JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fikk sykefraværet til å stupe

Arbeidsmiljøprisen blir for første gang tildelt en kommunal enhet. Se hvilken.

2007121411411220131216032047

– Det er veldig hyggelig å få den prisen. Det hadde vi ikke ventet, sier Kjellrun Olaussen, leder for Hjemmetjenesten i Sortland kommune.

Hun har liten tid til å snakke med journalister når Fagbladet ringer. Arbeidstilsynet kommer på besøk, og skal feire med bløtake sammen med de ansatte. I går mottok hun Arbeidsmiljøprisen på vegne av hjemmetjenesten - som første kommunale enhet siden prisen først ble delt ut i 1961.

Sykefraværet stupte – Det er lagt ned et stort arbeid over lang tid, forteller Nina Abelsen, hovedverneombud i kommunen og nestleder i Fagforbundet på Sortland.

Hun forteller at sykefraværet har falt kraftig etter at kommunen begynte å jobbe systematisk med arbeidsmiljøet.

For fire år siden lå fraværet over 26 prosent i hjemmetjenesten. Da Arbeidstilsynet sist hadde kontroll i juni, hadde fraværet falt til rundt syv prosent. De siste, foreløpige tallene hun har, viser at fraværet har falt enda mer - til litt over fem prosent.

Hun svarer raskt når Fagbladet spør om årsaken:

– Arbeidstakerne blir hørt og tatt på alvor. tror jeg gjelder generelt i hele omsorgssektoren. Blir man hørt, får man det bedre på jobb.

Systematisk og målrettet – Prisen er en påskjønnelse for systematisk og målrettet innsats for å utvikle og forbedre arbeidsmiljøet. Det legges også vekt på at resultatene og erfaringene som vinneren har gjort er av allmenn interesse og kan videreformidles til andre, skriver direktør Paul Norberg i Arbeidsmiljøsenteret i begrunnelsen for tildelingen.

Han trekker i begrunnelsen fram at kommunen har foretatt en omstrukturering av hjemmetjenesten som gitt større vekt på lagarbeid. Mens hjemmehjelperne tidligere jobbet mye alene, er tjenesten nå inndelt i fem grupper, der sykepleiere, hjelpepleiere og assistenter jobber i team med de samme brukerne.

I hver av de fem gruppene er det utdannet to ryggombud som gir opplæring om arbeidsteknikk, forflytningsteknikk og bruk av hjelpemidler. Dette letter arbeidet for de ansatte og kommer også brukerne av tjenestene til gode.

Skryt til ledelsen

Hjemmetjenesten foretar systematiske vurderinger av det enkelte hjem hvor de ansatte skal inn for å yte tjenester. Slik kan arbeidsoppgavene legges til rette slik at det blir minst mulig belastninger på de ansatte. Ledelsen får skryt for å si tydelig fra til de ansatte om at de ikke skal gå inn og utføre arbeidsoppgaver på et sted hvor det er mulig å skade seg.

Juryen merker seg dessuten at kommuen arbeider systematisk med å få ned sykefraværet, at hjemmetjenesten har en tydelig ledelse og at de ansatte er dyktige til å melde inn avvik i forhold til kommunens minstestandarder.

Oppgaver gjenstår Norberg oppfordrer kommunen til å fortsette det systematiske arbeidet med å forbedre arbeidsmiljøet.

– Arbeidsforholdene i hjemmetjenesten i Sortland kommune er ikke perfekte, og det vil fortsatt være nye oppgaver å ta fatt på. Det er svært viktig å forstå at ethvert arbeidsmiljø er i stadig utvikling. De som stopper opp i selvtilfredshet vil raskt oppdage at arbeidsmiljøet vil kunne brytes ned, formaner Norberg.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy