JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Økt kjøpekraft for ansatte

Lønnsveksten for alle lønnstakere samlet ble 4 prosent i 2012, mens prisstigningen er beregnet til 0,8 prosent. Fjorårets oppgjør i offentlig sektor får sterk virkning på utviklingen i år.

2013021813280720131216214912

nina.hanssen@lomedia.no

oystein@lomedia.no

I gjennomsnitt økte lønningene litt mindre i 2012 enn året før, da årslønnsveksten ble 4,3. I fjor endte både industrien, staten og kommunene på 4 prosent. Innenfor arbeidsgiverforeningen Spekter fikk helseforetakene en økning på 3 ¾ prosent, mens de øvrige bedriftene endte på 4,2 prosent. Konsumprisindeksen (KPI) økte med 0,8 prosent fra 2011 til 2012. Når energivarer og avgiftsendringer holdes utenom, ble prisøkningen på 1,2 prosent.

Foreløpige tall

Oversikten kommer fram i den foreløpige rapporten fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene. Rapporten fra TBU som ble presentert i dag brukes som grunnlag i vårens lønnsforhandlinger.

Utvalgets leder, Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå, understreket at tallene kan bli noe endret i en mer utfyllende rapport som kommer nærmere påske. Da har utvalget mer utfyllende informasjon om grupper av lønnstakere. Blant annet legges det da også fram tall for lønnutviklingen for kvinner og menn og lønn etter utdanning.

Rapporten som ble lagt fram i dag bygger delvis på foreløpig statistikk og anslag for 2012. Reallønn for en lønnstaker med gjennomsnittlig årslønn anslås å ha økt med 3,2 prosent fra 2011-2012 mot 2,9 prosent året før.

Overhenget varierer fra 0,7 prosent i varehandelen til 2 ¼ i staten og 2 ½ prosent i kommunene. Lønnsoverhenget viser hvor stor årslønnsvekst en arbeidstaker vil få uten at det blir gitt noe tillegg ved årets oppgjør.

Noe av årsaken til at det blir så høyt i offentlig sektor er streiken i stat og kommuner, som førte til at utbetalingene kom senere på året enn ved et oppgjør uten konflikt mener Cappelen. Han ser for seg en moderat vekst i norsk økonomi og fortsatt lav ledighet kommende år.

Høyt lønnsnivå

Gjennomsnittelig timelønnskostnader for ansatte i norsk industri i Norge 2012 var anslagsvis 61 prosent høyere enn hos våre handelspartnere i EU, målt i felles valuta. Dette mener Cappelen delvis reflekterer norsk industris høye produktivitet og inntektsnivå.

Spent på endelige tall

LO Stats leder Tone Rønoldtangen tar de foreløpige tallene fra TBU til orientering. Hun er spent på de endelige tallene om hvor stort avviket blir.

-Industrifunksjonærene ligger normalt noe over industriarbeiderne. Her er tallene like. Det er viktig for oss jamfør reguleringsklausulen som ble avtalt i statssektoren i fjorårets oppgjør, sier hun.

– Last ned: Hele rapporten fra TBU (pdf)

NHO er bekymret

NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund NHO er bekymret for at norsk økonomis konkurranseevne fortsetter å svekke seg. I rapporten fremgår nemlig at norske bedrifters konkurranseevne, målt i timelønnskostnader, har svekket seg med tre prosent i 2012. Av dette kommer 1,4 prosent som følge av sterkere lønnskostnadsvekst i Norge enn hos handelspartnere. Resten av svekkelsen skyldes sterkere kronekurs.

-Signalene vi får fra våre medlemsbedrifter er tydelige, kostnadsutviklingen må komme i takt med andre ledende industriland i Europa, skriver Skogen Lund i en pressemelding.

Det inntektspolitiske samarbeidet har bidratt til at Norge de siste 30 årene har hatt lavere arbeidsledighet enn de fleste andre land.

Sentralt i arbeidet for å skape en forståelse for situasjonen for alle parter er Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene som Arbeidsdepartementet har det administrative ansvaret for.

I dag presenterte lederen for utvalget, Ådne Cappelen en foreløpig rapport om grunnlaget for lønnsoppgjørene i 2013. En ny rapport vil foreligge etter påske.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy