JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Manglende rutiner ved Lindeberg omsorgssenter

Sviktende rutiner for varsling, dokumentasjon og arbeidsgiveransvar. Det er konklusjonen i Kommunerevisjonens rapport etter å ha undersøkt Oslo kommunes saksbehandling av de påståtte overgrepene ved Lindeberg omsorgssenter.

2013101113471120131217000906

Delene av rapporten som er offentliggjort viser blant annet at saken ikke ble tilfredsstillende dokumentert.

«Den aktuelle beboeren ble ikke undersøkt, og eventuelle bevis ble ikke sikret,» står det i rapportens innledende hovedbudskap.

Dårlige rutiner og sen varsling ble avgjørende for at politiet henla overgrepsanklagene mot hjelpepleier Stig Berntsen på grunn av bevisets stilling.

– Før du begynner å lete etter en overgrepsmann, bør du undersøke om det har skjedd et overgrep, sier Berntsen.

Han har hele tida understreket at det er arbeidsgivers håndtering av saken som gjør at han kanskje aldri får bevist sin uskyld og mener Kommunerevisjonens rapport langt på vei viser det samme.

Mangel på dokumentasjon

Berntsen viser til avsnittet i rapporten som beskriver mangelen på dokumentasjon.

«Det ble ikke sørget for nødvendig dokumentasjon. Det var kun [Berntsen] som benyttet journalsystemet til dokumentasjon av relevant informasjon. Samtalene med beboere, samt vurderinger og beslutninger vedrørende overgrepspåstandene, ble først dokumentert flere dager etter at de fant sted. Dette bidro til å skape usikkerhet i ettertid om hva beboerne faktisk hadde sagt, samt hvilke vurderinger og beslutninger som egentlig var tatt av de involverte ansatte.»

– Dette er svært alvorlig og fratar både pasienten og meg enhver rettsikkerhet, sier Berntsen.

Dårlig ivaretakelse

Rapporten beskriver også sviktende oppfølging av Berntsen som arbeidstaker.

«Hjemsendelsen av den ansatte skjedde ikke i henhold til regelverket. Arbeidsgiver hadde videre ikke en tilfredsstillende oppfølging av den ansatte etter hjemsendelsen og gjennom den første helgen.»

Og videre: «Samlet sett skapte den dårlige behandlingen av [Berntsen] fredag 11.11.2011 og de påfølgende dagene et vanskelig utgangspunkt for tillit og videre dialog mellom arbeidsgiver og [Berntsen]».

Det har gått nesten to år siden Berntsen ble anklaget for overgrep mot pleietrengende pasienter på Lindeberg sykehjem i 2011. I juni 2012 henlegger politiet saken, og Berntsen får autorisasjonen som hjelpepleier tilbake.

Ett år senere hadde Berntsen imidlertid ennå ikke fått jobben sin tilbake. I juni i år leverte Fagforbundet søksmål mot Oslo kommune på vegne av Berntsen, med krav om at han får erstatning og jobben sin tilbake.

Kommunerevisjonens rapport vil være et sentralt bevis i saken.

Enig i hovedtrekkene

I en uttalelse til rapporten, skriver Sykehjemsetaten i Oslo kommune at:

«Etatens samlede vurdering av rapportens vurderinger og konklusjoner er at disse i hovedtrekk er i overensstemmelse med etatens egne vurderinger, men at det på enkelte områder er noe ulik oppfatning.»

Blant annet gjelder det svakhetene i deres oppfølging av den ansatte. De skriver videre: «Etatens oppfatning er at [Berntsen] ble tilstrekkelig fulgt opp i tråd med kravene i både arbeidsmiljøloven og i folketrygdloven.»

Verken Sykehjemsetaten eller Kommunerevisjonen ønsker å gi ytterligere kommentar til Fagbladet om saken.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy