JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valgets kvaler og gleder

Mange av oss håpet og trodde at en rekordstor deltakelse i høstens valg skulle bli et håndslag til demokratiet og til ofrene for terroren.

2011092609220820131214165256

kirsti.knudsen@fagforbundet.no

Da jeg for noen dager siden måtte heve stemmen for å be folk på oslotrikken om å trekke lenger inn i vogna, slik at det ble plass til flere, skjønte jeg at det har gått en stund siden 22. juli. I noen uker var det som om vi ble litt flinkere til å ta hensyn til hverandre. Så var vi plutselig tilbake i den gamle tralten.

Mange av oss håpet og trodde at en rekordstor deltakelse i høstens valg skulle bli et håndslag til demokratiet og til ofrene for terroren. Slik ble det dessverre ikke. Nesten førti prosent av velgermassen valgte å avstå fra å stemme.

Valgnatta førte også med seg andre bekymringer. Høyre ble valgets ubestridte vinner, tok over Tromsø og holdt stand i Oslo og Drammen. Dermed henger anbudsspøkelset over både sporveisansatte i Oslo og renovatører i Tromsø.

Bildet er likevel langt fra helsvart.

I Fredrikstad gjorde Arbeiderpartiet et brakvalg, og overtar ordførervervet fra Frp.

I Trondheim kan de rødgrønne ta fatt på sin tredje periode. De har vist at det lønner seg å holde valgløftene sine. Full barnehage- og sykehjemsdekning gjorde sitt.

Det er mange som i neste fireårsperiode skal bevise at de står for det de lovet i valgkampen. Ett løfte er jeg spesielt glad for. Oslos ordfører Fabian Stang var ute på valgdagen og lovet at ingen ansatte skulle tape noe i lønn eller pensjon gjennom en eventuell konkurranseutsetting av trikk og t-bane. Det er fint. Slik burde det være i enhver anbudsrunde.

«Det årnær sæ» som kjent i Fredrikstad. Men det er ikke alltid det skjer av seg sjøl. Da Fagbladet i begynnelsen av september intervjuet forbundets tillitsvalgte om innsatsen i valgkampen, sa de: – Vi har drevet valgkamp i fire år.

Trondheimsmodellen ga uttelling også i østfoldbyen. Det tette samarbeidet mellom LO og partiene på venstresida har blitt kalt et demokratisk problem av NHO. Det er vel heller slik at demokratiet hadde vært ille ute om en viktig samfunns­aktør som fagbevegelsen ikke får innflytelse i saker som angår oss alle.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy