JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skuffet over arbeidsgiverne

Over hele landet har medlemmer og tillitsvalgte i Fagforbundet stilt seg opp som streikevakter. – Vi skal synes i lokalmiljøene, sier fylkesledere som er skuffet over det de oppfatter som liten forhandlingsvilje hos arbeidsgiverne.

2012052414345620131216191745

per.flakstad@fagforbundet.no

– Vi startet dagen med å samle folk til en appell klokka åtte i dag tidlig. Det møtte opp mellom fem og seks hundre, og vi fikk både jubel og klappsalver, forteller fylkesleder i Vest-Agder, Roy Gyberg.

– Jeg trodde kanskje folk var lei konflikt, ettersom vi var gjennom en kommunestreik for bare to år siden. Men her er både entusiasmen og streikeviljen på topp, sier Gyberg.

Han framhever to viktige krav som ikke ble imøtekommet fra KS, nemlig likelønn med et kronetillegg til alle ansatte og økt ulempetillegg som et middel til å få flere heltidsstillinger.

Innretningen fra KS var å premiere de som ønsket å arbeidere flere helger, mens vi ønsker å få flest mulig til å dele på ulempene ved å jobbe i helgene. Derfor var tilbudet fra KS stikk i strid med hva vi ønsket oss, sier han.

Helger og ulempetillegg

Også fylkesleder Karin Mathisen i Hedmark er skuffet over tilbudet om økt ulempetilbud.

– Dette skulle være en gulrot som fikk flere til å ta helgevekter, ikke et middel for at de som allerede har stor helgebelastning skulle jobbe enda mer. Vi har jo vært enige med arbeidsgiverne om å gjøre noe med helger og ulempetillegget, derfor var dette svært skuffende og noe helt annet enn det vi hadde forestilt oss, sier hun.

Hun synes også arbeidsgiverne burde brukt dette hovedoppgjøret til å rydde opp i reglene for å få økonomisk utteling for dem som videreutdanner seg.

– I stedet for å slåss for dette i lokale forhandlinger, med store forskjeller fra kommune til kommune og mange lokale brudd som resultat, burde vi i stedet fått dette inn i den sentrale avtalen, mener hun.

Arbeidsgiverne kan takke seg selv

Arbeidsgiverne har seg selv å takke. KS har styrt dette oppgjøret inn mot streik, sier fylkesleder i Hordaland, Roger Heimli.

Han er overrasket over at KS ikke viste større vilje til reelle forhandlinger, spesielt når det gjelder temaene likelønn og ulempetillegg.

– Dette har vært kjente og topp prioriterte krav på så godt som samtlige tariffkonferanser, og de burde derfor ikke ha kommet overraskende på arbeidsgiver, og det burde har vært mulig å komme med noe som liknet et tilbud tidlig i forhandlingene. Likevel klarte de ikke å tilby oss noe akseptabelt på dette. Det er skuffende, sier Heimli.

– Kravene våre er slett ikke så høye at det ikke burde være mulig å innfri dem, mener han.

Vi skal være synlige

– Vi skal være synlige ute i lokalmiljøene, sier fylkesleder Britt Ås i Troms. – Selv i Lenvik, som er en stor kommune i geografisk utstrekning, skal streiken markeres på godt synlig vis over hele kommunen.

Britt Ås er skuffet over den sosial innretningen på tilbudet fra arbeidsgiverne.

– Jeg hadde håpet på gjennomslag for kronetillegg og et oppgjør som hadde en lavlønnsprofil og utjevnende effekt. Og selvsagt mest mulig sentralt, og lite lokalt. I tillegg hadde jeg forventet at arbeidsgiver tilbød oss noe ordentlig i forhold til heltid, helger og ulempetillegg, sier Britt Ås.

I likhet med de andre fylkeslederne er hun svært skuffet over at KS ikke brukte muligheten de hadde i dette oppgjøret til å bidra til at helgebelastningen ble fordelt på flere ansatte.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy