JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjære helseminister

Som helseminister mottok Ansgar Gabrielsen 1144 brev fra pasienter og pårørende innen psykisk helsevern. Nå har brevene blitt til bok.

2007121215015420131216031841

Lars Poverud søkte over hundre jobber uten å få napp - før han fikk tilbud om å bli prosjektmedarbeider i Rådet for psykisk helse.

- Det er slitsomt å være uønsket fordi livet ikke har fart vel med meg, sa han fra talerstolen under lanseringen av boken "Brev til en minister", ført i pennen av forfatter og journalist Tor Øystein Vaaland i Oslo.

Poverud er en av de mange som i løpet av livet har opplevd å få psykiske helseplager, og i tillegg måttet takle merbelastningene som kommer med diagnosen og innleggelsen.

- Brukererfaring en styrke

- Det å ha brukererfaring er en styrke, merkelig nok. Vi må tørre å se at brukerne har en særegen kompetanse. Vi vet hvordan det føles ikke å vite opp og ned på verden. Vi vet hvordan det er å stå på sosialen og be om å få lov til å reise på hytta i to uker i juli, sa han til forsamlingen hos Gyldendal forlag onsdag.

- Urettferdighet rammer systematisk, fastlo generalsekretæren i Rådet for psykisk helse, Sunniva Ørstavik, før hun ga ordet til Ansgar Gabrielsen. Den tidligere Høyre-statsråden sa blant annet at det hadde vært en vekker for ham å oppdage at de som sitter nederst ved bordet, alltid satt nederst når midler blir fordelt.

- De samme menneskene har også de pårørende med de største belastningene, og de til behandling har det helsepersonellet med lavest status, fortsatte han, og påpekte at til tross for at Stortinget vedtok enstemming en opptrappingsplan for psykisk helsevern, har veksten i somatikken vært halvannen gang høyere enn veksten i psykiatrien fem av de seks siste årene.

200.000 eksemplarer

"Brev til en minister" er blitt trykket opp i 200.000 eksemplarer, og skal sendes ut til ansatte i helsevesenet. For å få til dette, har Gabrielsen og Rådet for psykisk helse fått tre millioner kroner i støtte fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Statsråd Sylvia Brustad (Ap) var til stede på lanseringen, og roste Gabrielsen for initiativet.

- Vi har oppnådd mye bra de siste årene. Flere får hjelp, og holdningene har endret seg. Men vi har fortsatt en lang veg å gå, uttalte hun, og fastslo:

- Alle disse brevene er hver for seg verdifulle. Brukernes stemmer må bli hørt.

Teori og praksis

Tor Øystein Vaaland har lest gjennom alle de 1144 brevene, og valgt ut 37 av dem til å bli trykket i boken.

- Det er mye etikk og gode holdninger i vår bevissthet, sa han til forsamlingen. - Og når vi sier det, er det som regel fordi vi mener det. Likevel skrives det brev i dag som før, fordi folk krenkes. Mange opplever det ikke godt å være i brukerrollen. Reflekterer dette praktiske verdier vi ikke liker? spurte han.

- Penger ikke hovedproblemet

- Jeg håper ikke dette medfører at folk begynner å rope på mer penger, sier Sunniva Ørstavik til Fagbladet. Hun mener at det ikke nødvendigvis er penger som er hovedproblemet i psykiatrien i dag.

- Folk trenger hjelp til å leve det livet de ønsker å leve. Det betyr selvfølgelig ikke at vi trenger mye penger på feltet - men det er veldig lett å bruke midlene feil. Penger kan til og med virke mot sin hensikt hvis vi begynner å spytte milliarder inn i tiltak som ikke virker. Hvis pengene går til tvangsmedisinering og tvangsinnleggelser istedenfor å prøve å gi folk et sted å bo, vil det i hvert fall ikke ha noen effekt.

- Les brevene

Ørstavik minner om at brevene er adressert til politikerne, som er de som må sørge for at virkeligheten blir annerledes. - Vi vet at det er mange ansatte rundt i landet som er fortvilet fordi rammebetingelsene ikke tillater dem å møte brukerne med respekt, sier hun.

- Det viktige nå er at vi leser brevene og lar oss berøre. Det er det første som skal til for at vi skal skjønne at det er nødvendig å gjøre noe.

Alle ansatte i helse- og sosialsektoren vil motta boken i løpet av kort tid. Andre interesserte kan kjøpe den i bokhandelen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy