JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Menn i omsorg: Gi meg en maskulin øy!

Menn fristes ikke av feminine arbeidsplasser. De foretrekker å arbeide sammen med andre menn eller i kjønnsbalanserte miljøer.

2008012614092420131216034518

Uten økt rekruttering av menn til omsorgsyrkene eller økt import av arbeidskraft, vil vi om få år oppleve en dramatisk mangel på helsepersonell, ifølge Erling Steen, seniorrådgiver i Sosial- og helsedirektoratet. Steen var en av innlederne da prosjektgruppa MIO (Menn i Omsorgsyrker) nylig møttes til arbeidsseminar i Skien. Han mener skikkelige lønns- og arbeidsvilkår er en av betingelsene for at menn skal trekkes mot pleie- og omsorgssektoren. – Helsefagarbeiderne har like god lønn som andre fagarbeidere, men små stillingsbrøker fører likevel til lave inntekter. Yrket virker også lite attraktivt på menn fordi omsorgssektoren ikke kan tilby utsikt til en livslang karriere.

Ingen likestilling

Steen pekte også på forskjellen mellom tradisjonelle kvinne- og mannsyrker når det gjelder videreutdanning. Han minnet om at det fremdeles er slik at hver elevplass på de typiske guttelinjene på fagskolene blir subsidiert med 80.000 kroner, mens jentene ikke får noen støtte. Seniorrådgiveren oppfordret Fagforbundet til å bruke sin påvirkningskraft i retning sentrale politiske myndigheter til å rette opp denne ulikheten.– Til tross for all likestilling ellers i samfunnet, er dette ren forskjellsbehandling.

Utfordring til kvinnene

Pia Friis, daglig leder ved to Kanvas-barnehager i Oslo, har i mange år arbeidet for å øke rekruttering av menn til barnehagene. En av hennes brannfakler er at kvinner må gi fra seg definisjonsmakten for å gi mennene rom i kvinnedominerte yrker. – Kvinner er ikke alene om å forstå barnas eller brukernes behov, eller å vite hvordan mennesker skal trøstes. Friis understreket at vi ikke bare skal rekruttere menn. Vi skal også beholde dem. – For ikke å miste mennene, må vi gi slipp på husmorkulturen, mener hun. – Kvinner som ønsker å åpne opp for mannlige kolleger, må spørre seg selv om hvordan de samhandler, hva slags møtestrukturer de har, hvilke aktiviteter de velger, og ikke minst ikke velger, og hvordan interiøret er i barnehagen. Er det et liksom-hjem eller en tydelig læringsarena? Eller pauserommet: Hvordan er det møblert, hvilke blader og tidskrifter ligger der og hva snakker de om i pausene?

Maskulint handlingsrom

Det norske arbeidsmarkedet er blant Europas mest kjønnsdelte. I barnehagene arbeider bare ni prosent menn. I de to barnehager Friis er styrer for, er 50 prosent menn. – Skal vi ha en vikar, ber vi om en mann. Og når skolene trenger en praksisplass i en av barnehagene våre, sier vi at vi kan ta imot en gutt. Vi tar også imot mannlige studenter fra høgskolen slik at de møter mannlige førskolelærere. Dette kan gi dem en maskulin identitet til yrket. Vi lar aldri en mann arbeide sammen med bare kvinner. Slik greier vi å beholde mange menn.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy