JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnehager: Mer action med menn

Det blir mindre gardiner og mer slåssing, vannsprut og fysisk lek med menn i barnehagene.

2005011711084920131216041501

Norske barnehager trenger et kobbel av ulike mannetyper, det være seg kunstneren, idrettsmannen, musikeren, mekkeren og snekkeren, sier Stein Nyøygard.

Han har jobbet i barnehage og skole i ti år. Den største forskjellen fra sine kvinnelige kolleger ser han i lekesituasjoner. Det blir mer robust lek og action når han deltar.

– Ungene skal få lov til å bli våte og de må få prøve ut flere ting og teste grensene. Jeg løfter, raser og herjer nok mer enn mine kvinnelige kolleger. Ungene møter meg i porten og så har jeg lang hale hele dagen. De konkurrerer om å sitte ved siden av meg.

Utfordrer barna

I Garmo barnehage i Lom kommune hyler ungene i akebakken som denne dagen er islagt og temperaturmåleren viser nesten 20 minusgrader. Nyøygard samler ungene på fanget og setter utfor med dem.

Barnehagen har bygget hinderløype som utfordrer balansen, og de har klatretau i bratte skråninger og skrenter.

– Vi kan leke ute selv om det er dårlig vær. Unger synes det er artig å være ute i grumsete vær. Så får man heller bli litt våt eller kald. Jeg må tilføye at mine kvinnelige kollegaer her heller ikke kvier seg for å være ute, uansett vær.

De driver ikke bare med uteaktiviteter i fjellbygda. Musikk står også på tapetet.

– Vi har spilt inn en cd med vanlige barnesanger. Det var utrolig populært. Vi leide et transportabelt studio som ordnet det tekniske. Ungene fikk være med på hele prosessen. Dette skal vi prøve oss på igjen til våren.

Eneste mannen

I 1994 kom det et initiativ fra Barne- og familiedepartementet om å danne nettverket Menn I Barnehager (MIB) for å rekruttere flere menn til barnehagene.

Et slikt nettverk setter Nyøygard pris på. Han fant nemlig ut etter en interkommunal planleggingsdag, at han var den eneste mannlige barnehageansatte i Nord-Gudbrandsdalen.

– På slike store samlinger føler jeg meg alene. Derfor vil MIB-nettverket for meg personlig bety et fora hvor jeg kan utveksle erfaringer med andre menn. Dette har jeg ikke hatt muligheter til tidligere og er noe jeg har savnet.

Det hender Nyøygard diskuterer med kolleger i småskolen. Han mener det er ulike problemstillinger det er lettere å diskutere med mannlige kolleger enn kvinnelige. Som kontakt med jenter.

– En del yngre mannlige kolleger uten erfaring med barn opplever at de blir usikre og redde for at de gjør noe som kan oppleves som «suspekt». Det er viktig å ikke skremme vekk nyutdannede. En skal selvfølgelig hele tiden være obs, men ikke lete etter og konstruere problem.

Egen gutteadferd

Et annet viktig aspekt ved nettverket er at det kan bidra til å få ut informasjon til ungdom under utdanning.

– Vi er ikke så mange menn som tar utdannelsen. Flere menn vil virke rekrutterende, og nettverket vil bidra til å ta vare på dem som allerede er inne.

Nyøygard sier han fokuserer en del på å legge spesielt merke til barn som bare lever sammen med mor og kanskje ikke har så mye mannskontakt.

– Jeg merker at de veldig ofte tyr til meg. Kvinners og menns idealer og normer for blant annet gutteadferd kolliderer. Derfor burde ideelt sett en jevn fordeling av menn og kvinner i barnehagen føre til en mer rettferdig hverdag for både gutter og jenter. Gutter trenger å bli forstått og den forståelsen er det menn som oftest besitter.

– Kollegene mine har ikke problemer med å la meg få gjennomslag for mine ideer. Jeg føler at jeg har stor medbestemmelse i planlegging av ulike aktiviteter i barnehagen. Frie tøyler til å komme med initiativ og til å gjennomføre ting.

Menn i Barnehager i Nord-Gudbrandsdalen skal etter planen startes opp i løpet av våren.

Menn I Barnehager (MIB)

Samlebetegnelse på mange forskjellige prosjekter og nettverk rundt omkring i landet. Alle har som formål å rekruttere og beholde menn i barnehagene.

MIB har som innfallsvinkel at mannlige rollemodeller må sterkere inn i omsorgsyrker for å gi ungene mer balansert kjønnsreferanse.

Prosjektet vokste ut av en konferanse i Stavanger i 1994 hvor Barne- og Familiedepartementet var en av initiativtakerne. Asker er den eneste kommunen som har satset penger og har en egen stilling til dette arbeidet.

Men in Childcare ble etablert i 1999 i Skottland av en gruppe menn i omsorgsyrker i Edinburgh. I 2001 fikk de egen prosjektleder, finansiert med lokale midler og EU-midler.

Sju prosent av de ansatte i barnehagene er menn. Denne prosentandelen er stabil. I 2000 var det 3703 menn i barnehagene. Av dem er 932 pedagoger.

Kilde: mibnett.no

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKKO

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy