JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Film styrker sterke sider: Action!

Det klakker i høye hæler. Tre ungjenter går over gårdsplassen. Den ene får øye på kjæresten sin sammen med en guttegjeng. Hun nærmer seg. Guttene skryter av jentehistorier. Han snur seg forskrekket. – Har du stått her lenge?

2005102714400320131216041411

Det er opptak av en ny spillefilm i gården utenfor Gamle Oslo Aktivitetshus. Mandag er fast filmdag i Young Immigrant TV. Et tilbud til ungdom som vanker i Oslo sentrum.

Både norske og ungdommer med etnisk minoritetsbakgrunn er med. Noen går på skole, andre har droppet ut. Noen har vært borte i dop, andre er rusfrie. tilbud Her blir de vist tillit, og får utvikle seg.

Film som mestring

– Vi lærer dem å lage film for å styrke de unges tro på egne ressurser, forteller Elvis Chi Nwosu. Han har tatt initiativet til Young Immigrant TV og det treårige prosjektet «Styrk sterke sider». Til daglig er han leder i Fagforbundet i Barne- og familieetaten. På fritiden lærer han bort film som mestringsaktivitet.

Han har tro på at ungdommene kan reise seg og gå videre, selv om de har vært utsatt for omsorgssvikt, krigsopplevelser eller andre belastninger. Han understreker at prosjektet er åpent for all ungdom som trenger et kreativt nettverk.

– Selv vet jeg ikke hva det vil si å ha en far. Men uansett hva du har opplevd i livet, kan du rette ryggen og komme videre, sier Elvis.

Metoden er å styrke motstandskraften mot påkjenninger. Og bygge opp om ungdommenes egne kvaliteter ved å utvikle de sterke sidene. På fagspråket kalles det resiliens. Et ressursorientert perspektiv som tar utgangspunkt i hva de unge kan i stedet for hva de ikke kan.

– Hovedprinsippet er at de skal få oppleve mestring, få utløp for sin kreativitet, tilhøre et fellesskap og oppleve kontinuitet, sier Elvis.

Tro på egne ressurser

Filmkveldene begynner alltid med litt mat for å skape fellesskap og en god atmosfære. Mange er rett og slett sultne når de kommer. Så går de igjennom hva de nettopp har laget. Før nye scener blir prøvd ut.

Noah Roble er hyret inn som kunstnerisk leder. Han har kenyansk far og somalisk mor, har ført en omflakkende tilværelse i flere land før han kom til Norge. Og en lykkelig dag ble han tatt opp som skuespillerelev på Nordic Black Theater.

– Jeg har fått mye støtte av folk som trodde på meg. Nå vil jeg gjerne gi noe tilbake, sier han.

Ungdommene får prøvespille etter tur. Hovedrollene er gitt til Elias Mohammed og Merete Y Noer.

– Kult! Nå får jeg vist hva jeg kan. En liten snutt blir vist på kino. Kanskje noen oppdager meg, så jeg kan få spille mer film, sier Elias (17). Født i krigsherjede Etiopia. Kom hit som fireåring. Nå på videregående på Sandaker, salg- og servicelinjen.

– Målet er å overta en bedrift som jeg kan styre godt og gjøre det bra i livet mitt.

Merete (17), har bakgrunn fra Malaysia. Hun går på medielinjen på Elvebakken. Er kjempeglad for hovedrollen.

– Det er gøy. Jeg lærer mye om skuespillting. Og jeg har lyst å bli noe innenfor media, sier hun.

Et sted å vokse

For tiden er det en kjernegruppe på 10–15 ungdommer som kommer regelmessig. Til sammen har over 30 ungdommer vært innom prosjektet.

Noen er unge asylsøkere, noen har vokst opp i familien sin, andre på barne- og ungdomshjem.

Nathalie Andresen ( 18) har vært under barnevernet nesten hele livet. Hun har bodd nær det belastede Eika-miljøet ved Akerselva. Folk som tilbyr dop vil hun ikke ha noe å gjøre med lenger. Nå går hun på frisørlinjen på Sogn videregående og ønsker å bli stylist. Den interessen vil hun bruke i filmarbeidet.

– Filmgruppa har gitt meg mulighet til å vokse. Før torde jeg ikke noe. Nå har jeg fått selvtillit og tør å stå både foran og bak kamera.

Det er glede og latter i visningsrommet. Flere har vært med en stund. Er blitt trygge på hverandre.

Somaliske Abdi Jama (17) skal spille seg selv som ihuga Vålerenga-fan i en av åtte små videosnutter om innvandrere i norsk hverdagsliv. Filmgruppa er fast lyspunk for ham og flere av ungdommene. Der møter de nye venner, lærer noe nytt, føler seg verdifulle.

Nye ungdomsledere

– Uten støtte fra stiftelsen Helse og Rehabilitering hadde vi ikke kunnet gjennomføre dette, sier Elvis.

Til filmgruppen har han rekruttert prosjektmedarbeidere med flerkulturell bakgrunn.

– Meningen er at de skal få kompetanse på flere plan, og at noen etter hvert kan bli miljøarbeidere og barne- og ungdomsarbeidere, sier han.

Sånn der nede

I dag er det prøveopptak på «Sånn der nede». – Det handler om problemer du kan få ved å være utro, med en humoristisk vri, forteller instruktøren Noah Roble.

Han lar deltakerne tøyer grensene for hva de tror de kan klare.

– Dette er ikke ungdom som sliter spesielt. Men noen har hatt det tøft og har tatt feil valg. Det er imponerende å se at ungdommene ikke dømmer hverandre.

– De støtter hverandre. Legger ikke vekt på bakgrunn, religion eller hva du gjør utenom filmgruppa. De er kommet hit for å ha det gøy, spise og delta i felles aktiviteter. Det mangler vi i voksenverdenen. Jeg er blitt mer bevisst på at vi kan lære av disse ungdommene, som ikke lar utenfor-ting stenge for kontakt, sier Noah og fortsetter:

– Hvis vi hadde sagt at det er ikke håp da vi begynte, hadde vi ikke kommet noen vei. Vi var åpne og mottakelige, og har fått en all right gjeng som andre ikke hadde noen tro på. Det gjelder å være tålmodig og gi tid.

Nå er Noah klar for nye utfordringer. I desember drar han på Asia-turne.

– Jeg vil arbeide med egne prosjekter. Men jeg vil alltid ha kontakt med ungdommene for å høre hvordan det går med dem. Livet er en stor forestilling der alle er med og spiller en rolle. Det gjelder å gripe sjansen.

Internasjonal interesse

Elvis Chi Nwosu er en skattet foredragsholder for fagfolk som vil lære gode metoder i flerkulturelt arbeid. I oktober reiser han til Toronto i Canada for å presentere film som mestringsprosjekt i et seminar om integrering av innvandrerungdom i storbyene.

En åpen holdning som inkluderer ungdom fra flere miljøer har gitt god erfaring i Norge. Tiltak som bare omfatter en etnisk gruppe kan oppnå en god del, men ikke integrering, poengterer han.

Young immigrant TV

Åpen dør-tilbud til utsatt Oslo-ungdom. Hovedaktivitet er film og video.

Møtes hver mandag på Gamle Oslo Aktivitetshus.

Får støtte fra Stiftelsen Helse og Rehabilitering og flyktning- og innvandreretaten.

Har laget en rekke kortfilmer, med visning på Cinemateket. Deltar på Nordisk Ungdomsfestival i Tromsø hver sommer.

Utnevnt til OXLO-ambassadører, Oslo Ekstra Large, mot rasisme og fordommer.

Styrk sterke sider

Mål: Gi den enkelte mulighet til mestring og troen på egne ressurser. Utvikle ny kunnskap og styrke sosiale ferdigheter, gi tilhørighet, fellesskap og sosiale nettverk.

Målgruppe: Barn og unge med minoritetsbakgrunn og etnisk norske.

Metode: Resiliensprinsippet. Fremme psykisk motstandskraft mot påkjenninger gjennom mestring, fellesskap, kreativitet og kontinuitet.

Aktuell litteratur

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Trine Waaktaar og Helen Christie: Styrk sterke sider. En håndbok i resiliensbyggende grupper. ( Kommuneforlaget)

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Anne Inger Helmen Borge: Resiliens, risiko og sunn utvikling. (Gyldendal akademisk)

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Trine Waaktaar, Helen. J. Christie, Anne Inger Helmen Borge og Svenn Torgersen: «How can youths`recilience be enhanced? Experiences from a clinical intervention project».

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKKO

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy