JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slutt med passiv utetid i barnehagen

TINDEBESTIGERE: Stolte treåringer på vei til toppen av fjellet.

TINDEBESTIGERE: Stolte treåringer på vei til toppen av fjellet.

Werner Juvik

I Grorud barnehage er barna i høyintensiv aktivitet minst en time om dagen. Da er syklene parkert. Og de ansatte drar i gang og deltar aktivt i leken.

2014112812000020230821171436

TITTI BRUN

titti.brun@fagforbundet.no

Inne danser små kropper til heftig diskomusikk. Ute fester assistent Carmeline Patricia Anandan et tau i gjerdet, og vips er den lille bakken blitt et bratt fjell som skal bestiges.

– Vi har fått oss noen aha-opplevelser og lagt om hele systemet for å få høyintensive aktiviteter i tillegg til de vanlige. Vi trodde at barna var aktive når de syklet, men målinger viste at barna satt mye stille på syklene, sier pedagogisk leder Ingrid Minde.

Prim ut – inn med fisk

Hinderløp, rullende trestammer og fluesoppløp er noen av lekene som sørger for å styrke barnas muskler og koordinasjonsevner. Den fysisk intensive aktiviteten krever masse energi – sunn energi. Derfor har barnehagen også satt sunn mat på dagsorden. Yoghurt, prim, kakao og kaker er ut – mens frukt, bær, noen sunne frokostblandinger og fisk er inn.

– Først var det misnøye blant noen ansatte og foreldre da bursdagkaka ble erstattet av fruktspyd. Men etter hvert er alle enige. Vi ser jo at barnas energi er jevnere og holder mye lenger. Før sa barna: Jeg er så sliten. Nå sier de: Jeg er så sulten, forteller Minde.

Ikke nok aktive

Utetid er ingen garanti for at barna er aktive. I 2013 satte bydel Grorud i gang et folkehelseprosjekt, fordi undersøkelser hadde vist at bare 16 prosent av barna var så aktive som helsemyndighetene anbefalte. Grorud barnehage ble en av tre piloter som endret både aktivitets- og kostholdsrutiner.

En før- og etterundersøkelse viste en aktivitetsøkning på 75 prosent. I tillegg ble andelen som var aktive mindre enn 30 minutter per dag redusert med 27 prosent.

Selv om resultatet varierte noe mellom de tre barnehagene, var tendensen tydelig. Nå er metodene innført i alle de kommunale barnehagene i bydelen.

Lekne voksne

Mange barn tar ikke selv initiativ til aktivitet, og for å øke disse barnas aktivitetsnivå, er voksenstyrt aktivitet og deltakelse avgjørende.

– Vi skal ikke sitte og observere, men dra i gang aktiviteter, forteller Minde.

De voksne har lekt og ledd seg gjennom alle de 90 lekene i aktivitetsheftet, som ble laget i forbindelse med prosjektet. Og de har jobbet mye med å strukturere kostholds- og aktivitetsarbeidet.

Ansvaret for halvårsplaner for kosthold og månedsplaner for daglige aktiviteter, rullerer blant alle ansatte. Denne månedens aktivitetsplan har samarbeid, sparking og øye–fotkoordinasjon som tema.

– Det er viktig med tett oppfølging både av voksne og barn for å holde motivasjonen oppe. Det tar tid å endre gamle, innarbeidede rutiner, påpeker Ingrid Minde.

Mount Everest-trening

Ute strever treåringene med å dra seg opp etter fjellsida med sterke armer. Nederst holder assistent Carmeline Patricia Anandan tauet stramt. Så viser hun rappellering; hvordan de små kan holde seg i tauet og hoppe baklengs nedover skråningen. Det blir mye opp og ned, og mange muskler i aktivitet.

– Når barna ser at vi deltar, så kommer de av seg selv. Vi har hatt barn som knapt kunne gå en tur. De ble kjørt altfor mye i barnevogn, så beina var svake. Vi har bare unntaksvis barnevogn med på tur. Nå er barna vant til å gå selv, sier Anandan.

Ny livsstil også privat

Anandan er strålende fornøyd med forandringene. Hun tror flere av de ansatte har innført et sunnere kosthold og mer fysisk aktivitet.

– Tenk om jeg hadde kunnet alt jeg kan nå, da mine barn var små.

Bedre sent enn aldri. Hennes tenåringer og mann får nå mer grønnsaker, fullkorn og fisk.

– Da mannen min ble varslet om høyt blodtrykk, la jeg om kostholdet. Familien merker at maten er litt annerledes, men nå syns de det er godt. Vi kjenner at vi har mer energi, sier hun, før hun spør om fjellklatrerne er sultne.

Etter et unisont ja, vandrer de inn til håndvask.

Løktårer går over

På kjøkkenet har to små kokker allerede vært i arbeid i lang tid. Jentene har kuttet løk i biter. Prøvesmakt og smattet nam-nam. Gjort vondt verre med å tørke øynene med løkdynkede fingre. Men det går over. Nå gjenstår bare finsmakingen.

Grorud barnehage setter opp halvårlige planer for de varme måltidene. Pølser er erstattet med mye fisk og grønnsaker. På planen står det pitabrød med laks, ovnsbakt torsk med pesto og fullkornpasta, og laks og grønnsaker i ovn med couscous og linser.

Sukret foreldremotstand

Det ble også foreldreprotester da kakao ble byttet ut med melk med kardemomme. Men etter at foreldrene fikk se stablene med sukker og smør som er i Nugatti og lærte om mengdene usunt fett og salt i fastfood, har klagene stilnet.

– Mange følte kanskje litt skyld fordi kunnskapen deres er gått ut på dato. Det som var ok før, er ikke bra nok i dag, fordi det er så mye av alt det usunne, tror Minde.

Og barna klager ikke. Tvert imot. Nå henger de ansatte oppskriftene på fiskeretter på oppslagstavla så foreldre kan skrive av. For barna vil ha fiskewraps og havets skattekiste med laks og fullkornris til middag – også hjemme.

Folkehelseprosjektetktet i Grorud barnehager

Aktivitetsnivået blant barn i tre barnehager i bydel Grorud i Oslo ble kartlagt. Undersøkelsen viste at bare 16 prosent av barna oppfylte helsemyndighetenes anbefalinger for aktivitet.

Hensikten med folkehelseprosjektet er å etablere gode rutiner for kosthold og fysisk aktivitet tidlig i barns liv.

Prosjektets målinger viste en aktivitetsøkning på 75 prosent. I tillegg ble andelen som var aktive mindre enn 30 minutter per dag redusert med 27 prosent. Prosjektet er i løpet av 2014 implementert i alle kommunale barnehager i bydelen.

Kosthold

Prosjektlederne samarbeidet med de ansatte om felles retningslinjer for matinnkjøp og feiringer. Næringsfattig og ensidig mat ble byttet ut med sunnere produkter. Det ble laget månedsmenyer. Innkjøpsprosessen ble forenklet fordi varelisten fikk tilhørende varenummer.

Nye retningslinjer for bursdager og feiringer førte til rask endring. Ved å kutte ut kaker og is, er sukkerinntaket redusert. Fokus er flyttet fra kake til barnet som feires.

Fysisk aktivitet

Det ble laget et aktivitetshefte med forslag til leker ute og inne, sommer og vinter, og nye rutiner for hvem som har ansvaret. Mye av aktiviteten foregår utenfor barnehagens område, fordi undersøkelser viser at barnas aktivitetsnivå øker i nye og spennende omgivelser.

Foreldre og ansatte

Det ble holdt foreldremøter og gitt mye informasjon om rutineendringene på kosthold og den fysiske aktiviteten. Prosjektlederne benyttet fysiske virkemidler, bilder og illustrasjoner, slik at informasjonen skulle være lett å forstå uavhengig av norskkompetanse.

Sett navn på leken

Froskemor, fot-bowling, tunnelstafett, rullende trestammer, linedanseren, doktorsisten og fisken i det røde hav. I Grorud har alle lekene fått egne navn.

I aktivitetsheftet kan de ansatte plukke blant 90 leker som er nøye beskrevet, og mange av lekene er satt inn i en rammehistorie. Postmannen som trenger hjelp til å sortere og telle posten fordi kongen har befalt det, eller historien om Rydde-Rune og rotekoppene.

Lekene er delt inn i grupper som øver opp ulike ferdigheter: romorientering, samarbeid, balanse, rulle og snurre, øye–hånd- og øye–fotkoordinasjon, reaksjon og hurtighet, hoppe, åle og krabbe.

Heftet beskriver også om lekene er best egnet inne eller ute, vinter eller sommer.

Idébank for mat

90 prosent av alle barn er i barnehage på fulltid. I løpet av fem år spiser barn mer enn 3000 måltider. Her er noen tips til sunn barnehagemat.

• Bytt ut kakao, yoghurt, prim, pølser, fet salami og saft med sunnere mat med mindre fett, salt og sukker.

• Månedens smak, plukk ut en råvare (mango, oliven osv.), la barna smake både naturell og i forskjellige retter.

• Bak brød kaldhevet over natta.

• Varm melk tilsatt kardemomme i stedet for kakao.

• Orange potetstappe av søtpotet.

• Skattekister: fisk eller grønnsaker i folie over bål.

• Fiskeuke der barna selv kjøper, fileterer og tilbereder fiskesuppe. Flere mattips på fiskesprell.no.

• Fruktbusker i barnehagen til å lage smoothies av.

Vi har hatt barn som knapt kunne gå en tur. Nå har vi bare unntaksvis barnevogn med på tur fordi barna er blitt vant til å gå selv.

Barnehageassistent Carmeline Patricia Anandan

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy