JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helsebiblioteket gjør helseinformasjon tilgjengelig

I Helsebiblioteket.no kan helsearbeidere finne viktig informasjon bare med et par tastetrykk. Informasjonen er valgt ut av bibliotekets bredt sammensatte redaksjon som består av så vel leger som bibliotekarer.

2013041021480020131214201225

Med et klikk kan Helsebiblioteket.no ta deg for eksempel til det internasjonalt anerkjente oppslagsverket «UpToDate». Eller til nasjonale retningslinjer for behandling og rehabilitering av hjerneslag.

Biblioteket er heldigitalt og har en stor samling av alt fra internasjonalt kjente medisinske tidsskrifter og Legevakthåndboken, til en samling fagprosedyrer utarbeidet av og for det norske helsevesenet. All informasjon ligger på nettet, og biblioteket fins også i mobilvennlig utgave. Mange av ressursene fins dessuten som egne «apper» for mobiltelefon og nettbrett.

Riktig og raskt

Hensikten med et helsebibliotek er at helsepersonell og studenter på helsefag raskt skal kunne finne pålitelig kunnskap. Tilleggsgevinsten av bibliotekets nasjonale avtaler er at det også har gjort helseinformasjonen tilgjengelig for alle med en norsk IP-adresse.

– Et mål er å gjøre informasjonen lettest mulig tilgjengelig for brukerne våre, sier bibliotekets redaksjonssjef Hege Underdal til Fagbladet.

Farmasøyter

Biblioteket er organisert som en redaksjon og består foruten bibliotekarer også av leger, farmasøyter, folk med markedsføringsbakgrunn og webeksperter. De fleste fagfolkene fra helsesektoren er tilsatt i mindre stillinger og veksler mellom å stå i en klinisk hverdag og arbeidet i redaksjonen. Dermed sikrer biblioteket seg oppdatert medisinsk ekspertise og forankring ute i tjenesten.

Alle i Norge har fri adgang til mesteparten av bibliotekets innhold, mens brukere i helsevesenet har adgang til alt innhold. Dette er regulert via IP-adresser.

– Sitter du på en IP-adresse på et norsk sykehus eller et norsk universitet eller høgskole, er du som regel automatisk innlogget og har adgang til hele innholdet, sier Underdal. Hvis ikke er det mulig å opprette brukernavn og passord.

Unngå dobbeltarbeid

Ett av løftene Helsebiblioteket har bidratt i, er å samle kunnskapsbaserte fagprosedyrer i nettbiblioteket.

– Undersøkelser har vist at det fins mange prosedyrer for en og samme behandling innenfor ett eneste sykehus. Disse er kanskje ikke en gang basert på forskning. Hensikten med å skape et nasjonalt nettverk for fagprosedyrer, er å utvikle og dele kvalitetssikrede, kunnskapsbaserte prosedyrer, sier Underland.

Sykehus kan unngå dobbeltarbeid ved å ta i bruk prosedyrer som er utviklet av et annet sykehus. Det er opp til hvert enkelt foretak å godkjenne bruk av prosedyrene ved sin institusjon, men en felles prosedyre­samling bidrar likevel til at sykehusene sparer tid og til å heve kvaliteten på helsetjenestene.

Omfattende innhold

Basen inneholder alt fra prosedyrer for svangerskapsavbrudd til strålebehandling av kreftpasienter og risiko for hudsykdommer. Biblioteket har også samlet retningslinjer for helsevesenet. Eksempler er blant annet retningslinjer for behandling av bipolare lidelser, hjerneslag og tykktarms- og endetarmskreft.

I tillegg har biblioteket kjøpt abonnement på anerkjente medisinske tidsskrifter.

– Eksempelvis kan alle som har en norsk IP-adresse lese anerkjente tidsskrifter som «BMJ» og «The Lancet» helt gratis, sier Hege Underdal.

Kvalitetskontroll

Kildene er valgt ut fra kriterier om at informasjonen skal være pålitelig, brukervennlig og hensiktsmessig.

– Innholdet skal egne seg i en klinisk hverdag, sier Underdal.

Siden starten i 2006 har bibliotekets samling vokst jevnt og trutt, selv om det ikke kan sies at volumet på bibliotekets innhold har ekspandert enormt, ifølge nettredaktør Hans Petter Fosseng og redaksjonssjef Underdal.

– Vårt mål er å ha en basispakke for universiteter, høgskoler og landets sykehus og helseinstitusjoner, sier de.

Lydhøre

Biblioteket er lydhøre for ønsker fra brukerne.

– Vi tar gjerne imot tips om for eksempel hvilke andre tidsskrifter som kan inngå i samlingen, sier Underdal.

Hun er fornøyd med at arbeidet med å inngå avtaler med store forlag stort sett har gått smertefritt for seg og er spesielt fornøyd med de nasjonale avtalene.

– Det har vært en vinn-vinn situasjon for alle parter. Våre brukere får enkel tilgang, og forlagene kan sende faktura ett sted, til en sikker betaler. At innholdet blir tilgjengelig for hele befolkningen, er en bonus.

Offentlig finansiert nettsted.

Organisert som en seksjon i Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten.

Drives som en redaksjon bestående av nesten 14 årsverk.

Mange ressurser er kjøpt inn som nasjonale avtaler. Det innebærer at informasjonen er tilgjengelig for alle med norsk IP-adresse, og at det ikke er nødvendig å gå om Helsebiblioteket.no for å få tilgang.

Inneholder flere emnebibliotek, blant annet om psykisk helse, folkehelse og legemidler.

Har kjøpt blant annet nasjonal adgang til Legevakthåndboken og to av verdens beste oppslagsverk. Tilbyr også Legevakthåndboken som app.

Abonnerer på internasjonalt kjente medisinske tidskrifter.

Inneholder en samling med fagprosedyrer og retningslinjer.

Fikk prisen som «Årets bibliotek» i 2011.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy