JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sparket i gang valgkampen i Østfold

- Utfordre de rødgrønne. Vær uenig med dem når det trengs, men kjemp for en regjering som er med oss – ikke en som vil jobbe mot oss.

2013041014151920131216222031

ola.tommeras@fagforbundet.no

Oppfordringen kommer fra tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla på Fagforbundet Østfolds kick off-samling før stortingsvalget. Hun og Fagforbundets Wegard Harsvik sparket i gang valgkampen for Fagforbundet Østfold tirsdag. Fra nå og fram til valget følger valgsamlingene tett i Fagforbundet over hele landet.

Balansegang

Valla oppfordret til en balansegang der Fagforbundet kjemper for en ny periode med rødgrønn regjering, men samtidig er uenig når det trengs.

- Det er ikke slik at alt er bra med rødgrønt og alt er katastrofalt med borgerlig, påpekte hun, som selv har sittet som LO-leder forrige gang Høyre var i regjeringsposisjon.

- Det som er sikkert er at en blå, blå regjering vil høre mer på NHO og KS enn på arbeidstakere. Det første dere vil merke er flere midlertidige ansettelser, endringer i arbeidsmiljøloven og en svekket fagbevegelse, sa hun.

- Kjemp for noe

Videre kastet Valla ut to saker hun håper at blir en del av valgkampen: Tannpleie og sekstimers dag.

- Tenk om de rødgrønne kunne sagt at tenner er en del av kroppen. Forslaget om fri tannhelsetjeneste etter fylte 75 år er puslete. Slikt vinner man ikke valg med, sa Valla. Deretter oppfordret hun til en offensiv for med sekstimer dagen.

- Kortere arbeidsdag gir lavere sykefravær og høyere produktivitet, fastslo hun.

Bygger ned velferd

Wegard Harsviks bok ”Blåkopi” har på kort tid vakt oppsikt og debatt etter lanseringen før påske. Han viser til hvordan Høyre kopierer sitt svenske søsterparti Moderaterna i så vel retorikk og språk som i saker. Under samlingen ga han et innblikk i Sveriges utvikling under blått styre, og norske Høyres kopiering.

- Det er nesten parodisk hvordan de kopierer Moderaterna, sa han, og presenterte en rekke eksempler fra ”Blåkopi”.

- De vant med denne oppskriften i Sverige. Og skapte et samfunn med dramatisk økning i forskjellene. Nå forsøker Høyre det samme i Norge.

Raser nedover

Harsvik mener Sverige nå beveger seg mot to tredelssamfunnet, et samfunn der en tredel faller helt utenfor mens to tredeler får det bedre. Han presenterte også konsekvensene av Sveriges skattepolitikk, som Unge Høyre har erklært at de vil kopiere.

- Det gis fradrag for de som er i jobb, fradrag for oppussing og fradrag for vaskehjelp i hjemmet. Den som alltid er frisk, ikke mister jobben, ikke har noen syke i familien, pusser opp badet og kjøper vaskehjelp, tjener på det. De svakeste har fått en reell inntekstnedgang, skisserte han.

Harsvik viste også til at ingen land har rast så fort nedover UNESCOs skala for inntektssikkerhet som Sverige. Med endringene innført i A-kassen, står i dag hver tredje ansatt uten rett til ledighetstrygd.

- Vi må mene noe

- Det skulle bare mangle om ikke vi skulle mene noe om samfunnet og høyreutviklingen, sa Tore-Leif Gundersen fra Fagforbundet Østfold. Han oppfordret de tillitsvalgte på samlingen om å holde seg orientert om arbeidslivspolitikk og spre informasjon.

- Og får medlemmene til å stemme. Det er det aller viktigste, oppfordret han.

Tiår å rette opp

- De grepene Høyre lover å gjennomføre kan det ta tiår å rette opp igjen, sa Stein Erik Lauvås fra Østfold Arbeiderparti. Han ga på strak arm følgende løfte til Fagforbundet:

- Vi skal være Fagforbundets beste venn i Stortinget. Vi skal være en lyttepost for fagbevegelsen, erklærte han.

SVs May Hansen behøvde ikke anta hva som vil skje med en blå, blå regjering. Hun er nemlig fra Moss – en by som endte med blått styre etter lokalvalget for to år siden.

- Se til Moss. Nå ser vi konsekvensene av deres politikk, påpekte hun. May Hansen oppfordret til fortsatt kamp for likestilling, likelønn og rett til heltid i valgkampen.

Ole Andre Myhrvold fra Senterpartiet i Østfold og ordfører i Trøgstad erklærte at ”vi er nødt til å være optimister”. Alternativet er for ille, mener han.

- Vi står i fare for å få en regjering som ønsker å føre en politikk som er både historieløs og farlig, sa han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy