JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I kø for å hjelpe 9 år gamle Yalda

Tromsøværinger står i kø for å underskrive oppropet mot utsendelse av ni år gamle Yalda og hennes foreldre.

2012041711242920131216185430

ola.tommeras@fagforbundet.no

Historien om

Tromsø-jenta Yalda Bahadori opprører de fleste. Niåringen har levd nesten hele sitt liv i Tromsø. Hun kjenner ikke noe annet land eller språk. Mor kommer fra Moldava. Dit mener Utlendingsnemnda (UNE) at hun og mor skal sendes. Far skal sendes tilbake til Afghanistan, som han flyktet fra for 17 år siden.

Se også: Yalda om sitt høyeste ønske

Brutal voksenverden

I januar kom det endelige avslaget på søknaden og anken. Yalda på snart ti år, har blitt kastet inn i en brutal voksenverden; effektuering av utsendelsesvedtak kan skje hvilken natt som helst. De siste ukene har niåringen frontet familiens desperate bønn, rørt hele byen og stått fram som et ansikt for de 450 barna med tilsvarende skjebner i Norge.

Hun har møtt utenriksminister Jonas Gahr Støre, stilt opp i aviser og skrevet til statsministeren. Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort (H) og det meste av kommunestyret, har stilt seg bak henne og familien. Biskopen i Nord-Hålogaland, Per Oskar Kjølaas, har skrevet til stortingspolitikere. Alle har brakt videre samme bønn: Ta hensyn til barna.

Les også: Apellen fra Tromsøs ordfører og biskopen

I kø for å støtte

I gågata i Tromsø danner det seg køer lørdag, når folk inviteres til å underskrive på to megastore postkort som Yalda har laget. På hvert kort har hun tegnet framtidsdrømmen: Mor, far og henne selv foran et hus. Postkortene skal sendes til statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Grete Faremo.

Tromsø-væringer nedsatte støttegruppa for Yalda i januar, og har siden stått på stand i gågata 13 lørdager. De har tatt ut stevning mot UNE, og samler inn penger til advokat for forestående rettslig behandling av vedtaket om utkastelse av familien.

- Målet skal vi nå. Utsendelse, oppsplitting av familien og en høyst usikker framtid for Yalda og hennes mor i Moldova er ikke et alternativ, fastslår Helge Hole i støttegruppa for familien.

Les også: Konferanse om barn på flukt i Litteraturhuset 4. mai

Vinner rettssakene

Ildsjelene i Tromsø har vunnet mot UNE før. De hadde akkurat gått seirende ut av saken til en kurdisk flyktning, da gruppa brettet opp ermene igjen.

- Støttegrupper landet rundt har kjørt et titalls saker mot UNE. Det viser seg at de aller fleste får medhold når sakene blir rettslig belyst, påpeker Hole.

Støttegruppa har beregnet at det vil koste 100.000 kroner å kjøre saken. Når saken i Tromsø er vunnet, er håpet at den danner presedens for de 450 barna på flukt som risikerer å bli kastet ut av Norge. De har alle vært mer enn tre år i landet, mange kjenner kun Norge, flere er født i Norge.

Absurd situasjon

- Det er absurd at det må rettssak til før asylantenes rettigheter ivaretas, mener Britt Ås, leder av Fagforbundet Troms, og selv aktiv i støttegruppa for familien.

Asylanter og flyktninger får individuell behandling, ifølge UNE, og muligheter til anke samt fem timer fri rettshjelp.

- De opplever at de ikke blir hørt, men blir bare summarisk behandla. Det er et regelrett overgrep mot folk på flukt, sier hun.

Umulig å reise

Yaldas mor, Maria Gazul, og pappa, Abdul Jabar Bahadori, er slitne. Familien sover dårlig. Etter ti år i forskjellige mottak har de flere ganger vært vitne til hvordan politiet tropper opp nattestid for å effektuere utkastelse.

- Det er umulig for meg og Yalda å reise alene til Moldova, fastslår Maria Gazul. Hun er livredd for å bli tvangssendt dit, slik vedtaket fra UNE tilsier.

Mannen, Abdul Jabar Bahadori, får ikke innreisetillatelse til Moldova. I Moldova er ekteskap mellom kristne og muslimer ikke akseptert, noe som også var grunnen til at de to måtte reise for ti år siden.

Før Abdul Jabar møtte Maria i Moldova, hadde han flyktet fra Afghanistan etter at hans far og bror var drept.

- Det vil være livsfarlig for meg å returnere, mener Bahadori, men mest blir han skremt av tanken på Maria og Yalda alene i Moldova.

- De vil ikke være trygge der, sier Abdul Jabar.

Se også: Yalda om sitt høyeste ønske

Det er 450 lengeværende barn på norske asylmottak som risikerer utsendelse fra Norge. Lengeværende vil si at de har bodd tre år eller mer i landet.

Mange av barna her bodd nesten hele sine liv i Norge. Flere er født i Norge.

Flere organisasjoner har stilt krav til at sakene til disse familiene stilles i bero inntil stortingsmeldingen "Barn på flukt" blir lagt fram.

Stortingsmeldingen "Barn på flukt" er utsatt flere ganger, men er lovet å komme før sommeren.

Flere familier med barn har fått endelig avslag, mens man venter på stortingsmeldingen.

Det er ca ti støttegrupper igang flere steder i landet for mennesker på flukt som har fått endelig avslag.

I de fleste tilfeller der støttegrupper har tatt ut stevning og anlagt sak mot UNE, så har asylanten fått rettens medhold og opphold.

Fagbladet kjenner til støttegrupper i forskjellige saker i Tromsø, Bergen, Nesodden, Namsos, Bardu, Bodø, Rjukan, Ski, Hamar og Lena.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy