JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slakter NHO-rapport om konkurranse

Staten kan tjene over 40 milliarder på økt konkurranseutsetting, ifølge NHO-rapport. Rapporten slaktes av fagøkonomer, og nå innrømmer Econ som har utarbeidet rapporten at tallene i stor grad er basert på ren gjetning.

2009010713281720131216081724

Hvor mye kan Norge tjene på økt konkurranse? spør NHO. De prøver selv å svare i en ny rapport som er utarbeidet av Econ Pöyri på opprag fra NHO, og det er ikke småpenger det her er snakk om.

Staten kan tjene 40 millarder på å konkurranseutsette skoler, eldreomsorg og andre offentlige tjenester ifølge rapporten. Fagøkonomer rister på hodet av tallene.

Uvitenskapelig

- NHO-rapporten er uvitenskapelig og basert på spesielle forutsetninger, sier økonom Bjørn Kristian Rudaa i Fagforbundet. Blant annet framholder rapporten at fritt brukervalg utelukkende betyr innsparinger.

- Dette vet vi at langt fra er tilfelle. Tvert imot gir fritt brukervalg ofte økte kostnader, ikke minst i form av økt byråkrati.

Det samme gjelder konkurranseutsetting og anbud på offentlige tjenester. Dette dokumenteres blant annet i en evalueringsrapport om konkurranseutsetting i Renovasjonsetaten i Trondheim på 1990-tallet. Her økte antall stillinger fra 153 til 174 på grunn av økt byråkrati i forbindelse med anbudsrunder, dokumentasjon og informasjonsinnhenting.

Gamle guder

Econ-rapportens vurderinger inngår i en "tradisjon", påpeker Rudaa og minner om Victor Normanns "Mot bedre vitende" fra 1991.

- Da snakket man om innsparinger på 500 000 stillinger i offentlig sektor. I den nye rapporten er tilsvarende tall 15 000 til 90 000. Så det går nedover med de gamle guder, sier Rudaa lakonisk.

Ifølge rapporten ligger det største potensialet for innsparing uansett ikke i konkurranseutsetting av Velferds-Norge. Næringslivet er de virkelige vinnerne, og kan spare 340 milliarder ved effektivisering og skjerping av konkurransen.

Mange kritikere

Fagforbundets økonom er langt fra alene om å kritisere Econ-rapporten. BI-professor Dag Morten Dalen sier til Klassekampen at rapporten er uinteressant fordi tallene som presenteres mangler dokumentasjon. Han får følge av økonomiprofessor Halvor Mehlum ved Universitetet i Oslo som uttaler:

- Modellen Econ har laget kan overhodet ikke brukes til å belyse potensialet for samfunnsøkonomiske besparelse ved økt konkurranse.

Også KS stiller seg tvilende til verdien av NHOs rapport:

- Kostnadssiden ved konkurranseutsetting blir ofte undervurdert, sier økonom Bjørn Gudbjørgsrud i KS. Han mener en vurdering av gevinstene ved økt konkurranseutsetting av offentlige tjenester må anlegges langt videre og mer grundig enn det er gjort i Econ.

Ren gjetning

Klassekampen har konfrontert Econ med kritikken:

- Blant annet påstår dere at 90 prosent av velferden i offentlig sektor kan konkurransutsettes. Hvor har dere de tallene fra, spør Klassekampens journalist.

- Dette er anslagsvise tall som vi ikke kan dokumentere, sier Ove Halsos i Econ. Han sier videre:

- Noen av tallene er ren gjetning fordi vi ikke har funnet noen andre kilder, sier Ove Halsos i Econ Pöyry til Klassekampen.

NHO-direktør Petter Brubakk vil ikke ta stilling til kritikken mot Econ, men mener rapporten uansett viser at det er potensial for økt effektivisering i norsk økonomi.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy