bygdene langt fra kommunesenteret, kan få tilsendt utstyret med kommunens bokbuss.

Et sted for alle

Det var Fysak-koordinator Britt Somby-Solås som for et par år siden fikk ideen om å etablere en sentral for fritidsutstyr i Tana kommune. For å øke den fysiske aktiviteten i befolkningen, ønsket hun å bedre tilgangen til kostbart utstyr. Hun skaffet til veie 250.000 kroner gjennom Navs program for fattigdomsbekjempelse.

Kommunens biblioteksjef grep muligheten til å skape mer liv på biblioteket. Sentralen ble plassert i biblioteket, så nå passerer låntakerne blant annet ski, sykler og kanoer på vei til hyllene.

– For meg er likhetsprinsippet viktig. Alle unger skal ha lik tilgang til fritidsutstyr, mener Ragnhild Måsø. Biblioteket er gratis for alle – dermed er det også gratis å låne alt på biblioteket, inkludert fridtidsutstyret.

Hun syns også biblioteket er riktig sted for utstyret, fordi det da ikke blir stigmatiserende å låne i stedet for å kjøpe.

– Alle går på biblioteket. Derfor tror jeg folk føler det helt greit når de også låner sportsutstyr her, sier hun.

Meningsfylt samvær

Vinteren er den lengste årstida i Finnmarkskommunen, og da er det skiutstyr som er mest ettertraktet. Om sommeren er etterspørselen størst på sykler. Det meste av ­utstyret passer for barn i alle aldre, og pågangen er stor når en av skolene arran­gerer friluftsdager.

– Men vi har også tenkt at det skal være mulig for de voksne å være ute sammen med barna, forteller Ragnhild Måsø. Derfor har de også kjøpt inn en del utstyr i voksenstørrelse.

Biblioteksjefen fryder seg over alle de fornøyde låntakerne, og forteller strålende om de gode opplevelsene det nye tilbudet har gitt.

– En far som hørte om dette, laga skøytebane utenfor huset, og oppfordret alle naboungene til å låne skøyter og hjelmer. Sånt er artig, syns hun.

Måsø er opptatt av at biblioteket utvikler seg i takt med samfunnet. Hun tenker for eksempel på at mange barn ikke bor sammen med begge eller noen av forel­drene sine, og at det kan bli kostbart å kjøpe to sett med fritidsutstyr.

– En far hadde besøk av sønnen sin. Først var han innom og lånte sykkel. Noen dager senere kom han tilbake for å låne kano. Jeg tenker at vi dermed har bidratt til at han og gutten fikk en meningsfull ferie sammen.

Tar vare på utstyret

Da kommunen fikk 250.000 kroner til ­disposisjon, hentet de inn anbud fra ulike sportsforretninger i fylket. Valget falt på en lokal leverandør som ga en god pris på alle varer. Dessuten tar forretningen seg av reparasjoner ved behov.

– Det var det billigste tilbudet vi fikk inn. Det er jo også mest lettvint å samarbeide med en lokal forretning, sier Måsø.

Hvis noe forsvinner, må låntakeren erstatte det. Etter ti måneder med utlån av kostbart fritidsutstyr, er ennå ingenting blitt borte.

– Folk er så glad for dette tilbudet at de behandler utstyret pent, sier biblioteksjefen.

Ragnhild Måsø opplyser at pengene fra Nav var en engangsbevilgning, men at det er mulig å søke om tilskudd i tre år. Hun håper at utgifter til innkjøp og vedlikehold av fritidsutstyr etter hvert blir bakt inn i det ordinære driftsbudsjettet.

Tana kommune fikk først midler fra Nav drift og utvikling, Seksjon levekår og sosiale ­tjene­ster, for å styrke arbeidet med å forebygge og redusere fattigdom blant barn som mottar ­bistand fra sosialtjenesten.

Ved andre gangs søknad var adressaten Arbeids- og velferdsdirektoratet, sosiale tjenester. Søknaden ble sendt via Fylkesmannen i Finnmark. Tilskuddet ble gitt over statsbudsjettet.

Dersom ordningen blir videreført i statsbudsjettet for 2012, kan andre kommuner søke om midler på samme måte som Tana har gjort. Det vil da bli lagt ut informasjon og søknadsskjema omkring 15. november 2011 på nav.no. I tillegg vil landets fylkesmenn gjøre ordningen kjent gjennom sine kanaler. Hovedregelen er at tilskudd gis over tre år.

Ligger i Øst-Finnmark.

3000 innbyggere.

Har tre offisielle språk: norsk, samisk og finsk.

Samisk er likestilt med norsk, og kommunen heter derfor også Deanu gielda.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy