JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bort en gang og inn en dør

Valget sto mellom kort vei til tjenester og folkeliv eller vakker utsikt. Pasientene og pleierne i Meråker mistet utsikten. Til gjengjeld kommer de tørrskodd til det meste.

2011021411302120131214154808

karin.svendsen@fagforbundet.no

Edit Kvarmesbakk triller bort til heisen. Hun er på vei til sin faste treningsøkt i kjelleretasjen sammen med hjelpepleier Anne Marie Wallberg. Vel framme får hun hjelp til å komme seg fra rullestolen og over til treningsapparatet motomed. Her trener hun styrke og bevegelighet i armer og bein under veiledning av fysioterapeut Kolbjørn Ringen to ganger i uka.

Praktisk med små avstander

For ti år siden ble sykehjemmet flyttet fra utkanten til sentrum av Meråker kommune.

– Den gang lå sykehjemmet oppi høgda med fin utsikt, så mange var skeptiske til flyttinga, forteller avdelingsleder Marthe Langsåvold.

Nå tror hun alle trives godt her nede i bygda. Avdelingslederen på sykehjemmet er selv fornøyd med beliggenheten til det som nå har skiftet navn til Meråker helsetun.

Helsetunet omfatter sykehjem, aldersheim, trygdeboliger, hjemmetjeneste, dagsenter og kafé. Det er gangavstand til omsorgsboliger for eldre og for personer med funksjonshemning. Hele helsetunet er samlokalisert med ulike servicetilbud som rådhuset, Nav-kontor, likningskontor og familie­senter med blant annet helsestasjon, barnevern og psykiatritjeneste.

– Beliggenheten er kjempefin, mener Langsåvold.

Fordelen med nærhet til kommuneadmini­strasjonen er kanskje størst for personalet. De behøver ikke lenger å gå ut og sette seg i bilen for å levere en søknad eller innhente en underskrift. De spaserer bare bortover gangen og inn ei dør.

Kort vei til luksus

For pasienter og beboere er nok nærheten til fysioterapeuter, frisør og tannpleier viktigere.

– Pleierne vasker og ruller håret til daglig, men det er godt med et frisørbesøk også, mener Marthe Langsåvold, som syns det er fint med kort vei til litt luksus.

Ikke bare er det økonomisk lønnsomt at pleierne lett kan følge pasienter og beboere til trening og andre tilbud. Pasientene slipper også den belastningen en transport kan være. Rullestolbrukere behøver ikke å komme seg ut og inn av biler. For pasienter med demens er det også lettere å orientere seg når de ikke reiser langt.

– Både pleier og pasient sparer en formiddag på nærheten til alle tilbudene, sier Langsåvold.

Legesenteret er 20 meter unna helsetunet. Tannlegekontoret ligger en liten spasertur unna.

Kafé og dagsenter

Kafeen og dagsenteret knytter sammen aldersheimen og sykehjemmet. Dagsenteret har to aktivitører, og er åpent for pasienter og andre brukere fire dager i uka.

– Det er lett å komme inn både fra sykehjemsavdelingene, aldersheimen og for folk utenfra, og antall besøkende stiger jevnt, sier Marthe Langsåvold.

Torgkafeen ligger som et hjerte i den kommunale bygningsmassen. Kafeen på helsetunet er samlingspunkt for ansatte og pasienter fem dager i uka.

– Ansatte i administrasjonen og på familie­sen­teret spiser lunsj der, og bygdefolket bruker den som sin kafé. Dessuten er det mange besøkende og frivillige som tar med pasienter inn på både Torgkafeen og dagsenteret, forteller Marthe Langsåvold. Hun berømmer alle pensjonistene som stikker innom sykehjemsavdelingene og inviterer en venn eller en bekjent blant pasientene med før de slår seg ned på kafeen.

Utvidelse og omstilling

Avdelingsleder Marthe Langsåvold understreker at lokalisering og bygninger ikke er nok for at pasientene skal trives. Vel så viktig er det at pleierne er godt kvalifisert. Sektor helse, pleie og omsorg har ifølge avdelingslederen vært gjennom mange omstillinger de siste årene. Blant annet er kapasiteten utvidet med til sammen åtte rom.

– Men vi har dyktige fagfolk som har taklet det bra, legger hun til. Hun berømmer pleierne som er ivrige etter å ta videreutdanning, og er glad for at mange har økt kompetansen blant annet på demens- og kreftomsorg.

Sykehjemmet har også ansatte med videreutdanning i psykiatri og terminal pleie. Siden i fjor har alle ansatte fått tilbud om Demensomsorgens ABC, og det er for tida åtte sykepleiere, hjelpepleiere, omsorgsarbeidere og assistenter fra sykehjemmet, hjemmetjenesten og aldersheimen som tar denne videreutdanningen.

– En fordel er høyere kompetanse. Men like viktig er det kanskje at det tverrfaglige samarbeidet blir styrket når folk fra de ulike avdelingene tar samme kurs, sier Langsåvold.

Anne Marie Wallberg har for eksempel videre­utdanning i geriatri, men sier hun i stor grad flyter på erfaring.

– Vi har mange diskusjoner oss imellom. Alle har noe å tilføre, så det gjelder å være ydmyk uansett yrkestilhørighet, mener hun.

Stura i to dager

Edit Kvarmesbakk sliter ikke mer med motopeden enn at hun tar ordet for å bekrefte at pleierne kan sine ting.

– Jeg stura i to dager da jeg flytta inn her. Siden har jeg hatt det godt. Det er først og fremst kontakten med pleierne som gjør at jeg trives så godt her, sier hun.

Etter et langt og aktivt liv – Edit Kvarmesbakk har blant annet sittet i styret i saniteten i 28 år – er hun nå avhengig av rullestol.

– Når det først skal være så ille, er det godt å ­bevare hodet, mener 85-åringen, som følger med på tv-debatter og sportssendinger med stor glede.

Norsk Form er en stiftelse som ble etablert i 1993 og som hovedsaklig finansieres over statsbudsjettet. Stiftelsen har sammen med et nettverk av 13 kommuner ­utarbeidet sju råd for plan­legging tilpasset eldre innbyggere.

1. Tenk samarbeid på tvers av sektorer. 2. Velg sentral beliggenhet. 3. La omsorgssentrert bli et lokalt møtested. 4. Planlegg for alle på samme tid. 5. Skap omgivelser som stimulerer til aktive eldre. 6. Skap trivsel og arbeidsglede blant de ansatte. 7. Bruk ny teknologi. Les mer: www.norskform.no/temaer/byutvikling/helse-og-omgivelser/

Norsk Form er blant annet opptatt av forholdet mellom fysiske omgivelser og helse. De mener arkitektur og design har betydning for livskvalitet.

I 2005 tok Norsk Form initiativ til å danne et nettverk av kommuner som var interessert i å samarbeide for å utvikle gode bo- og omsorgstilbud for sine eldre innbyggere.

Meråker kommune var ikke med i nettverket, men fram­heves i en samling med gode løsninger utgitt av Norsk Form fordi helsetunet har en sentral beliggenhet og fungerer som et lokalt møtested.

Helsetunet består av sykehjem, aldersheim, trygde­boliger, omsorgsboliger, base for hjemmetjenestene, dagsenter og kafé.

Sykehjemmet har avdelinger med til sammen 40 rom, fordelt på langtidsavdeling med 12 senger, korttids-/rehabiliteringsavdeling med 14 senger og avdeling for aldersdemente med 14 senger.

Aldersheimen er en separat bygning med 20 plasser for mennesker som trenger heldøgns pleie. 12 trygdeboliger er tilknyttet aldersheimen.

Utenfor selve helsetunet ligger omsorgsboligene. Her er seks leiligheter beregnet på eldre mennesker, og like mange bygd for personer med funksjonshemning.

Beboerne her kan få heldøgns pleie ved behov.

Helsetunet er samlokalisert med rådhuset og familiesenteret samt ulike tjenestetilbud som frisør og fysioterapiavdeling.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy