JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gode kokker på sykehjem i Sandefjord

Maten på Nygård sykehjem gir styrke og bedre helse. Enkelte beboere har parkert rullestolen på grunn av god pleie, næringsrik mat og riktig medisin.

2013032014150720131216220952

– Med styrkedrikk hver morgen, annen god mat og alltid dessert, blir jeg ikke så trøtt og slapp. I lang tid satt jeg i rullestol – nå bruker jeg bare rullator, stråler Astrid Nordahl (79), beboer på Nygård sykehjem. Hun er blant beboerne som har fått bedre helse takket være kokker som lager riktig mat.

Bedre ernæring

Hver tredje eldre person, enten de bor hjemme eller på sykehjem, er undervektig. Under- og feilernæring gir dårligere helse og livskvalitet, og øker faren for svimmelhet, bruddskader ved fall og økt risiko for liggesår.

Nygård sykehjem, som er Utviklingssenter for institusjon og hjemmetjeneste i Vestfold, har i flere år satset på å bedre ernæringsarbeidet, til tross for uendrede budsjetter.

Nå bærer det bokstavelig talt frukter.

Får «shots» med fett og frukt

Ett eksempel er kjøkkenets egenlagde frukt- og bærholdige «styrkedrikker». Kreftpasienter eller andre som ikke har matlyst, er underernært og/eller har dårlig svelgefunksjon, får servert næringsrike «shots».

– Det er også veldig effektivt i sårbehandling, for proteinene gjør at sår gror mye raskere enn ved bruk av salver, sier Erlend Eliassen, avdelingsleder ved kjøkkenet på Nygård.

Når sår gror raskt, kortes liggetiden. Det er best for pasienten, og kommunen sparer penger. Dessuten koster kjøkkenets egen «styrkedrikk» bare en tredel av den som kjøpes på apoteket.

– Livskvalitet viktigst

– Men sparte penger er bare en bonus. Det aller viktigste er den enkelte pasients livskvalitet. Det er dem vi jobber for, understreker Eliassen.

Han tar ikke hele æren for bedret helsetilstand hos beboerne.

– Det viktigste vi i sektoren gjør, er å jobbe tverrfaglig. Det er helheten av varme hender, medisiner og riktig ernæring som skaper bedre helse, sier Eliassen.

Kjøkkenet på Nygård produserer mat for andre institusjoner i Sandefjord. Så flere drar nytte av kjøkkenets fagkunnskap.

Tilpasses hver enkelt

Avdelingslederen brenner for individtilpasset kost for pasienter og beboere. Dette jobbet han med blant kreftpasienter på Radiumhospitalet for 10–12 år siden og på Sagenehjemmet i Oslo.

Erfaringene hans derfra og på Nygård gjorde at han ble headhuntet av Helsedirektoratet til å sitte i redaksjonen for den nasjonale «Kosthåndboken».

– Vi har brukt to og et halvt på boka, og det har vært mange faglige uenigheter om hvordan matproduksjonen skal være, om hva som er best og riktig. Men hovedinndelingen er at det nå er en standardkost for friske og egen kost for syke, sier Eliassen, som representerer Fagforbundet i arbeidet med boka.

– Å bli spurt om å bidra er en seier, en fjær i hatten. Jeg ble nok sett på som litt rar da jeg løp rundt i gangene på Radiumhospitalet og ville veie pasienter og vite hva de spiste, smiler han.

ENERGIBOMBE: Syke og svake med liten matlyst eller dårlig svelgefunksjon har god nytte av næringsdrikker fulle av kalorier, proteiner og antioksidanter.

Næringsdrikk

Denne energidrikken gis til syke personer som har liten eller ingen matlyst. Gir åtte porsjoner à 1,5 dl. Hver porsjon er på 390 kcal. Kan oppbevares tre dager i kjøleskap. Bruk blender eller stavmikser.

6 dl kremfløte

1 dl helmelk

50 g bær/frukt (f.eks. frosne)

4 egg

1 dl sukker

2 dl iskrem

Bruker du bare bær/frukt og Biola eller yoghurt, blir det en sunn energidrikk for friske. Med litt havregryn, metter det mer.

Kosthåndboka

Helsedirektoratet utga nylig en ny versjon av «Kosthåndboken», en 270 siders nasjonal veileder i ernæring i helse- og omsorgstjenesten. Den skal være rettesnor for bl.a. sykehjem, sykehus, fastleger og helsestasjoner/skolehelsetjeneste i Norge.

Avdelingsleder Erlend Eliassen ved Nygård sykehjem har bidratt sterkt i det redaksjonelle arbeidet. Flere av bildene i boka er tatt på Nygård sykehjem.

Boka kan bestilles eller lastes ned på helsedirektoratet.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy