JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnehagen som aldri stenger

Takatasku barnehage er aldri tom for barn. Bortsett fra tre dager rundt juletider.

2007102610122720131216024640

Klokka er halv elleve om formiddagen, og Phan Thi er i ferd med å hente to og et halvt år gamle Luong Ceciliah i barnehagen. Thi lager flymat for cateringselskapet Gate Gourmet og jobber tidlige skift. Nå er hun ferdig med arbeidsdagen, og gleder seg til å gå hjem.

– Det er til stor hjelp å kunne ha Ceciliah her, sier Thi mens hun kler på datteren. Ceciliah skotter mistenksomt på journalistens store, svarte kamera.

– Hva skulle du gjort om du ikke hadde fått plass her?

– Da kunne jeg ikke tatt jobben.

Takatasku barnehage – Baklomma på norsk – stenger bare julaften, første og andre juledag samt to planleggingsdager i året. Ellers er den alltid åpen. Barna kommer og går til ulike tider av døgnet. Barnehagen er en av ni kommunale helgdøgnsbarnehager i Helsingfors-området. I tillegg finnes det én privat, samt en del som er oppe til klokka ni om kvelden. Kriteriet for å få plass er at man jobber eller studerer på kvelds- eller nattestid.

Puslespill Baklomma rommer 70 barn, som kommer og går til ulike tider avhengig av når foreldrene jobber. Vanligvis tilbringer mellom fire og sju av dem natta på sovesalen. Der legger de seg mellom åtte og halv ni og blir lest for på senga av personalet.

De yngste borteboerne er knappe ti måneder gamle.

– Vi blir iblant møtt med at det er så fælt å la barna sove borte om natta. Jeg har sett barn som er hos en besteforelder én dag, kanskje en onkel en annen dag, som spør «hvor skal jeg være i natt?» Det er bedre at barna har ett sted å gå når mamma eller pappa arbeider, sier Malla Anttila.

Styreren holder opp en stor plansje med navn og tidspunkter.

– Det er et puslespill.

Foreldrene må varsle én uke i forveien når de ønsker å ha poden i barnehagen. På Anttilas ark står navn og tidspunkter for når både barn og voksne er til stede.

De ansatte jobber i seks ukers turnus. De går på omgang med å jobbe «fleksibelt», og hoppe inn på kort varsel når det trengs en ekstra person. Personalet holder regelmessige møter for å oppdatere hverandre på barnas situasjon.

– Vi snakker aldri om helgen, men om når vi har fri.

Mindre i barnehagen enn andre Førskoleundervisningen skjer på dagtid, fire timer mellom klokka åtte og fire mandag til fredag. Barnehagen forsøker å følge en normal døgnrytme, med den forskjellen at barna ikke nødvendigvis går hjem om ettermiddagen.

– Barn i vanlige barnehager får en «indre klokke», som at de henger ved porten når klokka nærmer seg fem. Barna her har ikke det. Mamma kan komme når som helst på døgnet. Det er viktig at vi prøver å holde en viss struktur på dagen, sier Anttila.

Men planlegging må til. Barna er der ikke nødvendigvis til samme tid hver uke. De begynner alltid å lage morsdagspresanger halvannen måned i forveien, slik at man er sikre på at alle skal bli ferdige i tide.

– Vi fører skjemaer for hva alle barna har gjort.

– Er det tøft for ungene å være så mye hjemmefra?

– De er ikke mye hjemmefra. Barn i vanlige barnehager tilbringer ofte mellom 200 og 220 timer der i måneden. Våre barn er her i gjennomsnitt 150 timer, svarer Anttila.

Lite etterspurt i Norge – Hvis det er behov blant arbeidstakere for å ha andre åpningstider i barnehagene enn per i dag, bør det vurderes. Men det er ikke noe vi har merket mye til blant våre medlemmer, heller ikke i helse- og omsorgsyrkene, sier Mette Henriksen Aas i Fagforbundets Seksjon kirke, kultur og oppvekst.

Samtidig skal man være forsiktig med å opprette mekanismer som styrker utviklingen i retning av et 24-timerssamfunn, mener Henriksen Aas. Døgnåpne barnehager kan dekke et behov, men kan også være med på å forsterke et press mot normalarbeidsdagen og gjøre det lettere for arbeidsgivere å kreve at man jobber på ubekvemme tidspunkter.

– Vi skal dekke behov som er der, men ikke skape nye behov.

I Norge er kommunene ansvarlig for å gi et barnehagetilbud som er tilpasset lokale forhold og behov, inkludert åpningstider. Forskriften om makspris gjelder imidlertid ikke utenom dagtid, og det gis ikke driftstilskudd til barnehagene for oppholdstid mellom kl. 21.00 og kl. 06.00. Fagbladet kjenner ikke til at det fins nattåpne barnehager i Norge.

Hos barnehageminister Øystein Djupedal i Kunnskapsdepartementet får Fagbladet opplyst at regjeringen ikke planlegger å endre regelverket eller utrede saken videre.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy