JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kritikk mot arbeidslinja

– Jeg ønsker å sette et fokus på de negative følgene av arbeidslinja og på et menneskesyn og nedsettende holdninger vi bør vekk fra, sier Ole Roger Berg, delegat til Fagforbundets landsmøte.

2009112509593520131216115846

vegard.velle@fagforbundet.no

«I praktiseringen av arbeidslinja må vi unngå å mistenkeliggjøre mennesker. Vi kan ikke godta en tankegang om at folk må straffes økonomisk for å komme i arbeid. Folk vil delta.»

Slik lyder forslaget fra Ole Roger Berg, som til daglig leder Buss- og sporveisbetjeningens fagforening i Trondheim.

Slabbedasker

– Selv folk som er over 60 og utslitt, må gjennom en rigid utprøving. Mistenkeliggjøring satt i system, kaller jeg det. Ingen velger å gå gjennom dette systemet dersom de har et alternativ, sier Berg.

Både fra Nav og politikere merker Berg mistenkeliggjøringen av folk som er sjuke.

– Folk skal tvinges til å jobbe, ellers er de slabbedasker. Nylig har vi fått en debatt om uførepensjonen, som noen mener er for god.

Ønsker ikke mistenkeliggjøring

Berg har håp om å få vedtatt forslaget sitt på landsmøtet, etter at også forbundsleder Jan Davidsen gikk arbeidslinja i rette under åpningstalen.

– Vi må slutte å mistenkeliggjøre våre medmennesker. Vi må slutte å tro at de andre har så mye dårligere arbeidsmoral enn oss selv. Skal vi få gjort noe med dette problemet, må vi snu problemstillingen. Hva er det som er galt med et samfunn og et arbeidsliv der en stadig større andel av befolkningen ikke passer inn?, sa Davidsen.

Arbeidslinja ikke helt god

– Vi må være ærlige nok til å erkjenne at det er sider ved arbeidslinjepolitikken som ikke er helt god. Vi må vekk fra politikken som bygger på at man skal straffe den enkelte økonomisk for å få vedkommende i arbeid. Folk vil delta. Folk ønsker å bidra til fellesskapet. Vi må sørge for at retten til arbeid blir reell, og at presset i arbeidslivet dempes. Det er på den måten vi virkelig kan skape et inkluderende arbeidsliv, erklærer forbundsleder Jan Davidsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy