JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skremmende voldsrapport

Omfanget av vold og trusler blant ansatte i offentlig sektor øker, viser ny Fafo-rapport. - Dette er bekymringsfullt både for den enkelte og for tjenestene, sier Fagforbundets Kjellfrid Blakstad.

2009101512505220131216113422

Tre av fem arbeidstakere har opplevd vold eller trusler om vold på jobben, viser en ny undersøkelse fra Fafo. Rapporten, som er laget på oppdrag fra LO, er basert på en undersøkelse blant arbeidstakere som jobber i tjenester for psykisk utviklingshemmede, på barnevernskontor og i barnevernsinstitusjoner.

Rapporten viser at flere utsettes for vold nå enn tidligere. Siste sammenlignbare undersøkelse er fra 1996.

En gang er nok

Flere kvinner enn menn er utsatt for vold og trusler, og det skjer hyppigere på institusjoner enn i hjemmebaserte tjenster, i dagtilbud eller åpen omsorg.

Å se på hyppighet alene kan imidlertid tilsløre alvoret. For som Fafo-forsker Jørgen Svalund pekte på under framleggelse av rapporten:

- Om du blir hardt skadet, kan én gang være nok.

Ulike årsaker

Rapporten dokumenterer at det i de fleste tilfeller er det brukernes atferd og sykdom som er årsaken til at de bruker vold mot ansatte.

- Dette er det viktig å merke seg, sier Kjellfrid Blakstad som understreker følgende:

- Årsaken til voldsutøvelsen er ikke at den enkelte arbeidstaker er håpløs og ikke kan jobben sin.

Deltid et problem

Blakstad ser flere utfordringer som må tas tak i for å bedre forholdene for de ansatte:

- Vi vet at det kan ha en negativ effekt på kvaliteten i tjenestene når det er mange som jobber deltid.

Rapporteringssystemene ved vold eller trusler er heller ikke gode nok, mener hun:

- Når man rapporterer uten at det skjer noe, slutter man å rapportere.

Hva må gjøres?

Arbeidsmiljøloven sier klart at det er arbeidsgivers ansvar å sørge for de ansattes trygghet. Likevel er det bare et mindretall av volds- og trusselforekomstene som rapporteres til verneombud.

Forskeren bak rapporten er klar på at dette ikke er godt nok:

- Det settes ikke av ressurser nok i forhold til arbeidsmiljølovens krav, og verneombudenes rolle og posisjon i forhold til dette er ikke sterk nok, sier Svalund.

FO og Fagforbundet på banen

KS som arbeidsgiver har et klart ansvar for å følge opp resultatene fra rapporten. Verktøyet «Trusler og vold på arbeidsplassen» er laget for at den enkelte arbeidsplass selv skal kunne iverksette hensiktmessige, forebyggende tiltak.

Randi Reese, forbundsleder i FO, peker på at man på tradisjonelle mannsarbeidsplasser for lengst har fått ordninger for å sikre arbeidstakerne.

- Når må kvinnedominerte arbeidsplasser på dagsorden i forhold til arbeidsmiljøet, sier Reese.

Løsningen her ligger ikke i hjelm og vernesko, men kanskje kan man lære av «manneyrkene» likevel:

- Jeg tror vi kan lære mye av politi og brannvesen, av hvordan de jobber med å debriefe sine ansatte, sier Kjellfrid Blakstad.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy