JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Undervisningssykehjem: Gir rom for kompetanseheving

Kompetansering Sør og Sørlandets kompetansefond har gitt Kompetanseprisen 2004 til Songdalstunet.

2004101014563720131216040614

Undervisningssykehjem i Songdalen utenfor Kristiansand fikk prisen blant annet fordi de ansatte har store muligheter for å utvikle seg og fordi sjukehjemmet har satt i gang tiltak utover det de fleste sjukehjem gjør. Undervisningssykehjemmet bygger på forpliktende samarbeidsavtale mellom Høgskolen i Agder (HiA) og Songdalen kommune. De har også samarbeid med Opplæringsringen sør som består av sju omkringliggende kommuner. Sammen med HiA utvikler fagfolk i kommunene felles utdanningstilbud for sine ansatte.

Løft

Janne Slotte og Aud Urdal ved Songdalstunet var blant dem som for et par år siden tok imot tilbudet om toårig videreutdanning for hjelpepleiere og omsorgsarbeidere innen geriatri. – Det dreier seg om å gi de ansatte et løft, sier Janne som er tillitsvalgt ved sjukehjemmet. Hun og Aud er enige i at mulighetene for å utvikle seg i yrket og å få muligheten til å bruke ny kompetanse, er avgjørende for både trivsel og innsats i jobben. – Dessuten er det en fordel at vi gjennom en felles videreutdanning med mange diskusjoner og refleksjoner utvikler felles holdninger, mener de to. På slutten av videreutdanningen skrev alle hver sin fordypningsoppgave.

Terminalpleie

– Jeg valgte å fordype meg i et stort og interessant tema, omsorg ved livets slutt, forteller Aud. – På Songdalstunet tar vi oss god tid til beboerne når de ligger for døden. Det er ikke lett å gi hver enkelt det de trenger i denne viktige livsfasen. Vi er gjerne flinkest til å dekke beboernes fysiske behov, men i terminalfasen er kanskje de psykiske og åndelige behovene viktigere.

Pårørende

Janne valgte Pårørende av demente som fordypningstema. – Jeg leste mye av det pårørende selv har skrevet, både om denne type tap og om hvordan det er å overlate sine kjære til oss. For meg var det tankevekkende. Det er for eksempel vanlig at vi gir beboerne en klem. At det faktisk kan vekke en følelse av sjalusi hos ektefellen, hadde jeg aldri tenkt på. Men for enkelte kan vår omgangsform være ubehagelig intim, og det er godt å vite, for vi vil jo ikke støte noen.

Frie midler

Ansatte i omsorgstjenestene kan søke Undervisningssykehjemmets ledelse om midler til ulike prosjekter. Erindringsrommet ble etablert ved hjelp av slike midler og går dermed ikke ut over den ordinære driften av sjukehjemmet. Janne var aktivt med for å sette i gang minnearbeidet. – Vi brukte blant annet en del penger på en studietur til Vålerenga bo- og aktivitetssenter i Oslo. Fordi de der driver aktivt minnearbeid, hadde vi ventet oss å komme inn på et museumsliknende rom. I stedet kom vi inn i et rom uten mange ting. Mennesker med demens trenger jo å skjermes fra altfor mange inntrykk. På Vålerenga lærte vi oss å begrense antall impulser for at beboerne ikke skal miste fokus.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy