JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I dag stod de fram

Fem menn som har vært utsatt for seksuelle overgrep, stod i dag åpent fram. De mener det er nødvendig å ta den kostnaden for å vise yngre gutter som opplever noe tilsvarende, at de ikke er aleine.

2009042815522620131216094907

20 menn fra 16 til 42 år har i over et år arbeidet i små grupper over hele landet med prosjektet Gradert info. I dag presenterte de seg og sine livshistorier for å lette situasjonen for alle gutter og menn som har opplevd overgrep.

Utvider kvinnerollen

Hver sjette jente og hver tolvte gutt rammes av overgrep begått av voksne eller andre barn.

– Dette er et ikke-tema. Særlig overgrep utført av kvinner, sa en av deltakerne som selv har opplevd det. Første gang han fortalte om overgrepet, gjorde han derfor om historien sin og sa til psykologen at det var en mann som hadde voldtatt ham.

– Vi hører jo alltid at kvinnen er omsorgsfull og kjærlig, ikke at hun også kan bruke sin kvinnelighet til å manipulere en gutt, sa han.

Ekstra skambelagt blir et penetrerende overgrep begått av en kvinne fordi overgrepet forutsetter en erigert penis.

– Da opplever du som gutt at kroppen svikter deg. Det ligger så enormt mye skam i at kroppen svikter deg.

Ikke-tema

De fem mennene som nå har stått fram, ønsker mest av alt at de guttene som kommer etter dem, skal vite at de ikke er aleine.

– De skal vite at seksuelle overgrep mot gutter er vanlig selv om det er ulovlig. Da blir det lettere å fortelle om overgrepene, sa en annen av deltakerne.

– Så lenge dette er et ikke-tema, sender vi signaler til de guttene som opplever overgrep, om at de er unormale. Da blir det vanskelig å åpne seg og bearbeide opplevelsene. Og det blir et ensomt liv for dem som bærer på slike opplevelser aleine.

– Vi vil vise at seksuelle overgrep mot gutter er vanlig, at det er mulig å bearbeide opplevelsene og å leve et godt liv på tross av det som har skjedd.

Skolert for å møte ofrene

De 20 mennene har brukt gruppene blant annet til å diskutere hva som kan gjøres for å forebygge seksuelle overgrep og bedre hjelpen når skaden har skjedd.

Siden alle har en fastlege, og de fleste møter legen sin, synes de det er en god idé at seksuelle overgrep blir et rutinemessig skjekkpunkt ved første konsultasjon. Alle mennene har gått hos psykolog. De er enige om at det er stor forskjell på å bli møtt med tillitt, varme og åpenhet og å møte en ikke-deltakende, arrogant psykolog.

En av deltakerne som selv arbeider som pedagog, presenterte et forslag om at seksuelle overgrep mot barn burde inn i utdanningen til dem som arbeider med barn slik at de vet hva de skal se etter for å kunne avdekke seksuelle overgrep og hjelpe barna som har opplevd det.

Prosjektet har fått støtte fra Redd Barna, Helse og Rehabilitering og Senter for seksuelt misbrukte menn (ssmm). Forandringsfabrikken er engasjert for gjennomføringen. Mennene som har deltatt i gruppene, har laget heftet Gradert info. Dette kan bestilles fra marit@forandringsfabrikken.no.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy