JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spiller seg mot jobbmålet

Vålerenga-sponsorene ønsket å bidra med mer enn å fylle på pengesekken. I forrige omgang resulterte det i jobb til ni ungdommer. Nå er et nytt kull unge klare for «Jobbsjansen».

2008012110182920131216033909

Det er midt på blanke formiddagen i Vålerengas storstue, Valhall, og 13 ungdommer kjemper om fotballen på kunstgresset. Prosjektleder i Jobbsjansen, Lars Eirik Eggen, blåser i fløyta og gir en ny kommando.

Det er siste dag av introduksjonsperioden til Jobbsjansen, og deltakerne har i fire uker konsentrert seg om kompetanseheving, lagbygging og fysisk trening.

– Her får ungdommene blant annet kurs i holdninger, konfliktløsning, presentasjonsteknikk og det grunnleggende trenerkurset i fotball. Introduksjonsperioden skal gjøre ungdommene bedre rustet for arbeidsoppgavene i både bedriftene og i Vålerenga, sier prosjektlederen.

Samfunnsansvar Jobbsjansen ble til etter initiativ fra Hafslund som gjennom samarbeidet med VIF ønsket å bidra med mer enn å fylle på pengesekken.

– Gjennom Jobbsjansen så de en mulighet for å vise samfunnsansvar i praksis, sier Torhild Strand, leder i Vålerenga mot rasisme.

Av første kull ungdommer mellom 17 og 23 år som startet opp høsten 2006, er samtlige i jobb eller har lærlingplass.

Med årets kull er Jobbsjansen utvidet, og foruten Hafslund, er også VIF-sponsorene Entra eiendom og Ica med på laget.

Minoritetsungdom Said Ali Dahir er en av de 13 som nå står på spranget til ny jobb.

– Jeg hadde søkt masse jobber, men det var vanskelig å få noe. Jeg har flyttet til Oslo fra Lillehammer, og kjente ingen, og det gjorde det enda vanskeligere, sier 20-åringen som nå ser fram til jobb på Ica.

Det var bare en tilfeldighet at han så annonsen for Jobbsjansen på nettet.

– Tidligere hadde jeg vært på Nav, men der var det ingen som sa noe om dette. Men jeg er interessert i fotball, og så annonsen på Vålerengas nettsider, sier Said.

– Jeg er også Vålerenga-fan, men Jobbsjansen fikk jeg vite om på Nav, sier Mishal Khawaja.

Av deltakerne i Jobbsjansen skal minst 75 prosent ha minoritetsbakgrunn, og dette målet er mer enn oppfylt. I fjor var det ingen jenter blant deltakerne, på nåværende kull er Mishal en av tre jenter.

Rekruttering Å få tak i alle som kan tenkes å ha behov for Jobbsjansen, har vært en utfordring:

– Rekrutteringen skjedde i samarbeid med Nav og Utdanningsetaten, og i tillegg satte vi inn annonser i avisene, og informerte gjennom ulike organisasjoner og treffsteder for ungdom, sier Lars Eirik Eggen.

Men prosjektledelsen skulle gjerne nådd enda bredere ut:

– Vi vet at det er mange unge som ikke registrerer seg hos Nav, og vi har prøvd å nå disse gjennom andre kanaler. Vi vet at vi ikke når ut til alle – men vi vet ikke hva mer vi skulle gjort, sier Torhild Strand.

Stolthet Etter introduksjonsperioden er ungdommene nå klare for neste trinn i prosjektet, fire ukers praksis i bedrift. Deretter går de inn i en fase der de jobber tre dager i uken i en bedrift og to dager for VIF og Vålerenga mot rasisme. Der er de inne i ulike prosjekter, og kan velge mellom å jobbe direkte for VIF, på Vålerenga bo- og servicesenter eller på SFO.

– For mange av ungdommene har det stor betydning at vi er så tett knyttet opp til VIF, sier Lars Eirik Eggen. – Mange av dem er svært fotballinteresserte, og noen er også gode spillere selv.

Ved å kombinere bedriftspraksisen med å jobbe for VIF, får de en mykere start på jobbingen, samtidig som det bidrar vi til å holde motivasjonen oppe. «Oslos stolthet» er Vålerengas slagord – og vi vil at ungdommene også skal være stolte av å være med på Jobbsjansen, sier Lars Eirik Eggen.

Jobbsjansen

– Samarbeidsprosjekt mellom VIF, Vålerenga mot rasisme, Nav og bedriftene Hafslund, Entra Eiendom og Ica. Støttet av Barne- og likestillingsdepartementet og Oslo kommune.

– Målgruppe: Ungdom 17–23 år. Minst 75 prosent skal ha minoritetsbakgrunn.

– Varighet: Åtte måneder. Deltakere får individstønad fra Nav. I tillegg dekkes månedskort og en rekke andre utgifter, og alle får være med på Vålerengas hjemmekamper.

– Innhold: Fire ukers introduksjonsperiode, deretter fire uker i bedrift. Resten av perioden jobber deltakerne tre dager per uke i bedrift, og to dager i Vålerenga mot rasisme, og er utplassert på SFO, jobber med fotballturneringer, jobber på bo- og servicesenter og skriver for vif.no.

– Mål: Fullført kurs munner ut i jobb.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKKO

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy