JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Meklet på overtid i natt

Kl 00.20: Det er fortsatt ingen avklaring i kommuneoppgjøret, og meklingen fortsetter på overtid. Dersom partene ikke blir enige, kan Fagforbundet ha nær 11.000 medlemmer i streik fra klokka seks torsdag morgen.

2012052315570220131216191623

per.flakstad@fagforbundet.no

- Det har vært jobbet godt i flere dager, og vi har fått på plass noe. men i et tariffoppgjør er ingenting på plass før alt er på plass, sa mekleren i kommuneoppgjøret, Reidun Wallevik, til NRK klokka 23 i kveld.

- Det har gått litt opp og ned. Partene skal ha både økonomi, sosial innretning og prinsipper på plass. men det jobbes godt, sa mekleren.

Pause i Oslo

I meklingen mellom Oslo kommune og Fagforbundet i Oslo fortsetter også meklingen på overtid. Der har partene nå avtalt å ta en pause i natt og møtes igjen torsdag morgen klokka ni.

Streikefare for 30.000

Tariffoppgjørene for svært mange offentlig ansatte har frist i natt. Hvis Riksmekler Kari Gjesteby og de andre meklerne ikke klarer å få partene til å bli enige, kan nesten 30.000 offentlig ansatte i staten, Oslo kommune og øvrige kommuner over hele landet være i streik fra torsdag morgen.

Partene i kommuneoppgjøret hadde en spisepause i ettermiddag, menetter klokka 21 har meklingen pågått for fullt igjen.

- Jeg er fortsatt optimist, sa riksmekler Kari Gjesteby, som mekler i statsoppgjøret. Hun har også tett kontakt med meklerne i kommuneoppgjøret og oppgjøret for de ansatte i Oslo kommune.

- Vi arbeider oss gjennom tema for tema, og så så får vi se om vi kan sy sammen en helhet til slutt, da Gjesteby til NRK klokka ni i kveld.

Mye tyder på at meklingen kommer til å fortsette ut over natten, selv om fristen for å bli enige går ut ved midnatt.

- Vi arbeider med utgangspunkt i fristen . Men er forberedt på å fortsette utover fristen for å få de ulike elementene på plass hvis det er grunnlag for det, sa riksmekleren klokka 19 i ettermiddag.

Godt forberedt på streik

– Vi har mange rutinerte og dyktige tillitsvalgte som organiserer streikeberedskapen der våre medlemmer er tatt ut. Over hele landet er vi godt forberedt hvis det skulle bli en konflikt, sier lederen for Fagforbundets konfliktberedskapsgruppe, Herdis Schärer.

Erfaringsmessig pleier ikke meklingen ved hovedoppgjørene å bli ferdige til fristen. Hvis mekleren og partene er enige om at det kan være mulig å komme fram til et resultat, bestemmer de seg ofte for å mekle på overtid.

Det er derfor ikke sikkert om det blir noen streik i offentlig sektor eller ikke før torsdag morgen eller kanskje enda senere.

De som er tatt ut i det første streikeuttaket skal gå på jobb som vanlig hvis det ikke er kommet noen avgjørelse ved arbeidstidens begynnelse torsdag morgen.

Stor avstand

– Vi konstaterer at det er stor avstand både når det gjelder kroner og øre og når det gjelder den sosiale innretningen på oppgjøret, sa ledere i LO Kommune, Klemet Rønning-Aaby til Fagbladet etter forhandlingsbruddet 27. april.

LO Kommune har krevd en innretning på oppgjøret sin sikrer alle ansatte i kommunesektoren en reell økning i kjøpekraften, med vekt på utjevning og mest til de som fra før har minst. Dette innebærer blant annet krav om et kronetillegg for alle ansatte, mens kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS ønsker et prosenttillegg.

– Profilen på oppgjøret og innretningen på de økonomiske tilleggene er avgjørende for oss, sa forhandlingsleder Jan Davidsen i LO Kommune etter bruddet.

I tidligere oppgjør har resultatet blitt et prosenttillegg, men med et minimumsbeløp i bunnen. Dette ligger, etter hva Fagbladet erfarer, ikke i KS’ tilbud så langt.

Streikefare

Ifølge flere nyhetsmedier stod partene fortsatt langt fra hverandre onsdag morgen.

Faren for streik er dermed reell.

De ansatte i Oslo forhandler ikke sammen med LO Kommune, men har sitt eget oppgjør. Der har forhandlingssammenlutningen av LO-ansatte tatt ut 1949 ansatte i første streikeuttak. I tillegg har Unio og YS Kommune Oslo tatt ut 634 medlemmer.

I resten av landet har Fagforbundet tatt ut 9.491 medlemmer i små og store kommuner i samtlige fylker. Først og fremst er det tatt ut folk som arbeider i de kommunale og fylkeskommunale administrasjonene, men også flere i de kommunale havnene, ansatte innen renovasjon og trafikkbetjenter.

Unio har tatt ut 5726 medlemmer, mens YS Kommune har tatt ut 488 medlemmer i første streikeuttak.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy