JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Foreløpig pusterom for psykiatrien

- Livsfarlige angrep på strukturen i psykiatrien er foreløpig stanset, sier Are Saastad. Han har representert LO Stat i arbeidsgruppa som har utredet framtidens psykiske helsevern i hovedstadsområdet.

2008032814223420131216042741

Som et ledd i Hovedstadsprosessen ble det i januar nedsatt en egen gruppe med mandat å utrede framtida for psykisk helsevern i hovedstadsområdet. Gruppa har hatt representanter fra alle helseforetak innenfor Helse Sør-Øst, samt brukerrepresentanter og representanter for organisasjonene. Gruppa har nå levert rapporten som skal danne beslutningsgrunnlaget for styret i Helse Sør-Øst når de i midten av april skal behandle framtidens sykehusstruktur i hovedstadsområdet. Det har vært knallhard kamp underveis, forteller Are Saastad, representant for LO Stat i arbeidsgruppa.

Sterke krefter

Midt i prosessen kom det innspill om at tre av fire psykiatriske sykehus i Oslo-regionen burde nedlegges. – Prosessen har vist at sterke krefter i Helse Sør-Øst åpenbart tror at det er mulig å spare penger i psykiatrien på å nedlegge psykiatriske sykehus, sier Are Saastad. Han fortsetter: – Heldigvis slo arbeidsgruppen fast at dette ikke er veien å gå. Det er ikke mulig å nedlegge sykehus før like gode eller bedre alternativer er på plass. I stedet for nedleggelser anbefaler gruppa at eventuelle omstruktureriger og utbedringer må planlegges bedre, og endringer gjennomføres i et fem-ti års perspektiv.

Interessekonflikter

– Har det vært interessekonflikter mellom oppdragsgiver, Helse Sør-Øst, og arbeidsgruppa? Ja, det har vært sterke interessekonflikter. Blant annet ved at vi i utgangspunktet ble gitt urimelige rammer for arbeidet i gruppa, og at mandatet forhindret oss i å diskutere vesentlige ting innenfor psykiatrien. – For eksempel var pasientfokuset i stor grad utelatt, og det lå utenfor mandatet å se på fordeler og ulemper med samordning av psykiatri, rus og somatikk, og ikke minst de særegne behovene knyttet til psykiatrien i hovedstadsområdet, sier Saastad. Men det som i utgangspunktet lå an til å bli en altfor rask prosess der man i løpet av tre møter skulle legge rammene for psykiatriens framtid i hovedstadsområdet, ble vendt til en faglig god prosess, sier Are Saastad. Han mener det ikke finnes faglige argumenter for en slik omlegging som det var lagt opp til, og dette synet har vunnet fram i arbeidsgruppa. Så langt er Saastad derfor godt fornøyd med arbeidsgruppas innstilling: - Livsfarlige angrep på strukturen i psykiatrien er foreløpig stanset.

Endelig avgjørelse

Innstillingen fra arbeidsgruppa skal styrebehandles i Helse Sør-Øst 16. og 17. april. – Hvordan vurderer du sjansen for at styret følger anbefalingene fra arbeidsgruppa? – Dette er en enstemming anbefaling fra en faglig sterk gruppe. Hvis styret i Helse Sør-Øst endrer på våre anbefalinger, er det å legge seg ut med organisasjonene, brukerne og hele det psykiatriske fagfeltet, sier Are Saastad.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy