JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kompiser bygger kompetanse

Ved Songdalstunet arbeider de ansatte kontinuerlig med å skaffe seg ny kunnskap. I ressursgrupper og på månedlige kompistreff deler de ny innsikt med hverandre.

2008011810381220131216033720

Et veksthus med friske blomster danner rammen rundt inngangspartiet til Songdalstunet. Frivillige har bygd gjerde rundt den lille oasen, og aktivitøren holder blomsterkassene i stand sammen med frivillige og brukere av dagsenteret. Veksthuset gir mulighet for et snev av naturopplevelse året rundt også for beboere som er avhengig av rullator eller rullestol.

– Her var det før bare en utrivelig parkeringsplass, forteller Janne Slotte, hjelpepleier og hovedtillitsvalgt i Songdalen kommune.

Inngangspartiet er bare en av kontrastene mellom før og nå på Songdalstunet. I løpet av det siste tiåret er bygningsmassen modernisert og bedre tilpasset brukernes behov. Både før og etter at omsorgssenteret i 2005 fikk status som hovedundervisningssykehjem for Helseregion Sør, har ledelse og ansatte gjennomført en rekke prosjekter for å heve kvaliteten på tjenestene.

Ressursgrupper De ansatte ved Songdalstunet har dannet ressursgrupper ut fra interesse.

– Gruppene arbeider med tema som deltakerne brenner for, og det er gjennomført prosjekter innenfor mange ulike felt. Vi har blant annet ressursgrupper på tannhelse, kultur, estetikk, velvære, terminal pleie og demens, forteller Slotte.

De fleste ressursgruppene består av fire til seks ansatte. Hjelpepleier og plasstillitsvalgt Kirsten Try Gumpen er leder av ressursgruppa for tannstell, og har fått opplæring av tannpleier. Siden har hun videreformidlet sine kunnskaper til de øvrige pleierne og sørget for at alle de 19 langtidsbeboerne har hvert sitt tannkort og får stelt tennene både morgen og kveld.

– I 2005 og 2006 ble det satt av en liten pott med såkalte frie midler. Ressursgruppene kunne søke på penger herfra for å gjennomføre små prosjekter som kom brukerne til gode. Gjennomførte prosjekter har blant annet vært gitarkurs, erindringsrom, velvære på hjul og musikkprosjekt.

Kompistreff Siste onsdag i måneden møtes de ansatte til kompistreff hvor de oppdaterer hverandre. Det var blant annet på et av kompistreffene Kirsten Try Gumpen underviste sine kolleger, og de fikk oppdatert rutinene på tannstell.

– Både ressursgruppene og kompistreffene bidrar til å heve kompetansen vår og forbedre tjenestene, mener Janne Slotte

– Sykepleiere, faglærte og assistenter er med i ressursgruppene og på kompistreffene. Alle får samme tilbud om å delta i prosjekter, og ufaglærte blir også stimulert til å ta en utdanning. På kompistreffene er det hjelpepleiere og sykepleiere som underviser kollegene. De fleste gruer seg på forhånd, men alle vokser på å stå fram og formidle det de selv kan og brenner for, sier Slotte.

Velvære Inne på et av rommene på langtidsavdelingen får Evelyn nyte godt av arbeidet til ressursgruppa for velvære. Hjelpepleierne Berit Hauger og Unni Rypås har hentet inn tralla med sminke- og hudpleieprodukter. Pleierne gir en enkel manikyr og vasker og ruller håret.

– Nå skal vi klippe og file neglene. Etterpå skal vi legge en dagkrem i ansiktet, forteller de to pleierne.

– Mange av de kvinnelige beboerne har aldri brukt sminke, så vi er veldig forsiktig med det. Men en diskret leppestift gjør seg når leppene med alderen blekner. Neglelakk i duse farger er også populært selv om mange av damene aldri før har brukt det, sier Hauger og Rypås.

Enkelte av beboerne er helt ned i 60-årsalderen. De har gjerne et annet forhold til sminke enn de eldre.

– Alle ser velstelte ut, og familien synes det er koselig å se at de er stelt sånn som de var da de kunne klare seg selv.

Gitarsøstrene Fra fellesstua høres tonene til Blott en dag. Avdelingsleder Ulla Kristoffersen har satt seg ved pianoet, og Jorunn Andresen har tatt fram gitaren. Et par andre pleiere og noen av beboerne sitter med sangheftet og prøver å finne og følge salmeteksten.

– Vi forsøker å ta musikk inn i den daglige driften, forklarer avdelingslederen.

– Nær 100 ansatte, både faglærte og ufaglærte, deltok på kulturarbeiderskolen da Kirkens Bymisjon holdt et to dagers kurs høsten 2006 for ansatte ved helse- og omsorgstjenestene i Songdalen kommune, forteller Ulla Kristoffersen.

Et definitivt vellykket prosjekt var da fem pleiere fikk 5000 kroner til disposisjon for å lære å spille gitar.

– Vi var alle nokså grønne, men pengene holdt til 12 dobbelttimer med en musikklærer. Og siden har Gitarsøstrene spilt og underholdt både til hverdag og fest, forteller Karen Pettersen.

– Det er egentlig ikke nødvendig med mer enn fem–seks sanger. Hvis vi skal synge lenger, er det bare å begynne forfra.

Eldre og småbarn i samsang Det fins etter hvert mye dokumentasjon på at musikk kan bidra til økt livskvalitet hos eldre. Mange har også sett at besøk av små barn gjør stor lykke hos den eldre generasjon. En tverrfaglig prosjektgruppe ved undervisningssykehjemmet forsøkte å kombinere disse to suksessfaktorene gjennom samarbeid med en lokal barnehage.

– 20 barn i femårsalderen og like mange hjemmeboende eldre i kommunen kom sammen en gang i måneden, forteller fagutviklingskonsulent Ellen Nordvang.

Musikken var en viktig del av møtet mellom barna og de gamle, og en av ungene døpte sykehjemmet om til Sangtunet. Etter at prosjektet ble avsluttet, er sangstundene forankret som en fast aktivitet ved Songdalstunet.

– De eldre brukerne har samlet inn penger fra næringsdrivende i kommunen slik at barnehagen fortsatt har penger til å frakte ungene i buss til Songdalstunet en gang i måneden, forteller Aud Urdal som har ansvaret for organiseringen, og som leder de fleste samlingene.

Utdanning og lønn Undervisningssykehjemmet bidrar til kompetanseutvikling i regionen ved å tilby ansatte fra omkringliggende kommuner deltakelse på ulike faglige tiltak. For eksempel følger til sammen 70 ansatte Eldreomsorgens ABC, en tverrfaglig etterutdanning med fokus på demens.

I 2001–2003 ble det med støtte fra Fylkesmannen gjennomført en videreutdanning i rehabilitering på høgskolenivå, hvor om lag 20 ansatte deltok. Nå er 23 hjelpepleiere, omsorgsarbeidere og aktivitører fra ni forskjellige kommuner i gang med tilsvarende videreutdanning på fagskolenivå.

For å få godkjent videreutdanningen, kreves ti ukers praksis. De ansatte får ikke permisjon med lønn.

– Ti uker uten lønn er vanskelig for mange. Dette er et svakt punkt, medgir Margun Øhrn, helse- og omsorgssjef i Songdalen kommune.

Ansvaret for å skaffe praksisplass ligger på hver enkelt elev, men arbeidsgiver er som regel behjelpelig. Hvis to bytter arbeidsplass, får de heller ikke lønn i praksisperioden. En mulighet er å ta praksisperioden på egen arbeidsplass.

– Hvis elevene ser behov for endring på egen arbeidsplass ut fra den nye lærdommen de tilegner seg i forbindelse med videreutdanningen, kan de bruke praksisperioden sin til å bedre tjenestene på eget arbeidssted. I så fall får de lønn, opplyser Øhrn.

Deltakerne betaler også skolebøkene selv, men medlemmer av Fagforbundet kan få dekket halvparten av utgiftene til materiell gjennom forbundet.

– Og vi ønsker jo også at videreutdanning skal gi fordeler i lønnsforhandlinger, sier helse- og sosialsjefen.

Kultur for å støtte Videreutdanning, prosjekter og nettverksarbeid krever ressurser som ikke alltid blir erstattet av vikarer.

– Vi har kultur for å avlaste og støtte hverandre når det trengs. Vi er blitt ganske kreative og løsningsorienterte, og da er det mye som går, sier Janne Slotte.

Som eksempel på evnen til å se muligheter, nevner hun pleieren som en dag med redusert bemanning, gjorde bruk av beboernes egne ressurser.

– En av dem er glad i å lese, og hun leste høyt for de andre. Resultatet ble at pleieren som hadde hatt ansvaret for litt for mange beboere, kunne gå hjem med en følelse av å ha gjort en god jobb.

Og tenk, en vandrer satt stille i to kapitler.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy