JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ingen god følelse

Rammene i lønnsoppgjøret er for små, mener Skolenes landsforbund. Derfor blir det ulik fokus på prioriteringene fra partene under meklingen.

2008052013410820131216051825

Ansatte i undervisningssektoren i kommuner og fylkeskommuner har sakket akterut i lønnsutviklingen de siste årene sammenlignet med privat sektor. Lærerne forventer at etterslepet tas igjen noe under årets oppgjør, og er villige til å gå ut i streik for å oppnå kravet.

Ikke nok penger

For Skolenes landsforbund (SL) står lønnsutviklingen for lærerne i fokus under tariffoppgjøret.

Bevaring av AFP og trygging av kompetanselønnssystemet i skolen er også en viktig prioritering for forbundet.

SL er også under årets oppgjør ganske samstemt med kravene fra LOK (LO Kommune) og Unio.

– Men vi frykter for at rammen som er lagt fram ikke dekker mer enn partenes 1. prioritering. Frykten for for lite penger fører til at det er lett for at partene setter seg i hvert sitt hjørne og legger vekt på det som er viktigst for dem, forklarer Grøtting.

Mens Fagforbundet legger mye av fokuset på en lavlønnsgaranti, prioriterer SL og Unio skoleverkets lønnsutvikling i kommunal sektor.

Kamp om lokal pott

Midler til den lokale potten er foreslått på 2 prosent, 2 milliarder kroner av rammene. Dette er også langt over hva SL kan godta. Forbundet ønsker i utgangspunktet ingen midler til lokale potter. – Da undervisningspersonellet ble flytta over fra Staten til kommuner og fylkeskommuner ble den lokale potten på 1,4 prosent. Den potten var for stor, og det er helt uaktuelt med 2 prosent, understreker forbundslederen.

Oslo kommune

Oslo kommune har ikke tallfestet midlene de ønsker avsatt til lokale forhandlinger. – Men de ønsker en størst mulig lokal pott, sier SLs forhandler for de kommuneansatte i Oslo, Ulrich Vollmerhaus. I tillegg ønsker kommunen å ta stillingsbetegnelsene ingeniører og arkitekter ut fra lønnstrinn og gi dem et kronebeløp. – Dette skal være et forsøk over 2 år. Dett er vi sterkt i mot, noe vi har varslet sammen med Fagforbundet, sier Vollmerhaus.

Vanskelige forhandlinger

Denne uka er det mekling for Skolenes landsforbund og de andre forhandlingspartene for medlemmer ansatt i kommuner og fylkeskommuner, i Staten, i Oslo kommune og i Spekter-området. Meklingen for undervisningssektoren fortsetter fram til torsdag midnatt (natt til fredag). – Erfaring tilsier at vi fortsetter på overtid, men hvis det ikke blir lagt fram et skikkelig tilbud, bryter meklingen og vi tar ut 116 medlemmer i streik fra fredag morgen. – Dette blir ingen lett match. Jeg har ingen god følelse, sier Stein Grøtting.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy