JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi må våge å ta heltidsvalget

Både Fagforbundet, Sykepleierforbundet og kommunenes interesseorganisasjon KS er rørende enige: Nå må vi velge heltidskulturen framfor deltid.

2012041714050020131216185448

per.flakstad@fagforbundet.no

– Vi har klart å sende folk til månen og raketter til mars. Da må vi kunne klare å organisere helsesektoren med fulle stillinger! Det sa forbundsleder Jan Davidsen da han kommenterte en fersk Fafo-rapport som viser at i mer enn halvparten av norske kommuner jobber tre av fire ansatte i helsesektoren deltid.

Rapporten ble lagt fram på et frokostmøte tirsdag.

Davidsen har i lang tid vært helt tydelig på at det nå er på tide at helsesektoren organiseres på lik linje med resten av arbeidslivet, det vil si med hele og faste stillinger som hovedregelen.

– I andre bransjer har du en fast arbeidstid, og må organisere livet ditt etter det. Mitt inntrykk er at mange i helsesektoren har vokst opp og sosialisert seg med en deltidskultur der du organiserer jobben i forhold til fritid, familie og egne behov.

– Jeg vet jeg utfordrer noen ved å si dette, men slik kan vi ikke ha det hvis vi skal få en helsesektor som er normalisert med heltid som hovedregelen, sa Davidsen.

– Samfunnet har endret seg, med mange flere enslige forsørgere som er avhengig av en forutsigbar arbeidstid og lønn å forsørge seg på. Vi har også fått en pensjonsreform som gjør at folk må jobbe i store eller fulle stillinger for å få en anstendig pensjon å leve av.

– Samtidig har behovene i omsorgssektoren mer og mer gått fra omsorg til pleie, noe som setter andrekrav til både kompetanse og bemanning, sa forbundslederen.

Modige

Sykepleierforbundet står fast på sitt landsmøtevedtak om ikke å jobbe oftere enn hver tredje helg, men sykepleierne enig med Fagforbundet i at heltid er et viktig mål å arbeide mot.

Nestleder Solveig Kopperstad Bratseth kunne fortelle at siste landsmøte har fjernet «retten til deltid» som en av sine målsettinger, og at medlemmer som tidligere ikke jobbet i helger nå har vakt hver tredje.

– Dette har ikke vært populært hos alle medlemmer, men vi ønsker også å jobbe mot flere fulle stillinger, og en helsesektor som er organisert i forhold til det, sa Bratseth.

Også KS ønsker en heltidskultur i den kommunale helsesektoren, og administrerende direktør Sigrun Vågeng roste Davidsen og Bratseth for å være modige ledere på arbeidstakersiden.

– Da må også vi som arbeidsgivere være modige og tørre å tenke nytt. Vi har derfor invitert både Fagforbundet og Sykepleierforbundet til et samarbeid om hvordan vi kan endre deltidskulturen som har fått bre seg i helsesektoren, sa hun.

Viktig tariffspørsmål

Heltid/deltidsproblematikken er en viktig del av det pågående tariffoppgjøret, der KS og arbeidstakerorganisasjonene møttes tirsdag. Fristen for å komme fram til en forhandlingsløsning er 30. april.

Arbeidstakerorganisasjonen har blant annet spilt inn et vesentlig høyere ulempetillegg som et viktig element som kan bidra til at flere ansatte ønsker å jobbe kvelder og helger.

Vågeng voktet seg vel for å si noe om selve tariffoppgjøret, og var i stedet opptatt av at arbeidet med hele stillinger som normen er noe som kommer til å pågå i lang tid framover.

– Vi kan ikke endre en deltidskultur med rundskriv og vedtak. Vi må arbeide systematisk med både lokalpolitikere og kommunens administrasjoner. Vi skulle også ønske at partene lokalt kunne avtale arbeidstidsordninger som ikke måtte sendes inn til organisasjonene sentralt for godkjenning, men tar til etterretning av arbeidsmiljøloven krever det. Det tar lang tid å endre en lov, og vi må begynne arbeidet nå. Derfor må si sette oss ned å samarbeide innenfor de rammene som finnes i dag, sa Vågeng.

Savner offensiv arbeidsgiverpolitikk

Fafo-rapporten er laget av Leif E. Moland og Ketil Bråthen.

På dagens frokostmøte sa Moland at debatten og trykket rundt hele stillinger er blitt et annet enn for bare få år siden. Han savnet likevel at kommunene hadde en mer kraftfull og offensiv arbeidsgiverpolitikk.

– I vår undersøkelse har vi fått flere tilbakemeldinger fra arbeidsgivere som sukker og sier at ansatte på deltid gjerne vil jobbe mer, men når det kommer til stykket så vil de ikke likevel. Jeg tror flere av disse kommunene må gå i seg selv og tenke gjennom hvordan de organiserer arbeidet og legger forholdene til rette for større stillinger, sa han.

Lokalt samarbeid

På tampen ble Jan Davidsen utfordret til å si noe om tidsperspektivet:

– Når vi forlanger at folk skal endre måten de har innrettet seg på – både i jobbet og livet for øvrig - noe de er nødt til å hvis vi skal klare å løse deltidsproblemet, så må vi ha såpass respekt for enkeltmenneskene at vi må gi dem litt tid.

– Jo flere kommuner som kommer opp med gode ideer og løsninger på hvordan kommunen kan organisere seg med hele stillinger, desto raskere vil heltidskulturen begynne å sette seg. Derfor er det er viktig at vi får i gang lokalt partssammensatt samarbeid i stadig flere kommuner, sa Jan Davidsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy