JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Privatisering – til det beste for hvem?

Selv om det er nesten ett år til kommunevalget, er valgkampen allerede i gang.

2010121008305620131216145256

kirsti.knudsen@fagforbundet.no

NHO Service har laget en analyse som viser at norske kommuner kan tjene opptil 19 milliarder kroner på å privatisere offentlige tjenester. I samarbeid med Høyre og Frp skal budskapet spres i landets kommuner.

NHO hevder at ingen vil tape på at offentlige tjenester blir privatisert. Tvert imot vil vi alle bli vinnere. Det er visstnok en misforståelse at økonomisk effektivi­sering går på bekostning av kvalitet. Arbeidsbelastningen for de ansatte skal ikke øke, og ingen skal gå ned i lønn. Milde Jereboam, som bestemor Duck ville ha sagt.

For slik er det selvfølgelig ikke. Fagforbundet kan vise til helt andre tall og konsekvenser, og mener at NHO Service misbruker statistikk og brukerundersøkelser.

Ifølge Sykehjemsetatens forening i Fagforbundet Oslo tjener arbeidstakere på kommersielle sykehjem i gjennomsnitt 30.000 kroner mindre enn tilsvarende kommunalt ansatte. Og Telemarksforskning påviser at det gjennomsnittlige lønnsgapet mellom ansatte i private og kommunale barnehager er på omtrent samme nivå.

Nylig fikk vi vite at verdens største fotballturnering av økonomiske grunner vurderer å flytte til Lillestrøm. Til NRK sier Norway Cup-leder Frode Kyvåg at Oslo kommune har doblet prisene i løpet av få år, til fire millioner kroner. Tilskuddet fra kommunen har stått stille på cirka to millioner.

– Nå betaler vi for mange av de kommunale tjenestene som tidligere var gratis. Vi forstår at vi må betale, siden mange av disse tjenestene er privatisert, forteller Kyvåg.

I NHO Services verden er privatisering synonymt med stor fortjeneste. Det forstår jeg, så lenge det dreier seg om kommersielle selskaper som vil overta sykehjem, barne­hager og helsetjenester. Markedene er store og stabile, og derfor interessante for internasjonale investeringsselskaper.

Men jeg tviler sterkt på at det i lengden er lønnsomt for landets kommuner. Eller for den enkelte av oss, som må betale prisen dersom velferd ikke lenger skal være et offentlig anliggende.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy