JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Viser muskler og omsorg

Alle vil ha det. Alle snakker om det. Tromsø og Harstad gjorde det. Nav fikk menn inn i omsorgsyrker.

2011120510493320131216174824

ola.tommeras@fagforbundet.no

Ett år etter at prosjektet «Mer muskler til helse og omsorg» begynte, møtte 24 gutter og menn til fellesmøte i Tromsø denne høsten. De har tilbakelagt åtte måneder med praksis og utdanning på sykehjem i Tromsø og Harstad, og er godt på vei til å bli helsefagarbeidere.

Deltakerne er hovedsakelig voksne menn. Snittalderen er 38 år, og alle har erfaring fra andre yrker. De er for det meste i en karriere to-fase, og Nav Troms har lykkes i å rekruttere dem til sitt prosjekt for menn til omsorgsyrker.

Voksen og tøffere

– Nå håper jeg at vi har ryddet vei, at også de unge mennene kommer, sier Jan-Ove Agledal. Han kommer opprinnelig fra serviceyrket, ble arbeidsløs etter omstrukturering og hev seg på Nav-prosjektet i oktober i fjor. Fagbladet møter ham på Kroken sykehjem i Tromsø. Der er han en populær kollega på en sterkt kvinnedominert arbeidsplass.

– Det var dette jeg egentlig drømte om som ung, men som 16-åring var jeg ikke tøff nok til å velge helsefag. Omsorg var ikke kulturelt akseptert for menn, sier han.

– Dette prosjektet endrer myter og oppfatninger om helsefag. Har det først kommet én mann, kommer det flere. Når flere menn jobber i yrket, får det større aksept i samfunnet, ikke minst blant unge menn som skal velge karriere, sier Agledahl.

Fordel for alle

Mennene i Nav-prosjektet melder alle om at de har blitt svært godt mottatt på arbeidsplassene, både av kolleger og brukere.

– Damene liker at vi kommer inn i faget. Vi blir populære kolleger, bekrefter Agledal.

– Arbeidsmiljøet blir bedre når det er litt balanse mellom kjønnene. For å si det rett ut: Kvinner har en tendens til å slarve når de er alene, ler han.

– Dessuten er det omtrent like mange gamle menn som gamle damer. Mannlige brukere på sykehjemmet setter pris på å få snakke med en mann.

Trenger menn

Agledahl er ikke tvil om at helseyrkene trenger flere menn, og at menn trenger helseyrkene. Til de som vurderer å velge omsorg som karriere, sier han:

– Det gir ufattelig mye å jobbe med helsefag. Ingen dag er lik. Du lærer enormt mye om deg selv. Det er absolutt et yrke å satse på.

Gratis for deltakerne

De som er med i muskelprosjektet deltar gratis. Utdanningsløpet begynte med en uke generell innføring i helsefag, deretter sju ukers praksis som pleiemedhjelpere. Deretter er det studieuker med tre dager praksis og to dager studier.

Ingen av deltakerne har direkte erfaring fra omsorgsyrker, men samtlige har fått godkjent ett års realkompetanse for sin tidligere yrkeserfaring og utdanning. De vil være fullt utdannet helsefagarbeidere i løpet av 2012/13.

En mulig match

– Prosjektet begynte som en følge av to problemstillinger: Vi har en sektor med alvorlig mangel på arbeidstakere, og vi har stadig flere arbeidsløse menn. Her måtte det være mulig å få til en match, sier avdelingsdirektør Bente Ødegaard i Nav Troms.

Hun og prosjektleder Helge Isaksen har ledet prosjektet gjennom spennende måneder.

Nav Troms søkte om forsøksmidler fra Arbeidsdirektoratet i august i fjor. Direktoratet og samarbeidende etater finansierer prosjektet.

– Deltakerne har sluttet i tidligere yrker av forskjellige årsaker. De kommer fra bygg og anlegg, fra fiskeyrker, fra håndverksyrker og har mange forskjellige bakgrunner, forteller Isaksen.

– Det er definert som et prosjekt for arbeidssøkere, og deltakerne beholder derfor ytelsen fra Nav. Samtidig er vi våkne på at dette ikke skal bli et alternativ til tradisjonell utdanning, sier Ødegaard.

– Hold saken varm

Nav Troms nådde sitt mål om å rekruttere ti i Harstad og 20 i Tromsø. Noen er av ulike årsaker gått ut av prosjektet, og nye er tatt inn. Andre har valgt å fortsette i yrket i egen regi. Per dato er 20 personer med i prosjektet. Tilsvarende muskelprosjekter er satt i gang andre steder i landet, men ingen så omfattende som i Troms.

– Hold saken varm, og bruk mediene bevisst hele tiden, er Ødegaard og Isaksens råd.

De brukte aviser, radio, tv og folkemøter. De stilte opp med stand på filmfestivalen i Tromsø og på kinoen. De laget t-skjorter med muskler i omsorg-budskap. Tromsø­væringer flest kjente etter hvert veldig godt til Navs kampanje.

– Fortsatt ringer folk og spør om prosjektet, forteller Isaksen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy