JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tenning på trening

I Fusa møtes vi av brede smil, glad latter og høy aktivitet. Her tråkker de ansatte til med «Fusa i farten». Økt jobbmotivasjon, mer samhold og bedre helse er resultatet. Nå konkurrerer de kommuneansatte om å nå til topps på den interne aktivitetsrankingen.

2011050508162620131216160327

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

Visst kan det være fristende å kaste seg uti en krystallklar vestlandsfjord når sola steiker på en deilig sommerdag. Men når nysnøen som falt i går ligger rett oppi lia, når marstemperaturen i vannet er 3,7 grader og det attpåtil er midt i arbeidstida? Hvem er det da som lar seg friste?

I Eikelandsosen finner vi svaret. Her kommer fem underlig antrukne kommuneansatte småløpende ut av rådhuset, kaster boblejakker og håndklær fra seg på strandsteinene så de står igjen i badedrakt, strikkelue og badesko med raggsokker i. Så kaster de seg ut i den svarte fjorden.

Klokka viser kommunal arbeidstid, rådmannen har panoramautsikt til badeplassen, men badinga foregår med velsignelse fra høyeste hold.

Skritteller til alle

Prosjektet «Fusa i farten» ble banket gjennom i kommunens arbeidsmiljøutvalg (AMU) i november i fjor. Målet var å bidra til bedre helse, men også skape engasje­ment, motivasjon og samhold blant kommunens 470 ansatte, som alle fikk en skritteller i julegave fra arbeidsgiver.

Initiativtaker og primus motor Håvard Ragnhildstveit bretter opp den rutete skjorta og gliser bredt mens han leser av det digitale displayet på skrittelleren.

– Nesten 5000 skritt, og klokka er ikke ti ennå, sier Ragnhildstveit, som er rektor på Holdhus oppvekstsenter. Hvert skritt han tar registreres på prosjektbloggen der det hver uke publiseres en fem-på-topp-liste.

Polonese på sykehjemmet

Kampånden har inntatt Fusa bo- og behandlingssenter. Forrige uke lå de på fjerdeplass på lista. Nå er de oppe på andre. En skikkelig tråkkejobb gir resultater, men de har innsett at de ikke når helt til topps uten ­ekstrainnsats.

Derfor er lunsjtrimmen tirsdag og torsdag satt i system. Noen ganger med bøy og tøy, andre dager en skikkelig polonese, som i dag. Anne Siv Skåthun Berge fører an for full musikk med toraderen over skulderen, og bak henne toger i lang, lang rekke 17 kolleger mens musikk og latter fyller korridorer og pasientrom før hele polonesen avsluttes på stua til unison applaus fra pasientene.

Godt mot vondtene

Trimmen er lagt inn i en litt rolig økt før de ansatte går til lunsj.

- Hadde du kommet halv ti, hadde vi ikke vært så mange, sier helsefagarbeider Astrid Molina, som også er lagkaptein på bo- og behandlingssenteret.

– Er det vanskelig å knipe tid til trimmen i en travel arbeidsdag?

- Jeg slipper gladelig alt jeg har i hendene for å få det med meg. Trimmen tar bare ti minutter, og gjør så godt, sier hjelpepleier Marit Frydenlund.

– Blir dere friskere av dette?

- Ja, det er jeg sikker på. Det er alltid noen vondter, og jeg skulle gjerne gjort dette hver eneste dag. Ikke minst fordi vi alltid ler masse mens vi holder på. Det er befriende å le, og gjør godt både for pasientene og oss ansatte.

Med skrittelleren i bukselinningen er de også ekstra tjenestevillig.

- Klart jeg kan hente et glass melk til deg, sier jeg om noen spør, og jeg går gladelig ut med søpla. Det gir jo noen ekstra skritt, ler Astrid Molina, som har 5682 skritt hittil i dag.

Egen blogg

Kommunens ansatte er inndelt i 20 lag som alle har sin egen lagkaptein med ansvar for å inspirere og trekke flest mulig med på aktivitetene. På «Fusa

i farten»-bloggen publiseres hver uke en fem-på-topp-liste over lagene med høyest aktivitet.

– De ukentlige kåringene har trigget både kreativiteten og en hittil ukjent konkurranse­mentalitet, sier prosjektlederen og forteller om ansatte som parkerer bilen tre kilometer unna arbeidsplassen og går resten av veien for å få skrittsaldoen opp.

- Det har tatt helt av, sier prosjektleder Håvard Ragnhildstveit fornøyd.

Løft på loftet

På bibliotekloftet i kommunehuset starter plasstillitsvalgt Hildegunn Øpstad kassettspilleren, og smek­tende Grieg-toner strømmer ut til 11 damer som har funnet seg armslag mellom bokreolene.

Søknad om produksjonstilskudd i landbruket og andre kommunale dokumentbunker er innvilget

ti minutters hvile mens saksbehandlerne senker stramme kontorskuldre, strekker stive nakker og etter hvert øker tempoet med raske sidespark og knebøy.

Hver tirsdag og torsdag er det bøy og tøy for alle som ønsker det i kommuneadministrasjonen. Treningsprogrammet er utarbeidet av kommunens fysioterapeut. Etter snaue ti minutter er det hele over, papirbunkene plukkes opp igjen, og en strøm fornøyde damer går tilbake til kontorene.

«Fusa i farten» har en egen omregningstabell som gjør at all aktivitet kan registreres. Dermed kan ti minutters moderat aerobic omgjøres til 1500 skritt.

Lederne må med

Utenfor kommunehuset samles en gjeng til den daglige lunsjturen. Økonomisjef Georg Espenes er helt i front av gjengen som tar en runde i sentrum av Eikelandsosen.

- Det er viktig at lederne også er med, om ikke hver gang, så i hvert fall innimellom, sier Espenes.

– Har du noen gang tenkt at du ikke har tid?

- Nei, tid er ingen unnskyldning. Dette tar ti minutter, og om det skulle knipe, kan man jo sitte litt lenger etterpå.

Vanligvis er også rådmann Berit Fløisand, med på turen - men ikke i dag.

- Jeg har deadline på årsmeldinga om to timer, ellers hadde jeg vært med, sier Fløisand som er svært fornøyd med aktivitetsprosjektet.

- «Fusa i farten» har gjort at alle er bevisst på å få mer aktivitet, og det har vært veldig samlende for organisasjonen. Dette dreier seg om å bidra til bedre helse. Om det har effekt på sykefraværet, er det foreløpig for tidlig å si.

Rådmannen understreker at slike prosjekter må være godt forankret i ledergruppa for å lykkes. I Fusa har tilbakemeldingene vært uni­sont positive: Ja, dette vil vi være med på.

- Nå blir det en viktig sak for AMU å bringe det gode videre, sier Fløisand.

10.000 skritt på ti minutter

I sjøkanten stiger lagkaptein Åshild Bråten opp på land. Den grønne strikkelua er like tørr som før hun gikk i vannet, men smilet er enda bredere. Den kommunale badeklubben har fått nytt liv med «Fusa i farten» og fellesbading i arbeidstida en gang i uka.

Og vinterbading gir god uttelling på skrittellingen: Ti minutters kaldt bad tilsvarer 10.000 skritt.

- Dette er en vitaminpille i arbeidsdagen, fastslår den kommunale isbaderen på vei inn til en lynrask dusj før hun går løs på kommunale saksbunker med ny energi.

- Jeg er sikker på at dette er effektivitetsfremmende, sier Åshild Bråten.

Aktivitets- og motivasjonsprosjekt for kommunens ansatte.

Vedtatt i kommunens arbeids­miljøutvalg (AMU).

Alle kommunens ansatte har fått skrittellere. Nesten 100 prosent oppslutning.

470 deltakere er inndelt i 20 lag med egen lagkaptein.

Aktivitet registreres på egen blogg der det hver uke publiseres en fem-på-topp-liste.

Budsjett ca. 80.000 kroner. Finansiert av eksterne midler, bl.a. fra Arbeidslivssenteret, KLP, Fagforbundet og Utdanningsforbundet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy