JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kunnskapens perle

Biblioteket i Alexandria var det fremste fyrtårn for kunnskap menneskeheten har sett allerede for 1600 år siden. I 2003 framsto det i ny prakt og skal leve opp til forgjengerens ære.

2011011810202320131214154001

ingeborg.rangul@fagforbundet.no

Fra Middelhavet kommer en sval bris og gjør de veldig varme gradene levelig for alle som står i kø og venter på at dørene inn til bøkenes vidunderlige verden skal åpnes.

Studenter diskuterer, kniser og gjør seg til for hverandre. Noen turistgrupper venter utålmodig på å slippe inn. Lommer må tømmes for nøkler og mynter, vaktene gjennomsøker vesker og slipper oss inn når sikkerhetskontrollen slutter å pipe.

Vel inne åpenbarer et univers av kunnskap seg. Et kunnskapsunivers som de ­ansatte har som mål at skal ut til folket. Fattig som rik.

Tanken er fri for alle

– Det var i Alexandria at Erathostenes astronom, matematiker og bibliotekar ved biblioteket i Alexandria beregnet jordens omkrets med forbausende nøyaktighet. Vi har repetert dette med gamle redskaper sammen med skolebarn fra hele verden via internett, forteller Hoda al Mikaty, sjef for Planetarium Science Center.

Hun er utdannet elektroingeniør, og vil være med på å skape et vitenskaplig opplyst møtested for barn og voksne utenfor klasse­rommet.

– Målet er å skape en ny generasjon med nyskapende tenkere. Gi en ny generasjon verktøyene til å selv bestemme en framtid basert på valg og ikke skjebne.

Kunnskapstørste barn

Biblioteket har satt i gang egne prosjekter for å nå flest mulig gjennom etablering av vitenskapsklubber på skolene.

– Barna er ikke et problem. Det er lærerne som er hinderet.

Biblioteket gir skolene datamaskiner og vitenskapssett og underviser lærerne i å bruke dette. På denne måten håper de å nå fattige skoler.

De jobber også med å få kunnskap ut til kvinner. I 2007 arrangerte biblioteket en konferanse om kvinner i vitenskapen. Hypathia av Alexandria var den første betydningsfulle kvinnen innen matematikk. Hun underviste også i filosofi og astronomi. Et ungt bibliotek

Biblioteket har blitt mer populært enn de trodde da de åpnet. Nå har de halvannen million besøkende og over 700.000 faste bibliotekbrukere.

– Det er bare i enkelte avdelinger at vi låner ut bøker. Vi kan ikke risikere å ende opp med tomme hyller, sier fungerende sjefbibliotekar Lamia Abd al Fattah.

Heldigvis har barneavdelingen nok bøker til å låne ut. Barnebiblioteket er for barn over seks år. De under kan være i et dagsenter sammen med en forelder.

Produserer egne lydbøker

Taha Hussein-avdelingen, som er for blinde, har også nok bøker og lydbøker å låne ut. Biblioteket arrangerer en årlig dag for blinde med fokus på de blindes rettigheter.

– Vi oppmuntrer dem som bruker Taha Hussein-avdelingen til å bruke stokk for å synliggjøre handikappet. En gang i året ­arrangerer vi en marsj i de trafikkerte gatene utenfor her, forteller Lamia Abd al Fattah.

– I Egypt har det vært tradisjon for å passe ekstra godt på funksjonshemmede barn i stedet for å lære dem å klare seg selv. Vi har motoriske undervisningsverktøy slik at barna kan lære mens de har det gøy.

De ansatte har fått på plass Daisy – et system for å strukturere informasjon slik at den er tilgjengelig for alle. Også for personer med forskjellige typer funksjonshemninger.

– Vi har bygd et studio for dette og produserer lydbøker. Vi er de første til å ­utvikle dette på arabisk, forteller sjefbibliotekaren.

Mark Twain

– Vi har nylig fått en halv million bøker fra Det Franske Nasjonalbiblioteket i gave, sier en stolt Lamia Abd al Fattah.

Biblioteket i Alexandria har nå den fjerde største franskspråklige boksamlingen utenfor Frankrike, og de betjener hele Midtøsten. Den elektroniske katalogen vil bli en av de mest ­avanserte i verden og være tilgjengelig på arabisk, engelsk og fransk.

I tillegg satser bibliotekets ansatte på å utveksle arabisk litteratur med litteratur fra andre land. Hver måned setter de opp skuespill eller har diktlesning på skoler og i biblioteket.

Akkurat nå er det Mark Twains «Huckleberry Finn» og «Tyven og hundene» av Naguib Mahfoz på plakaten.

Bokelsker

Bak palmesus og trafikkdur på sjefbibliotekarens kontor, skjuler Middelhavet fremdeles mange skatter. Her har dykkere hentet fram rester av fyrtårnet på Faros, et av verdens sju underverker. Det er planer om å lage et undersjøisk museum som skal vise alle skattene som ligger på sjøbunnen. Blant annet Kleopatras slottspalass.

Lamia Abd al Fattah er mest stolt av at de har mange sjeldne manuskripter i sin samling. Det eldste som skal avfotograferes og digitaliseres, er en 2000 år gammel papyrusrull fra det gamle biblioteket i Alexandria.

– Det er en stor bør å være sjefbibliotekar for både fortida og framtida. Jeg er usigelig stolt over å få jobbe her blant engasjerte mennesker og bøker som jeg elsker, sier Lamia Abd al Fattah.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy