JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Politikerne svikter New Yorks brannfolk

New York har sørget godt for familiene til brannpersonellet som omkom under terrorangrepet 11. september 2001. Men mange av dem som overlevde sliter med senskader.

2005101514372520131216050543

Et av vaktlaget på Ladder 3 ble hardt rammet av terrortragedien for drøyt fire år siden. 13 av 18 omkom i forsøket på å redde ut innestengte mennesker i World Trade Center. Totalt omkom 3025 mennesker, 343 av dem var brannfolk.

Året etter var en delegasjon fra Ladder 3 i Oslo. De holdt et foredrag under Nordiske Brannmenns Studiedager (NBS), og deres historie gjorde et sterkt inntrykk på alle som var til stede.

Vanskelig å snakke om

Senere har en representanter fra styret til NBS vært i New York for å overrekke en minneplakett. De hadde også noen spørsmål, sånne som bare brannmenn kan spørre andre brannmenn om.

Men de fikk ingen gode svar. Terrortragedien og alt som har skjedd etterpå er vanskelig å snakke om – selv blant kolleger. Mange av spørsmålene hadde brannfolkene også fått tidligere. De var trette av å forsøke å svare.

Noen svar fikk nordmennene likevel – av Joseph A. Miccio som er sekretær i «Uniformed Firefighters Assosiaction», UFA. Han reiser verden rundt og samler inn penger til etterlatte og snakker om hva som skjedde.

Ifølge Miccio sliter mange med traumer og stressymptomer etter 11. september. Ingen får hjelp automatisk, det er opp til enhver å søke om dette. Derfor blir hjelpen også noe tilfeldig.

Miccio mener flere selvmord blant brannpersonell de siste årene har sammenheng med opplevelser 11. september.

Ingen forståelse fra politikere

Noen har fått rusproblemer, men i stedet for å ta tak i problemet med utgangspunkt i de grufulle opplevelsene som ligger til grunn, har brannkorpset i New York i stedet erstattet sitt Akan-opplegg med nulltoleranse og avskjed.

– Det har forekommet oppsigelser på grunn av rusproblemer etter 11. september, forteller Miccio.

Fraværet har også økt med to prosent. Dette har fått flere av New Yorks politikere til å ytre at byens brannfolk er noen sytepaver. Politikerne mener brannfolkene fikk masse positiv oppmerksomhet etter 11. september, og at de bør være fornøyd med det. Hvis fraværet ikke reduseres, truer politikerne med nedbemanning.

Miccio mener New York aldri blir den samme byen igjen, og at brannkorpset kommer til å være preget for alltid.

Han mistet selv 65 nære kolleger 11. september, og husker ikke hvor mange begravelser han deltok i etterpå.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy