JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet fornøyd tross tap i GPS-dom

Høyesterett konkluderte med at arbeidsgivers bruk av GPS-data brøt med personopplysningsloven. Likevel var ikke bruddet alvorlig nok til å gi en oppsagt renovatør erstatning.

2013020109014120131216213921

ola.tommeras@fagforbundet.no

Fagforbundets advokat Kjetil Edvardsen var fornøyd med den prinsipielle seieren, at fire av fem dommere i Høyesterett valgte den strammeste forståelsen av personopplysningsloven. En av dommerne fant ikke at bruken av GPs-data ikke var lovstridig.

Etter at dommen falt uttalte han fredag til Aftenposten.:

- Selv om det er leit for klienten som tapte erstatningssøksmålet, vinner vi på mange måter det viktigste. Dommerne skriver at om arbeidsgiver vil bruke opplysninger som er uforenlige med det opprinnelige kontrollformålet, må den samle opplysningene inn på nytt.

Håpet på stopp i overvåking

Tillitsvalgt Trond-Are Henriksen ved Avfallsservice i Nord-Troms, der den oppsagte renovatøren jobbet, er langt fra fornøyd.

- Dommen er en skam. Vi hadde håpet at Høyesterett skulle sette en stopper for gps- og kameraovervåking av ansatte. Det gjør retten ikke når slik bruk av opplysninger ikke får konsekvenser, mener han. Han frykter at dommen i realiteten blir et fritt fram for overvåking, siden brudd på loven ikke fikk konsekvenser.

- Vi har jobbet for fullt med denne saken natt og dag. Ikke bare for vårt medlem som ble oppsagt, men også på vegne av alle arbeidstakere. Nå kan vi ikke annet enn å legge saken bak oss, kommenterer Henriksen.

Les også: Høyesterett skal behandle GPS-saken

Sammenliknet timelister og GPS-data

Saken begynte våren 2010 saken. Ved å sammenlikne timelistene renovatørene leverte med GPS-data fra bilen mente arbeidsgiveren å kunne dokumentere at fem renovatører hadde tatt for lange pauser for så å jobbe overtid med urettmessig overtidsbetaling. Renovatør Jørn Roar Rollstad ble oppsagt sommeren 2010. Han ble senere dømt for å ha skrevet 12 timer overtid og fått utbetalt 2880 kroner urettmessig. Retten fant oppsigelsen gyldig.

Fagforbundet valgte likevel å gå videre med saken og krevde at den oppsagte mannen måtte få erstatning fordi bevismaterialet var ulovlig innsamlet.

Det er denne delen av saken som nå er avsluttet med dommen i Høyesterett som slår fast at GPS-overvåkingen var ulovlig, men at ulovligheten ikke var grov nok til å utløse erstatningsplikt.

Flertallet i Høyesterett skriver i dommen at de ikke utelukker at erstatning kan være aktuelt i tilsvarende saker der bruddet på personopplysningsloven paragraf 8f betraktes som grovere.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy