JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Økende rødgrønn støtte i Fagforbundet

Fremskrittspartiet stuper i oppslutning, mens Arbeiderpartiet får støtte fra halvparten av medlemmene i LOs største forbund, Fagforbundet.

2013082309384020131216233513

vegard.velle@fagforbundet.no

Dette kommer fram av en fersk undersøkelse gjort av Ipsos MMI. Undersøkelsen viser også at regjeringen har økt i popularitet de siste to årene.

Fagforbundet organiserer svært mange ansatte i offentlige tjenester, for eksempel i sykehjem, barnehager, hjemmehjelp, brannstasjoner og sykehus. Undersøkelsen er gjennomført i perioden 3.–27. juni, på bakgrunn av 994 intervjuer blant organisasjonens medlemmer.

Økt støtte til regjeringen

39 prosent mener nå at regjeringen gjør en god jobb, mens bare 22 prosent svarte det samme for to år siden, en kraftig framgang.

– Internasjonal forskning viser at regjeringer ofte er minst populære midt i styringsperioden sin. Det kan henge sammen med at den er lengst mulig unna både forrige og neste valg og at regjeringen tar unna de minst populære tiltakene i midten av styringsperioden sin, og kommer sterkere tilbake mot slutten, sier Marius Michelsen, konsulent i avdeling for forskning, politikk og samfunn i Ipsos MMI.

Han tror dette også kan dreie seg om at tradisjonelle kjernevelgere mobiliseres inn mot et valg som mange, særlig på venstresiden, har omtalt som et viktig veivalg i norsk politikk.

Sterk venstreside

Generelt viser undersøkelsen av venstresida står sterkt. Hadde valget stått i dag, ville to tredeler av respondentene stemt på et av de rødgrønne partiene eller Rødt. Rødt går for øvrig fram fra 1 til 4 prosent i undersøkelsen, fra 2011 til i dag. SV ligger på 7 prosent, som er en tilbakegang med 1 prosentpoeng i samme periode.

Miljøpartiet de Grønne har 1 prosent oppslutning, mens Høyre har vokst fra 20 til 21 prosent de siste to årene. Frp går derimot kraftig tilbake, med hele fem prosentpoeng siden 2011 og ni prosentpoeng siden 2009. Bare 7 prosent av Fagforbundets medlemmer svarer at de vil stemme på partiet, altså en oppslutning bare halvparten så stor som i befolkningen for øvrig.

– Tilbakegangen for Frp er en generell trend i befolkningen. Mange gamle Høyre-velgere vender tilbake i folden, mener Marius Michelsen.

Mennesker, ikke milliarder

Når det gjelder arbeidslivspolitikken, kommer venstresida svært godt ut, og spesielt Arbeiderpartiet som skårer suverent best i undersøkelsen. På spørsmålet: Hvilke politiske partier mener du er best egnet til å sikre et godt arbeidsliv, svarer hele to tredeler (66 prosent) Ap, noe som er en kraftig vekst på 12 prosentpoeng de siste to årene.

15 prosent framhever SV som det beste partiet på dette området. Kanskje litt overraskende kommer Høyre nest best ut: Hele 23 prosent svarer at Høyre er troverdige, fire prosentpoeng opp siden 2011.

– Høyre har hatt en mykere profil de siste årene, så mange har blitt mindre redde for dem. Partiet snakker mindre tradisjonell Høyre-retorikk, noe for eksempel tittelen på Erna Solbergs memoarer, Mennesker ikke milliarder (utgitt i 2011) reflekterer, påpeker Marius Michelsen.

Ønsker en sterk offentlig sektor

Et klart flertall er helt eller delvis enig i at en sterk offentlig sektor er viktigere enn skattelette.

– Opplutningen om fellesskapsløsningene er generelt stor i det norske samfunnet, også blant Høyres velgere, sier Michelsen.

Et klart flertall av Fagforbundets medlemmer mener at det offentlige leverer de beste løsningene for skole, helse og omsorg. Når det gjelder barnehager, kollektivtrafikk, renovasjon og renhold, er meningene mer delte, og flere tenker at private løsninger kan ha noe for seg.

Dedikerte ansatte

Leder i Fagforbundet, Jan Davidsen, mener dette skyldes den gode jobben dedikerte ansatte gjør.

– Folk som er ansatt i det private, er naturlig nok like stolte av arbeidsplassen sin som offentlig ansatte. For foreldre er det viktigst at barna får en god behandling, og mange har positive erfaringer med private barnehager.

Han tror likevel ikke at det har slått ordentlig inn hos folk at de fleste nye private barnehager ikke lenger er frivillig drevet, men blir drevet av store kommersielle konserner, som er blitt avslørt i å stikke unna betydelige summer på Cayman Island og andre skatteparadiser.

Lommeboka skal ikke bestemme

Jan Davidsen er svært fornøyd med at så mange av Fagforbundets medlemmer er tilfreds med regjeringen.

– Den rødgrønne regjeringen er best egnet til å ivareta faglige interesser, noe mange arbeidstakere er bevisst på. De ser sammenhengen mellom skattenivået og det offentlige velferdstilbudet. Ikke minst frykter mange at en økende innleie av arbeidskraften kan uthule arbeidsforholdene, sier forbundslederen.

Pensjon er viktig

Medlemsundersøkelsen viser at de tre sakene som engasjerer flest, er å sikre pensjonsvilkårene (84 prosent), at det ikke skal være noen fattige i Norge (79 prosent) og at alle arbeidstakere skal ha rett til full stilling (70 prosent).

Davidsen syns det er logisk at folk er opptatt av pensjon.

– Pensjonsspørsmålet har vært oppe i tariffoppgjørene, og mange frykter at privatisering kan bety at pensjonen ryker.

Han er glad for at så mange lar seg opprøre av fattigdom.

– Kampen mot sosiale forskjeller er fortsatt viktig for våre medlemmer. Folk tror ikke noe på munnhellet fra tidligere år om at Norge er et samfunn uten forskjeller, slår Jan Davidsen fast.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy