JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Historisk lavlønnsgaranti i boks

I KS-området fikk Fagforbundet en lavlønnsgaranti på minst 300.000 kroner i årslønn på topp til alle i stillinger uten krav til utdanning.

2008052615053420131216052513

I flere oppgjør på rad har Fagforbundet og LO Kommune krevd at ufaglærte med full ansiennitet skal opp på 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

Etter å ha meklet 20 timer på overtid, fikk forhandlingsleder Jan Davidsen gjennomslag for dette hovedkravet som sikrer en anstendig lønn for ansatte med lang fartstid i Kommune-Norge.

Anbefalt forslag

Flertallet i LO Kommune anbefaler meklingsforslaget i kommuneoppgjøret som gir ansatte med 20 års ansiennitet en topplønn på minst 290.000 kroner fra 1. mai i år. I mellomoppgjøret for neste år er det avtalt at lønnen stiger til 300.000 kroner for arbeidstakere i stillinger uten krav til utdanning. – Det er vi svært fornøyd med, sier leder Ann-Mari Wold i Fagforbundets forhandlingsenhet.

Mest til fagarbeidere

Ved siden av lavlønnsgarantien er de viktigste hovedpunktene: Et generelt tillegg til alle på 2,5 prosent av den enkeltes grunnlønn per 30. april 2008 .Tillegget gis med virkning fra 1. mai i år.

Det generelle tillegget blir inkludert i ny minstelønn i kapittel 4 i hovedtariffavtalen. Det gir 14.200 kroner til ufaglærte, som får ny minstelønn på 280.000 kroner etter ti år. Hjelpepleiere og fagarbeidere får et lønnshopp på 25.000 kroner etter ti år, og er nå oppe i en minstelønn på 306.000 kroner.

Fagarbeidere er dermed lønnsvinnerne blant Fagforbundets medlemmer, med over 8 prosent i lønnstillegg ved dette oppgjøret.

Hovedtillitsvalgte med hel permisjon skal lønnes med minimum 320.000 kroner.

Minst 9000 til neste år

Med virkning fra 1. mai neste år gis det et ytterligere generelt tillegg på 3,1 prosent , minimum 9000 kroner i stillinger i kapittel 4, som er det området Fagforbundet forhandler i. Minstelønnsatsene heves også.

Lokal pott

Mot LO Kommunes vilje ble det en stor lokal pott i kommuneoppgjøret. Men forhandlingsleder Jan Davidsen greide å redusere potten fra to prosent til 1,6 prosent.

Men arbeidstakerorganisasjonene greide å få gjennomslag for føringer på bruken av den lokale potten som skal være knyttet til likelønn og kompetansehevende tiltak.

Økning av ubekvemstillegg

– I dette oppgjøret har vi også oppnådd en større økning på ubekvemstilleggene enn vi har gjort ved noe annet oppgjør, sier Ann-Mari Wold. Lørdags- og søndagstillegget er hevet fra 27 til 35 kroner. Også kvelds- og nattillegget er hevet ved dette oppgjøret.

AFP

AFP-ordningen i offentlig sektor (stat, kommune og Oslo kommune) skal legges om etter mønster av omleggingen i privat sektor. Organisering og finansiering skal utredes og avklares under lønnsoppgjøret neste år.

Uravstemning

Fagforbundet er nå i ferd med å utarbeide dokumentene til uravstemning der medlemmene skal ta stilling til det anbefalte meklingsforslaget. Dokumentene sendes hjem til hvert enkelt medlem som omfattes av KS-opgjøret. Medlemmene har frist til 13. juni med å avgi sin stemme til sin lokale fagforening.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy