JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mucho macho i Prestelva

Mannfolka i Prestelva barnehage på Sortland er i særklasse. Barnehagen ligger høyt på listetoppen i Norge når det gjelder andel mannlige ansatte.

2007081512564420131216014742

– Menn skjønner tidligere enn kvinner at navlestrengen er kuttet, erter Asbjørn Aune. Men det er alvor bak spøken. Styreren i Prestelva har gjort det til sin livsoppgave å få flere menn inn i barnehagen. På det meste var de sju, nå er fem av de 21 ansatte menn.

Det myldrer av fargerike kjeledresser i akebakken denne flotte vårdagen. Sola trosser værmeldingene og kommer på besøk, barnehagen har godværsvanen tro tatt turen opp i lia.

– Det er mye på grunn av mannfolka at vi har fått en profilert satsing på friluftsliv. Vi har en tese om at mannfolk har en litt røffere omsorg, uten at kvaliteten lider, sier Asbjørn.

Noen syns kanskje utfordringene i Prestelva blir vel røffe. Asbjørn innrømmer at han har fått tilbakemeldinger fra foreldre som har klump i halsen når femåringen i vinterblesten og adventsmørket drar på fakkeltur i skjærgården med båt. Men de som står litt nervøse igjen på kaia er sjelden menn.

Regjeringa har som mål at det skal være 20 prosent menn i barnehagene i løpet av 2007. Det er langt fram til målet, knapt åtte prosent av norske barnehageansatte er menn. Norge troner likevel på verdenstoppen når det gjelder antall mannlige ansatte i barnehagene. Prestelva kan med drøyt 20 prosent menn fortelle en av de få suksesshistoriene.

Gutteklubben MIB

Rundt leirbålet kokkelerer Jørgen, Benjamin og Svein Olav. Sultne barnemunner er ekstra sultne på tur; gutta steiker, braser og fordeler bålgrillet mat i ekspressfart. Fra akebakken høres frydefulle hvin idet rumpeakebrettene flyr over spretthoppet – lastet med lekelystne mannfolk og en haug unger. Det ser ut til at både uteaktivitetene og mannfolkrekrutteringa har skutt fart.

– Vi startet med en «gutteklubb». MIB-arbeidet (menn i barnehage) i fylket var nede for telling. En undersøkelse i regi av fylkesmannen fikk tragiske dårlig respons, forteller Asbjørn.

Da midlene skulle fordeles i 2005, valgte fylkesmannen å satse alt på en hest. «Gutteklubben» i Prestelva hadde vist handlingskraft og oppnådd resultater. Hele potten gikk til MIB-guttas klubbkasse.

En del av midlene ble investert i teknisk utstyr. Med nytt videokamera og redigeringsutstyr har de laget sin egen promo-film, de har trykket brosjyrer, laget webside og power-pointpresentasjoner som de bruker på rekrutteringsturné. Gruppas opptreden har slått an. Tilbakemeldingene fra kommunen og ungdomsskolene i distriktet er overveldende. Høgskolen i Bodø er elleville, og har booket gutta også til neste år.

På førskolelærerutdanninga er frafallet blant mannlige studenter sørgelig stort. Hele 48,3 prosent av mannfolka sluttet mellom 2003 og 2005.

– Vi ønsker å beholde mannfolka i utdanninga og i yrket. Vi vil vise dem mulighetene til å utforme egen arbeidshverdag og bidra til kvalitetsøkning i tilbudet til barna og foreldrene. Når fedre møter menn i garderoben, engasjerer de seg på en annen måte.

Asbjørn avviser at han er opptatt av å ha flest mulig machomannfolk på laget.

– Vi er opptatt av likevekt når det gjelder kjønn og personligheter. Barnehagen og barna trenger ikke en bestemt type mann, men mange forskjellige – akkurat som vi trenger ulike typer kvinnfolk.

Både handydamer og bakemestre

Vel «hjemme» rydder Wanja Mollan på plass turutstyr og skifter på våte unger som snart fyker fornøyde og tørre rundt på nybrånet sykkelføre. Wanja graver i verktøykassa og finner skiftnøkkelen hun leter etter. Gardinopphenget må fikses, og handydama er på plass.

Avdelingsleder Jørgen Amundsen står med gjærdeig til albuene, og knar rundstykker så melspruten står. Nå skal det bli nam-nam for små og store munner.

De fem faste mannfolka i Prestelva er en sammensatt gjeng. Et par har befalsbakgrunn fra Forsvaret. Andre har kjørt langtransport eller jobbet med økonomi og forretningsvirksomhet. Resepten for ei vellykket rekruttering foreskriver de gjerne videre.

– Vi møter opp flest mulig. Vi viser DVD og gjør det personlig ved å fortelle om oss sjøl, vår vei inn i yrket, våre bakgrunner, forteller Jørgen.

Med guttene under lupen Informasjons-dvd-en MIB-gutta har laget fra livet i barnehagen er fylt av friskuser. Her padler gledesskrålende smårollinger kano og rappellerer ned fjellsider akkompagnert av U2 og Vamp. Her plukker barna bær, klatrer i trær og trosser dårlig vær. Presentasjonen fokuserer på hvordan «gutta i skauen» har valgt å integrere friluftsliv og utendørsaktiviteter i barnehagehverdagen.

Er det slik at måten mannfolka i Prestelva har valgt å organisere sin arbeidshverdag på gir et «maskulint alibi» for å jobbe i en feminin sektor? I naturbarnehagene er eksempelvis målet om 20 prosent menn for lengst oppnådd. Men en mannlig førskolelærer som går rundt med kniv i beltet og har sin hovedarena til skogs kan vel knapt sies å utfordre den tradisjonelle mannlige identiteten?

Jørgen handterer anklager om et konservativt kjønnsrollemønster like lett som et brett rundstykker.

– Barn trenger å boltre seg i naturen, vi vet at barn som er fysisk aktive er de som fungerer best i skolen. I vår barnehage vil vi tilby et mangfold opplevelser, motorisk og kognitivt. Variasjonen blir større ved at begge kjønn er representert, parerer han.

Forskning viser at flest gutter er tapere i skolen, de har dårligst karakterer og dropper oftere ut enn jenter. Når lærere skal definere elever som problematiske, er 70 prosent gutter. Hele 80 prosent av elevene som får diagnoser på atferdsproblemer er gutter.

Jørgen Amundsen er opptatt av hvordan barnehagepersonellet forstår og samhandler med guttene. Han er opptatt av å møte de fysisk aktive guttene med et tilfredsstillende tilbud.

– Jeg tror at menn ofte utfordrer barna på en litt annen måte enn kvinner, spesielt i forhold til motorisk lek. Vi er kanskje litt mindre «redde» og har andre måter å skape trygghet i leken.

Med jevne mellomrom filmer avdelingslederen ungenes frilek. Filminga bidrar til å kartlegge ungenes lek når de får velge helt fritt. Dokumentasjonen skal bevisstgjøre personalet når det gjelder forsterking og utfordring av kjønnsrollemønster.

Nyansatte Wanja er ferdig med snekkeroppgavene, og vifter med skiftnøkkelen mens hun tar en svingom på samlingsrommet.

–Med mannfolka på plass blir det både mer humor og en annen type humor. De avler fram en sunn «røffhet» i forhold til både kollegene og ungene. Mannfolka var absolutt et trekkplaster for meg da jeg søkte jobben her! sier Wanja Mollan.

– Hvordan har det påvirket deg at du nå har fått manneønsket oppfylt?

– Som kvinne blant menn blir jeg tvunget til å være mer direkte, til å stå fram i større grad. Med menn på laget tvinges vi til å bevise litt mer. Det er en utfordring, på godt og vondt, men også en slags kvalitetssikring. Vi har flere frodige og fruktbare diskusjoner i kollegiet når en så stor andel er menn. Det er nesten pinlig politisk ukorrekt å si det – men det er sant!

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy