JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sterkest sammen

– Å få en god pensjonsordning er det viktigste for medlemmene våre. De viktigste elementene i dagens ordning må være gjenkjennelige, ellers kan oppgjøret ende i storkonflikt, sa forhandlingsleder Jan Davidsen i LO kommune til pressen etter at kravene ble overlevert til KS i formiddag.

2009041515105820131216093731

De viktigste elementene er brutto tjenestepensjonsordning, en opptjeningstid på 30 år og at det fra 65 år garanteres minst 66 prosent av sluttlønn.

Felles krav

– Felles krav med de øvrige arbeidstakerorganisasjonene er den beste garantien for at vi skal få gjennomslag for våre pensjonskrav, sier Jan Davidsen til Fagbladet.

Jan Davidsen, som forhandler for om lag 200.000 LO-medlemmer i kommunal sektor, er opptatt av at det ikke skal bli vanskeligere for lavlønte å få rett til AFP ved 62 år etter at inntektskravet er høynet for å oppnå avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor.

– Inngangsbilletten for å oppnå AFP ved 62 år må være like god som i dag, sier Davidsen.

Et viktig krav som gjelder mange i deltidsstillinger er at tjenestepensjonsordning gjøres gjeldende for alle med 20 prosent stilling. I dag må en kommunalt ansatt arbeide minst 37 prosent stilling for å komme med i offentlig tjenestepensjonsordning.

Forhandlingsleder Jan Davidsen vil ikke gå inn på hvor smertegrensen går i forhold til eneventuell streik.

– Vi må få til en helhetsløsning der forutsetningen er en like god pensjonsordning som i dag, sier Jan Davidsen.

Pensjon viktigst

Pensjon er den viktigste saken i årets mellomoppgjør. Allerede ved hovedoppgjøret i fjor ble det framforhandlet et generelt tillegg på 3,1 prosent av den enkeltes grunnlønn, minimum 9000 kroner fra 1. mai i år. Ved starten av årets mellomoppgjør har de ansattes hovedsammenslutninger for første gang lagt fram likelydende krav i forhandlingene om pensjon.

Staten må bidra

Forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS var forbauset over at alle fire forhandlingssammenslutninger i kommune og stat hadde kommet fram til samstemte krav ved startskuddet for tariffoppgjøret i offentlig sektor i dag.

– Dette viser hvor viktig pensjonsspørsmålet er for arbeidstakerne, sa Sundnes til pressen etter at han hadde mottatt kravene.

Han framholdt at pensjon også er viktig for KS.

– Det viktigste er å tilpasse til ny folketrygd, hva det koster og hvordan dette skal finansieres i en bærekraftig ordning. Det er liten vits å ha en ordning som råtner på rot. Her har partene en viktig jobb å gjøre, og det har også andre, sa Sundnes, med klar adresse til at statsminister Jens Stoltenberg må belage seg på å bla opp for å få på plass en pensjonsordning som partene kan godta.

Det kreves en fleksibel, brutto tjenestepensjonsordning.

Fleksibiliteten gjennomføres slik at ny folketrygd sammen med tjenestepensjon gir incentiver til å stå lenger i arbeid og at arbeidsinntekt og pensjon kan kombineres uten avkorting i pensjonen.

Tjenestepensjonsordningen gjøres gjeldende for alle med 20 prosent stilling eller mer.

Det kreves at ytelsen ved 62 år i tidligpensjonsordningene er minst like god som i dagens AFP- ordning.

Det må ikke bli vanskeligere å kvalifisere til hel tidligpensjon ved 62 år enn til dagens AFP.

Fra 65 år garanteres alderspensjon på minst 66 prosent av sluttlønn opp til 12 ganger grunnbeløpet i folketrygden ved 30 års opptjening.

Særaldersgrensene sikres og videreføres med dagens ytelsesnivå.

Likestillingsperspektivet må stå sentralt, og deltid må ivaretas.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy