JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Iska krever miljøinnsats

Offentlig sektor må føre an i kampen mot global oppvarming, oppfordret Iska-president Ylva Thörn på vegne av 20 millioner offentlig ansatte.

2007092415172920131216022121

Iska, Internasjonalen for stats- og kommuneansatte, åpnet sin verdenskongress i Wien i dag med å mane til innsats for å begrense skadevirkningene av klimaendringer.

– Global oppvarming er en stor utfordring som krever solidaritet over kontinenter, nasjonale grenser og generasjoner, og mellom rike land og de fattige, som kommer til å bli hardest rammet av klimaendringene. Det krever en kollektiv besluttsom offentlig respons for å hanskes med denne globale trusselen, talte Thörn.

Presidenten erklærte støtte til FNs generalsekretær Ban Ki-Moons forsøk på å etablere et internasjonalt rammeverk for å hanskes med klimagassutslipp og klimaendringer.

– En ny verdensomfattende og forpliktende avtale til erstatning for Kyoto-avtalen må komme på plass, sa Ylva Thörn, og minnet om at vi har en særlig forpliktelse overfor de fattige landene i verden.

– Kan ikke stoppes

Ban Ki-Moon møter i dag mer enn 80 stats- og regjeringssjefer samt andre representanter fra 70 land i New York for å diskutere en ny avtale som skal ta over når Kyoto-avtalen utløper i 2012. De har ikke god tid. Klimaendringene finner sted fortere enn selv de mest pessimistiske anslagene til FNs klimapanel.

I utkastet til sin sluttrapport skriver FNs klimapanel at utslippene av klimagasser må kuttes med mellom 50 og 80 prosent innen midten av dette århundret, skriver Aftenposten i dag. Samtidig mener panelet at det likevel er «svært usannsynlig» – mindre enn ti prosents sjanse – for at verden vil lykkes i å begrense tempareaturøkningen til to grader i gjennomsnitt. Dette er målet EU og Norges klimapolitikk styrer etter, og regnes som en viktig grense dersom man ønsker å begrense de verste effektene av klimaendringene.

Stiller krav

Iskas kongress er ventet å vedta krav om at det innføres miljøstandarder i alle offentlige anbud, bindende internasjonale avtaler for å redusere klimagassutslipp og styrking av fattige lands evne til å håndtere effektene av klimaendringene.

Thörn uttalte at bedre kollektivtransport, investeringer i ren energi og vannproduksjon, bedre regulering og en handels- og utviklingspolitikk som gir lokalsamfunn kontroll over sitt eget miljø og sin egen økonomi, er nødvendig dersom man skal oppnå store reduksjoner i klimagassutslippene.

Iska samler omkring 20 millioner offentlig ansatte verden over. Organisasjonen er en sammenslutning av 640 forbund i 154 land, blant dem Fagforbundet og en rekke andre norske forbund. I år fyller organisasjonen hundre år.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy