JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renovasjon: Privatisering på dynga

Renovatørene i Stavanger fører en allsidig kamp mot brutalisering av arbeidslivet. Den største utfordringen er faren for konkurranseutsetting av offentlig virksomhet.

2005051512565920131216050503

Trusselen om privatisering har hengt over dem i 20 år. Kjell Kaarvaag og resten av de 96 renovasjonsarbeiderne i Stavanger kommune slåss for arbeidsplassene sine. Og for innbyggerne.

– Arbeidspresset er økt med 20 prosent, og to mann må nå tømme 4000 spann i uka, opplyser Kaarvaag. Men hovedtillitsvalgt i Fagforbundets avdeling 019 og leder for Seksjon samferdsel og teknikk i Stavanger er fullt klar over at renovasjonen bare er en av mange sektorer hvor de ansatte blir presset stadig hardere.

– Se for eksempel på hjemmehjelperne; de jobber med stoppeklokka i hånda og har knapt tid til å slå av en prat eller ta en kopp kaffe sammen med brukerne. Og rengjøringsbetjentene må nå gjøre en sju timers jobb på fem timer.

Sterk film

Renovatørene i Stavanger har erfart at film er et sterkt medium. Et dansk tv-team har vært i New Zealand og laget film om privatisering og brutalisering av arbeidslivet.

– Vi har en tendens til å være litt banankjekke her, men etter den filmen var det tyst i salen, forteller Kaarvaag. Han har vært på en del bedriftsbesøk og presentert filmen og snakket om egne erfaringer fra Stavanger Renovasjon.

– Filmen viser konsekvensene for arbeiderne og innbyggerne ved privatisering. Vi vil utfordre politikerne, og vi vil vise arbeiderne hvilken samfunnsutvikling de faktisk støtter når de stemmer på bestemte partier.

Kaarvaag prøver nå å samle støtte for at noen renovatører selv kan reise til New Zealand sammen med et norsk filmteam. Dette prosjektet må imidlertid vente litt.

Inkluderende arbeidsliv

De ansatte i Stavanger Renovasjon har stort sett bare fysisk tunge oppgaver, og Stavanger kommune har inngått avtale om Inkluderende Arbeidsliv. Kaarvaag får ikke konkurranseutsetting til å stemme med en slik avtale.

– Stavanger kommune har arbeidsgiveransvar for oss, og det må de bare ta konsekvensen av. Det betyr at arbeidstakere skal være sikret arbeid også når de blir eldre og ikke lenger er i stand til å ta de tyngste jobbene.

For å skape noen arbeidsplasser med litt lettere oppgaver, foreslår renovatørene at kommunen etablerer sitt eget vaskeri.

– Vi har ni ansatte som trenger lettere oppgaver. Noen kan levere ut hansker, sko og skifte søppeldunker, men vi kan ikke beskjeftige så mange med det. Derfor er eneste mulighet å opprette flere arbeidsplasser uten veldig tunge tak.

Mobbing er ut

Sjukefraværet i Stavanger Renovasjon passerte 16 prosent i 2002. Noe måtte gjøres, både for at folk skulle få det bedre, bli friskere og for å redusere faren for privatisering av virksomheten.

En undersøkelse avslørte at hele 17 prosent av de ansatte i Stavanger Renovasjon følte at de ble mobbet på jobben. HMS-avdelingen i kommunen, tillitsvalgte og ledelsen var enige om at noe måtte gjøres. De tok kontakt med Arbeidsmiljøsenteret, og seniorkonsulent Anne-Grete Skofterød har siden hatt flere samlinger med renovasjonsarbeiderne. Etter første samling var mobbingen redusert til fem prosent, og fraværet var halvert.

Tok ansvar

– Jeg er imponert over at denne gjengen, som i alle år har hatt en tøff tone på arbeidsplassen, har vært i stand til å se seg selv som aktører, sier Anne-Grete Skofterød.

– De har ikke lent seg tilbake og ventet at noen andre skal løse problemene. De har tvert imot sett på seg selv som ansvarlige for hvordan deres sleivete ordbruk kan virke på andre. Det er kanskje den viktigste suksessfaktor i en endringsprosess.

Skofterød, som har bakgrunn innen psykologi og pedagogikk, prøver å holde fokus på de gode situasjonene og ønskene om hvordan arbeiderne ønsker å ha det på arbeidsplassen.

– Målet er at folk skal snakke sammen på en annen måte. Det skal ikke være nødvendig å tåle eller finne seg i alt. Vi må si fra når vi reagerer. Da gir vi også andre muligheten til å legge av seg en tone eller noen replikker som sårer.

Provosert

Kjell Kaarvaag var ikke begeistret over at omgangsformen blant renovatørene skulle bli tema.

– I ettertid ser jeg at samlingene med Anne-Grete har vært nyttige. Hun provoserte oss til å snakke åpent og innrømme at vi hadde blitt såret. Noen måtte også innrømme at de aldri hadde tenkt over at det de sa, kunne virke sårende.

Samarbeidet mellom Stavanger Renovasjon og Arbeidsmiljøsenteret har nå pågått i over to år. Hver samling starter med spørsmålet Hva er blitt bedre siden sist? Neste spørsmål er Hvilken utfordring er nå viktigst?

Resultatet er bedre atmosfære på jobben og lavere fravær. Dessuten er det blitt et tv-program om forandringen. Faktor-programmet er gitt ut på video, og mange større bedrifter har brukt filmen i arbeid med konfliktløsning og utviklingsarbeid. Fjernsynsselskap i Sverige, Danmark, Finland, Island og Tyskland har også kjøpt og vist programmet.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy