JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykehuset som er flinkest på lærlinger

Stavanger universitetssykehus tar inn så mange som 25 nye lærlinger i helsearbeiderfaget hvert år. De har landets eneste opplæringskontor på sykehus.

2013031913270920131216220857

karin.svendsen@fagforbundet.no

Kristine Erfjord (19) og Maren Horvei (20) er to av 50 lærlinger ved Stavanger universitetssykehus (SUS).

– Vi har alle en kontakt på opplæringskontoret, og de tar seg godt av oss og gir oss den hjelpen vi trenger i læretida, forteller de to andreårs-lærlingene.

Planer for framtida

Maren Horvei og Kristine Erfjord arbeider nå begge i Kvinne- og barnedivisjonen – Horvei på Barselenheten og Erfjord i Barnemedisinsk seksjon. Erfjord skal snart tilbake til Observasjons- og behandlingsavdelingen (OBA) for å avslutte læretida og ta fagprøven.

– Jeg trives godt her, men det er på OBA jeg ønsker å fortsette, sier Erfjord. Hun håper å få full stilling, men anser det som mer sannsynlig at hun må spe på med ledige vakter på avdelingen eller fylle opp med vakter på andre avdelinger.

Horvei har planer om å skaffe seg studiekompetanse og ta sykepleierutdanning.

– Sykepleiere har større muligheter til å få jobb på sykehus, og de har større utfordringer enn helsefagarbeidere, mener hun. Selv har hun hatt deler av læretida på Sandnes Distriktspsykiatriske senter og vil gjerne tilbake dit.

Større stillinger

Inga Landsvik, faglig leder på sykehusets opplæringskontor, er mer optimistisk på vegne av helsefagarbeiderne.

– Heltidsprosjektene våre åpner muligheter for større stillinger for helsefagarbeiderne. Dessuten skal vi se på fordelingen av arbeidsoppgavene for å sikre at vi får rett person på rett plass. Jeg tror det vil bidra til at yrkesgruppa vil vokse, sier hun.

SUS har hatt eget opplæringskontor i fem år. Landsvik var den som forberedte opprettelsen av kontoret fra 2007, og hun har vært leder siden åpningen året etter. I starten var hun eneste ansatte, men har etter hvert fått to kolleger.

Flere helsefagarbeidere

Første året tok sykehuset imot 20 lærlinger i helsearbeiderfaget, siden har de tatt inn 25 hvert år. Opplæringskontoret tar seg derfor av til sammen 50 første- og andreårslærlinger. Lederen på opplæringskontoret mener helsefagarbeiderne blir stadig viktigere på sykehuset.

– For noen år siden opplevde vi også på SUS at stillinger for helsefagarbeiderne ble omgjort. Men nå mangler vi 200 sykepleiere og har derfor måttet stenge en avdeling. Da blir det jo bedre plass for helsefagarbeiderne, sier Inga Landsvik.

Hun har også registrert en endret holdning til helsefagarbeidere siden det første kullet var ferdig i 2008.

– Den gang var det mange som mente at de ikke kunne nok, og at de var for unge. Nå er det større aksept for at de er nybegynnere når de kommer hit – akkurat som vi hjelpepleiere var da vi begynte, sier hun.

Blir verdsatt

Lederen for opplæringskontoret understreker at helsefagarbeidernes faglige dyktighet er den viktigste grunnen til at andre profesjoner og ledelsen på alle nivåer nå verdsetter denne yrkesgruppa høyt.

SUS får hvert år 75 søkere til 25 læreplasser. Ungdom som i utgangspunktet er blant de beste, er ettertraktet arbeidskraft etter to års læretid på sykehuset. Mange har etter hvert fått fast stilling på sykehuset, og enda flere får tilbud om faste stillinger i kommunene.

– Folk vet at lærlingene våre er flinke, sier Inga Landsvik. Takket være heltidsprosjektene ved sykehuset, får alle som begynner her, tilbud om full stilling. Det gjør de også i Stavanger kommune.

– Arbeidsgivere ser etter hvert at de må kunne tilby hele stillinger for å få tak i flinke folk, sier Landsvik som håper og tror at flere kommuner kommer etter.

To år på sykehuset

Kristine Erfjord og Maren Horvei er storfornøyd med læretida på SUS. De har egen opplæringsbok som opplæringskontoret har utviklet i samarbeid med nærliggende kommuner, de har instruktører på alle avdelinger, og de får to studiedager i måneden.

– Vi får veldig god oppfølging, sier de to lærlingene.

Inga Landsvik sier samhandlingen med kommunene er viktig.

– Vi besøker kommunene, og vi samarbeider om å arrangere studiedager her, forteller hun og legger til at sykehuset har mange sykepleiere som er flinke til å undervise.

– Men også instruktørene og hver enkelt avdeling gjør en fantastisk jobb for lærlingene. Og det er vi jo helt avhengige av for å gi dem god opplæring.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy