JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil avdekke skjulte pengestrømmer

Enorme verdier forsvinner hvert år til såkalte skatteparadis, land som gjør det enkelt for personer og selskaper å unngå skatt. Fagforbundet krever mer åpenhet og reguleringer av pengetransaksjoner.

2012111910185520131216205852

– Kampen mot skatteparadisene handler om demokrati og omfordeling, sa Fanny Voldnes, leder av Fagforbundets samfunnsøkonomiske avdeling på Kapitalfluktkonferansen før helgen.

Konferansen arrangeres av blant annet Tax Justice Network og Skatterevisorenes forening.

Skatteparadis er perfekte for dem som har noe å skjule. De tilbyr full anonymitet og hemmelighold, slik at andre lands politi- og skattemyndigheter ikke har innsyn i hvem som eier selskaper og verdier.

Det er snakk om hundrevis av milliarder kroner som forsvinner hvert år på verdensbasis.

– Når en journalist i Hellas blir arrestert for å ha publisert en liste med navn som har penger stuet vekk i hemmelige sveitsiske bankkontoer, så sier det mye om hvilke krefter som står bak og ønsker å forhindre åpenhet, sa Voldnes.

Regulering

Ifølge henne må det jobbes fram reguleringslovverk på nasjonalt og internasjonalt nivå for å få mer åpenhet rundt finansielle transaksjoner.

Land-for-land-rapportering er en måte å skape mer åpenhet på. Det innebærer at konserner med mange selskaper må rapportere informasjon om fortjeneste, skatt og ansatte for hvert land de opererer i.

Slike opplysninger avdekker hvor stor verdiskapning som skjer, og viser om selskapene skatter i de landene de opererer.

Voldnes tror flere vil stille seg bak kravet om åpenhet hvis de får vite hva som foregår.

– Gjennom kompliserte selskapsstrukturer ender fellesskapets midler opp på privat konto i skatteparadis. Dette har vi mange eksempler på, og til og med offentlige bevilgninger ment til å drive privat barnehage har endt i skatteparadis, sa hun.

Norge i særstilling

Norge er i en særstilling med sin store oljeformue, og Voldnes oppfordrer regjeringen til å være seg sitt ansvar bevisst.

Roger Schjerva, statssekretær i Finansdepartementet, deltok også på konferansen. Han benyttet anledningen til å minne om hva regjeringen har gjort på området i forbindelse med handlingsplanen mot økonomisk kriminalitet som ble lansert i mars i fjor.

– Hovedmålet med planen er at den samlede innsatsen mot økonomisk kriminalitet skal bli bedre, mer effektiv og mer synlig, sa Schjerva.

Han sa videre at regjeringen skal bry seg om kapitalflukt av to grunner. Fornuft og moral.

– Skatt er sivilisasjon. Vi kan være uenige om hvor mye av oppgavene som skal gjøres i fellesskap og hvor mye skatteinntekter som trengs, men skatt er fornuftig, sa han.

Han fortsatte med å si at hvis et land vil ha infrastruktur, utdanna arbeidskraft og sosialt sikkerhetsnett, så er det moralsk riktig å betale for det og ikke skyve regninga over på andre.

Politiske forskjeller

Schjerva benyttet samtidig anledningen til å kritisere høyresidens holdning til skatteparadiser.

– Det er i utgangspunktet tverrpolitisk enighet om at skatt er fornuftig, men likevel ser vi at høyresiden unnskylder skatteunndragelser, sa Schjerva og siktet til blant annet uttalelsene fra skatt- og avgiftspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet og medlem i Stortingets finanskomité, Gjermund Hagesæter. Han har uttalt at skatteparadiser spiller en fornuftig rolle, og at skattene i Norge ville vært høyere uten skatteparadiser.

– Dette er feil. Slike utsagn kan legitimere de som vurderer å gjøre noe galt. Dessuten ville våre skatter og avgifter vært lavere hvis alle hadde betalt skatt, påpekte Schjerva.

Fagforbundets samfunnsøkonomiske leder lot ikke Schjerven slippe unna bare ved å påpeke uenigheter med opposisjonen.

– Planer er vel og bra. Handling er noe annet, sa hun.

Norge har forpliktet seg til å innføre land-for-land-rapportering innen 1. januar 2014. Voldnes mener regjeringen kun har bundet seg til en lettere versjon av rapporteringen, og at regjeringen kunne valgt en utvidet land-for-land-rapportering, som virkelig ville vært med på å bidra til åpenhet rundt kapitalstrømmer.

– Åpenhet får vi først når det blir synliggjort hvor mye som produseres i hvert enkelt land, med inntekter og kostnader. Et slikt forslag er forelagt EU og Finansdepartementet i Norge av organisasjonen Publish What You Pay (PWYP), sa Voldnes.

– Det blir krav om land-for-land-rapportering i regnskapslovgivningen. Den kommer kanskje ikke til å gå dypt nok. Da får vi bygge videre og forsterke denne, responderte Schjerva.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy