JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sterke reaksjoner på sykehjemsanbud

– Vet du, jeg begynte å grine på fredag, forteller en av de ansatte på Tåsenhjemmet til plasstillitsvalgt Wibekke Mulstad.

2012102914561520131216204316

per.flakstad@fagforbundet.no

– Det ble en veldig rar stemning her på sykehjemmet da nyheten om at Tåsenhjemmet i Oslo skal vurderes for konkurranseutsetting ble kjent fredag ettermiddag, sier Wibekke Mulstad.

I løpet av fredagen og mandag formiddag har hun hatt mange innom, og de fleste har spørsmål om framtida og spesielt pensjonen sin.

Usikkerhet

– En av pleierne fortalte at hun hadde halvannet år igjen til hun ble 62, og lurte på hva som kom til å skje hvis det kommer inn et privat firma her. Også mange andre er redde for at de kan miste rettighetene som de har opparbeidet i den offentlige pensjonsordningen.

– I tillegg er mange av de merkantilt ansatte bekymret for framtida sammen med portører og aktivitører. Dette er funksjoner som ikke er regulert i noen lover eller forskrifter, og de har heller ikke noen minstenorm for bemanning, derfor kan de komme til å bli redusert.

Tåsenhjemmet har eget vaskeri og eget kjøkken. Der er de ansatte bekymret over om en privat driver vil opprettholde funksjonene.

– Vi vet jo ikke om det kan bli slik, men det brer seg fort en usikkerhet blant de ansatte når framtida oppleves som veldig uavklart, sier Wibekke Mulstad.

Samtidig understreker hun veldig sterkt at alle som jobber på Tåsenhjemmet er innstilt på gjøre jobben sin så godt de kan – uavhengig av politiske vedtak og hvem som står for driften.

– Vi har ansvaret for at beboerne våre trives og har det bra. Selv om det er mye usikkerhet rundt vår egen arbeidssituasjon, er ikke det et ansvar vi glemmer, sier hun.

Ni privatdrevne sykehjem

Byrådet i Oslo har vedtatt at inntil fire sykehjem skal konkurranseutsettes i år. I august ble det vedtatt at Manglerudhjemmet og Uranienborghjemmet skal ut på anbud, og fredag ettermiddag kom beskjeden om at sykehjemsetaten anbefaler at også Tåsenhjemmet og Rødtvedt sykehjem konkurranseutsettes.

Den formelle avgjørelsen ligger hos byråd for eldre, men det er svært lite trolig at det går imot anbefalingen.

Ifølge byrådets plan skal i alt ni sykehjem i Oslo være konkurranseutsatt i løpet av de to neste årene.

Nedbygging av offentlig omsorg

Dette har bekymret Per Egil Johansen, som er nestleder i Fagforbundet sykehjemsetatens fagforening, i lang tid.

– Vi har en situasjon der Oslo kan ha flere kommersielt enn kommunalt drevne sykehjem fra 2015. Dette er en kraftig nedbygging av det offentlige omsorgstilbudet i hovedstaden. Kommunen mister kompetanse, eventuelle stordriftsfordeler vil forsvinne, og jeg er redd for at utviklingen kan gjøre det mindre attraktivt å søke seg til Oslo hvis du vil jobbe med pleie- og omsorg.

– Kommunal ansettelse vurderes av svært mange fortsatt som noe trygt og solid, og når et flertall av arbeidsplassene innen omsorg er hos store og kommersielle selskaper, tror jeg mange vil søke seg jobb andre steder, sier Johansen.

For dem som allerede er ansatt, kan en konkurranseutsetting få store pensjonskonsekvenser:

– Kravet for å ta ut offentlig AFP er at du må ha jobbet de tre siste årene for en offentlig arbeidsgiver. Dersom et privat firma overtar driften før ansatte fyller 62 år, vil de ikke oppfylle kravet og miste denne muligheten, sier Per Egil Johansen.

Valgfrihet

Han fnyser også av byrådets konkurranseargument om valgfrihet.

– De aller fleste tar den sykehjemsplassen de får. Det pleier da ikke å være masse ledige plasser å velge mellom, sier han.

– De ansatte, derimot, har valgt å jobbe i den offentlige omsorgen. Men nå kastes de over til et privat firma – uten mulighet til å velge.

– Hva slags valgfrihet er det, spør Per Egil Johansen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy