JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kafé Påfyll

Grete Erklev Kristiansen var i full jobb. Så møtte hun veggen. Hun satt inne i to år og turte ikke å gå ut, ikke til butikken en gang. Så fikk noen henne med som gjest på Kafé Påfyll. Nå å jobber hun her to dager i uka – og handler maten sin selv igjen.

2008100309172320131216065952

I hjørnegården tilbyr Kafé Påfyll Kristiansands flotteste utsikt over torget. Stuene ligger på rad, innredet med gammeldags sjarm med moderne innslag. Duften er deilig, luften er fylt av hjertevarmende hjemmebakst.

Halina Saue har egentlig sluttet å jobbe her, og begynt å studere. Men er stukket innom akkurat i riktig øyeblikk til å gi en håndsrekning med bolleserveringen. Stine Søgnen betjener kassa med et smil før hun løper ut med kaffen for å gi en gjest påfyll . Særlig rundt lunsjtid blir det hektisk.

Arbeid som medisin

Her drives ikke terapi, hit kommer folk for å prøve seg i jobb. Noen for første gang, andre for å komme seg tilbake i samfunnslivet. Kafé Påfyll er et arbeidsforberedende tiltak. På behandlingssteder får man lett definerte roller, her blandes rollene, og alle er her for å gjøre en jobb.

– Arbeid er medisin for oss alle, mener Yngvar Berglihn som er daglig leder for driften. Utdannet omsorgsarbeider, nå kafébestyrer med grundig kjennskap til Mattilsynets renslighetskrav og brannforskrifter. Med en drøm om å kunne tilby en ungdom lærlingplass som kokk – og et ønske om å starte en gjenbruksstasjon.

Påfyll er et kommunalt satsningsområde knyttet opp til psykiatrien.

Kontrakter

Kafeen har omkring 80–90 faste gjester, en vanlig dag er omkring 50 innom. I staben jobber mellom åtte og ti mennesker på arbeidstrening. De fleste får et halvt års kontrakt, mange går deretter videre til nye arbeidsplasser eller studier. Noen får fornyet kontrakten og blir flere perioder. Arbeidstiden er avhengig av hvor mye de orker å jobbe. Det blir et administrativt lappeteppe når så mange ansatte skal fordeles på tre dagvakter fra klokka 8 til 15, og en kveldsvakt fra klokka 15 til 21.30.

– Både i forhold til alle som ønsker denne arbeidstreningen og i forhold til markedsføringen, hadde det vært best om vi holdt åpent hver dag. Men vi har ikke nok administrative stillinger til både å holde åpent og å få unna alt papirarbeidet, sukker Berglihn. Påfyll har i dag 125 prosent fast stilling, fordelt på to personer i 50 og 75 prosent.

Sosialt måltid

I oppvasken regjerer Leif Petter Sømme med gule kluter som bare skal brukes i skittent område. De ansatte har hatt kurs i forhold til trygg mat. Maten er stort sett hjemmelagd. På dagtid serveres enklere retter som supper og salater. Hver tirsdagskveld er det middag til under 50 kroner.

– Dette skal være en møteplass for folk som kanskje ikke orker eller tørr å gå på en vanlig kafé, og for folk som ikke har råd til å spise middag på restaurant.

Bingo og dikt

Hver tirsdag arrangeres det kultur- og underholdningskvelder. En første tirsdag i måneden er det bingo. Veldig populært. Siste tirsdag i måneden er det «Scenen er din» som er gjestenes mulighet til å bidra enten med diktopplesning, sang eller foredrag. De andre kveldene kan tema være flørtekurs, møte med en forfatter eller hudpleiekveld.

Både middagen og de sosiale kveldene samler mye folk.

Det gir en mulighet til å komme ut av en sosial isolasjon, til å få nye venner, noen å hilse på og gå en tur med.

– Vi liker oss her på torget, vi vil at kafeen skal være synlig og åpen for alle. Selv om noe gikk i stå en gang underveis, er det viktig å komme seg opp av senga. Noen dager er bedre enn andre, vi må ikke se oss blinde på manglene og svakheten, det fører til en negativ spiral, påpeker Berglihn.

Positive ringer

– Det er gøy her om morgenen. I dag sang vi mens vi stelte i stand. Yngvar får meg til å føle meg så velkommen, sier Grete Erklev Kristiansen. Nå jobber hun fast en dag i uka og annenhver fredag. Ofte stikker hun også innom som gjest. Bare for å hilse på og si hei.

– Av og til avtaler en gjeng å gå en tur i Ravnedalen eller i Nupenparken. Jobben her gir ringvirkninger utover resten av uka.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy