JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Styrker helse- og sosialfagutdanningen

Alle elever som søker plass på helsefagutdanning skal få skoleplass. Behovet for omsorgsarbeidere eksploderer fra år 2020. – Dette er veldig bra, sier Mette Henriksen Aas i Fagforbundet.

2008101315120620131216070901

Hvordan skal den framtidige fagopplæringa organiseres? Hvilke grep må tas for å øke kvaliteten i fag- og yrkesopplæringa? Hvordan skal vi få utdannet nok folk til å ivareta framtidige behov? Og ikke minst, hvordan redusere antallet elever som dropper ut av skolen?

Det er ikke lite Karlsen-utvalget har sett på det siste halvannet året, og i dag la de fram rapporten som inneholder nærmere 80 forslag til endringer innen fag- og yrkesopplæring.

Krav på skoleplass

Fagforbundet har kommet med mange innspill til utvalget, og Mette Henriksen Aas, leder av Seksjon kirke, kultur og oppvekst, er fornøyd etter presentasjonen av rapporten.

– Jeg skal selvfølgelig finlese den, men det som ble sagt i dag låter bra i henhold til Fagforbundets tanker når det gjelder fag- og yrkesopplæringa.

Vi ser i dag at noen skoler legger ned helse- og sosialfaglinjer hvis det ikke er nok søkere. Utvalget foreslår at fylkeskommunene skal opprette skoleplass for alle som søker den retningen, selv om det er bare én søker, understreker Henriksen Aas meget fornøyd.

Ikke lovfestet rett til læreplass

Et flertall på LO-kongressen i 2005 gikk inn for å kreve at alle skal ha lovfestet rett til læreplass. Fagforbundet var ett av forbundene som stemte for forslaget.

Rolf Jørn Karlsen, leder av utvalget, sier at de diskuterte dette i utvalget, men at de ser store utfordringer i hvordan det praktisk kan ordnes. Offentlige bedrifter kan man kanskje stille krav til, men hvordan få til det overfor private bedrifter?

Henriksen Aas har hørt det svaret tidligere og synes det er litt lettvint svart, og ikke skikkelig utredet. Men hvis de andre tiltakene gjør at alle som ønsker det får lærlingkontrakt, er hun fornøyd.

– Vi mener at tiltakene vi foreslår vil sikre flere læreplass, sier Karlsen.

Han peker blant annet på at utvalget foreslår at alle elever som ikke får læreplass i en bedrift skal garanteres to år på skolebenken med en tilsvarende utdanning de ville fått i en bedrift, og som fører eleven fram til fag- og svennebrev.

Øker lærlingtilskuddet

Bedrifter får tilskudd for å opprette læreplasser, men dette tilskuddet har vært mindre enn det det koster å ha en elev på skolebenken. Utvalget foreslår derfor å heve tilskuddet betydelig for å få flere bedrifter til å ta imot lærlinger, noe som også kan redusere antallet elever som er skoletrøtte.

Les mer om hva utvalget foreslår av tiltak.

Utvalgets «Fagopplæring for framtida», NOU 2008:18 sendes nå ut på høring, og Kunnskapsdepartementet regner med å legge fram en stortingsmelding om kompetanse i framtida i løpet av våren 2009.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy