JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fritidsklubb: Visjon som virker

1500 mennesker er innom aktivitetshuset EPA i Sarpsborg hver uke. Fredagsdiskoen på Varteig trekker 150 ungdommer fra hele kommunen. Høyt aktivitetsnivå trekker ungdom bort fra gata.

2006010913573120131216041355

Fritidsklubbene i Sarpsborg har blitt skånet for nedskjæringer som de fleste andre fritidsklubber har vært utsatt for. Kommunens visjon har hjulpet; å være en foregangskommune når det gjelder oppvekstvilkår for barn og unge.

Det er de ansatte stolte av, og det kommer de unge i kommunen til gode.

– Det er ikke tull. Visjonen brukes aktivt. Politikerne og administrasjonen er flinke til å holde visjonen opp som et aktivt mål, sier Rasim Hodzic, teamansvarlig for fritidsklubbene i kommunen.

– Faktisk kommer aktiviteten også en del unge i nabokommunene til gode. For ungdom fra Halden og Fredrikstad drar dit det skjer noe; i Sarpsborg.

For alle aldre

De sju fritidsklubbene samarbeider om åpningstider, slik at det til enhver tid er en klubb som har åpent på kveldstid, med unntak av søndag. Ledelsen for fritidsklubbene holder til i Aktivitetshuset EPA i Sarpsborg sentrum. Der er det åpen kafé fra to til ti de fleste av ukas dager.

Huset tilbyr forskjellige aktiviteter for både junior-unge og senior-unge, i tillegg til lørdagsteater for de miste og kulturskole for alle. 1500 mennesker er innom ukentlig. De fleste er ungdom, men også mange foreldre er innom. De får en kaffepause i en hektisk hverdag, mens de venter på sine unge.

– Kafeen er en viktig møteplass. Jeg er blitt kjent med mange, både unge og foreldre. Mye aktivitet skaper mer aktivitet. Det fins et smertepunkt; hvis aktiviteten i klubben blir for lav, så kommer ikke ungdommen, noe som igjen fører til lavere aktivitet, påpeker Camilla Tangen, leder for fritidsklubben på EPA.

Nærkontakt på skolen

På Sarpsborgs nettside lyser en oransje melding på topp: Hei, barn og unge. Teamansvarlig Hodzic sørger for å legge ut tekst og foto jevnlig. Nettsiden er en del av satsingen på gode oppvekstvilkår.

På klubben på Varteig, også kalt Rufus, er Gard Gressum leder. For tiden er fredagsdiskoen in, og trekker 150 ungdommer hver kveld. Gressum har tett kontakt med nærskolen og stikker ofte opp i friminuttene for å møte ungdommene ansikt til ansikt.

– Det er ikke nok å sette opp en plakat. Det er viktig å prate og bli kjent. Og det er viktig å se både de ekstra bråkete og de ekstra stille. Dessuten er det effektiv markedsføring. Hvis jeg prater med fem og de sender sms-er til ti venner, så betyr det at mange unge møtes her i stedet for på gata.

Aktiv park

Såpeskum, matsalg, hårklipp, tatovering, lokale band og rodeo er noen av aktivitetene i Aktiv park. 100 ungdommer bidro aktivt til at 600 ungdommer en hektisk sensommerdag stakk innom et rusfritt miljø i byparken.

Forberedelsene til Aktiv park – årgang tre – er i full gang. Også i år skal lokale teatergrupper og ungdomsband få spille for et stort publikum. Det blir helt sikkert utedisko og sikkert noen nye aktiviteter som ikke har vært de to første årene.

Arrangementet er rusfritt. Det blir satt gjerde rundt parken som ungdommene sluses gjennom for å sikre nulltoleransen i forhold til rus. Det koster 50 kroner å komme inn.

– Det er blitt utrolig populært, både å jobbe på arrangementet og å stikke innom og se setter kjente og ikke minst; bli kjent med noen nye, forteller barne- og ungdomsarbeider Camilla Tangen, prosjektleder for Aktiv park.

Kjenninger av politiet

Uniformert politi stikker alltid innom noen timer på fredagsdiskoen. Først trakk ungdommen seg unna, nå forventer de at politiet kommer og slår av en prat.

Ungdomspatruljen startet for seks år siden. Hver fredag besøker to uniformerte politistudenter de kommunale fritidsklubbene. Politiet sørger for administreringen og stiller med uniformerte studenter og bil, mens kommunen lønner studentene.

Politistudentene rapporterer at de trives og ser nytten av å knytte ufarlige kontakter med ungdommen. Besøkene er blitt en viktig del av politiets forebyggende arbeid.

Også fritidsklubblederne er fornøyd med ordningen.

– De unge forsvarer seg – med fordommer mot politiet. Denne patruljeringen gjør at de blir kjent med hverandre, uten at det er noe negativt som ligger i bånn. Det styrker samholdet mellom dem og politiet, forteller Camilla Tangen, leder for fritidsklubben på Aktivitetshuset. Flere av fritidsklubbene har også knyttet politistudentene til seg som ledere på klubbkveldene.

– Ungdommen kjenner igjen politistudentene i sivil, og liker å prate med dem. De har godt av å se politiet som et vanlig, voksent menneske. Ordningen er god for alle parter, sier Tangen.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKKO

KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy