JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyskoleutdannede: – Fagmiljøet er viktig

Det er vanskelig å rekruttere ingeniører og andre langtidsutdannede i teknisk sektor. Lønna er for lav, og det må bygges opp gode fagmiljøer.

2006121114164020131216050812

Flere kommuner har problemer fordi de mangler nøkkelpersonell. I Porsgrunn har fem fagforeninger slått alarm fordi ingeniører, jurister og økonomer lokkes av bedre lønnsvilkår i det private. Tøffere arbeidsvilkår har ført til økt slitasje, og lønnsmessig ligger kommunen etter. De tillitsvalgte mener innsparinger og omorganiseringer har gått ut over arbeidsmiljøet, og at dette er en medvirkende årsak til at folk ønsker seg vekk, heter det i bekymringsmeldingen som rådmann Egil Johansen har fått.

Rådmannen deler bekymringen til de ansatte. Han innrømmer at kommunen ikke kan gi samme lønn som det private næringslivet, og mener de tillitsvalgte kommer med et godt innspill når de foreslår at Porsgrunn gjennomfører systematiske sluttintervjuer med folk som er på vei ut.

– Det er et forslag vi skal se nærmere på, sier han til Porsgrunn Dagblad.

Forsinket eller utsatt

I Ski kommune i Akershus manglet de en periode hele seks sentrale stillinger; eiendomssjef, kommunalteknisk sjef, tre ingeniører og en person som skal fylle funksjonen etter reguleringssjefen.

Ifølge teknisk sjef Leif Kjørsvik fører dette til dårligere service og at enkelte prosjekter blir forsinket.

– Arbeidet vårt stopper ikke opp, men det er en del vi ikke får gjort i rett tid, sier han til Østlandets Blad.

På spørsmål om hva kommunen kan gjøre for å lokke til seg ingeniører, svarer Kjørsvik: – Vi må strekke oss langt når det gjelder permisjoner, og gjøre vårt beste for å tilrettelegge arbeidstiden. Det siste er viktig for unge folk med små barn.

Dette er bare to eksempler – av mange – på kommuner som sliter med å rekruttere nøkkelpersonell med høyskoleutdanning.

– Fagmiljø forvitrer

Per Jarle Valvatne er avdelingsingeniør og hovedtillitsvalgt i Stord kommune. Han er også styremedlem sentralt i Seksjon samferdsel og teknisk. Han mener hele offentlig sektor sliter – blant annet fordi det er stor aktivitet på byggeplassene og generelt stor etterspørsel etter ingeniører.

– Det offentlige er ikke konkurransedyktig på lønn, og det er selvsagt en viktig grunn til at folk går over til det private næringslivet. Men jeg tror det er en like stor grunn at mange kommuner har latt fagmiljøene sine forvitre over tid, sier han.

– Spesielt organiseringen av kommunene etter en bestiller/utfører-modell har bidratt til at mange syns jobben deres på sikt gir dem et fagfelt som blir i smaleste laget, fortsetter han.

– Hvis en kommune eksempelvis har kjørt bestillinger på ti VA-prosjekter, så blir de ansatte veldig gode på bestillerkompetansen. Men samtidig står de igjen som fullstendig blanke på utførerkompetansen. Mange er skeptiske til å spesialisere kunnskapen sin inn på så smale spor, og ønsker seg større bredde på oppgaver og utfordringer, sier Valvatne.

Svertekampanje

På kort sikt mener han at det kan bedre rekrutteringen av høyskoleutdannede hvis kommunene avvikler bestiller/utfører-modellen slik at de ansatte får bredere og større faglige utfordringer.

– På lengre sikt mener jeg kommunene, og spesielt politikere og administrative ledere, har en jobb å gjøre for å heve det generelle omdømmet til sine ansatte. Vi har vært utsatt for mistillit og en sammenhengende svertekampanje over lang tid. Bondevik-regjeringen ivret for at private firmaer burde overta offentlige oppgaver fordi alt da ville gå så mye bedre. Jeg skjønner godt at unge folk med yrkesfaglige ambisjoner kvier seg for å søke jobb i det offentlige, sier Valvatne.

– Trekk fram det positive

– Tenk om lokalpolitikere og administrasjonsledere i kommunene kunne trukket fram hvilke resultater de hadde oppnådd med egne ressurser, fortsetter han. – Hvorfor er det så vanskelig å trekke fram det positive ved sin egen kommune og sine egne ansatte?

– Selvfølgelig er det viktig å diskutere lønn, arbeidstid og permisjonsordninger. Men når det gjelder å lokke til seg dyktige folk, tror jeg det er minst like mye å hente ved å slutte å male videre på den gamle leksa fra Høyre og Frp om dårlig organisering, slappe ansatte, liten effektivitet og at jobben helst skulle vært konkurranseutsatt til andre.

– Hvem i alle verden ønsker å søke seg til et slikt sted?

– Her har det offentlige et stort forbedringspotensiale, sier Per Jarle Valvatne.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy