JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan ikke tvinges til å si opp

Arbeidsgiver kan ikke ha arbeidsreglement som kan oppfattes som pålegg om å søke permisjon uten lønn hvis du har vært sykmeldt ett år, og at du skal si opp etter to års fravær fra jobben.

2008041814380520131216044919

Direktoratet for Arbeidstilsynet har gitt Fagforbundet Fredrikstad medhold i at kommunen må ta tre omstridte punkter ut av sitt arbeidsreglement.

To år og ut

Kommunen ønsket et reglement som sa at arbeidstakere som har vært sykmeldt i ett år kan innvilges ytterligere ett års tjenestefri under sykdom som permisjon uten lønn. I tillegg ønsket kommunen et punkt som sa at hvis arbeidstaker ikke har kommet tilbake i jobb etter to år, og det ikke er utsikter til friskmelding, vil avvikling av arbeidsforholdet bli vurdert. Hvis den ansatte selv sa opp stillingen sin, skulle hun eller han få beholde arbeidsrettighetene i ett år etter at arbeidsforholdet ble avsluttet.

Fagforbundet var uenige i at ansatte skal pålegges å søke permisjon når de faktisk er sykmeldte. Forbundet mente også at det er utilbørlig av arbeidsgiver å be ansatte om å si opp stillingene sine. Da mister de vernet i Arbeidsmiljøloven og retten til å reise søksmål om usaklig oppsigelse.

Fredrikstad kommune mente på sin side at bestemmelsene om ulønnet permisjon gir ansatte en rettighet ut over Arbeidsmiljølovens krav. Kommunen ønsket også en forutsigbar og avklart prosedyre overfor ansatte som ikke hadde vært på jobb de to siste årene. Kommunen har behov for å ansatte vikarer i faste stillinger, og da må disse stillingene frigis ved at folk som sannsynligvis ikke kommer tilbake i jobb selv sier opp.

– Prinsipiell sak

Direktoratet mener det er urimelig av en arbeidsgiver å oppfordre ansatte til å si opp etter to års fravær. Arbeidsmiljøloven har også krav om at arbeidsgiver har plikt om individuell vurdering og å tilrettelegge for at ansatte får beholde eller kan få passende arbeid. Derfor mener direktoratet at en oppfordring om å si opp også er i strid med loven.

Direktoratets avgjørelse er endelig og kan ikke ankes.

– Dette er en prinsipiell sak. Vi kjenner til at flere kommuner og virksomheter har tilsvarende punkter i sine arbeidsreglementer eller personalhåndbøker. Vi oppfordrer alle fagforeninger til å gå gjennom reglementene og sørge for at de blir endret i tråd med direktoratets beslutning, sier Jan Helge Guldbrandsen, som sitter i Fagforbundets arbeidsutvalg, og forbundets forhandlingsleder Ann-Mari Wold.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy