JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Politiets responstid må ned

– Det må gjøres noe med politiets responstid nå. Brannfolk skal ikke gjøre politiets oppgaver, mener Jørn Davidsen, styremedlem i Norsk Brannmannforening.

2013110713415620131213204903

Han er ikke overrasket over at det var brannmannskapene som måtte pågripe drapsmannen på Valdres-ekspressen mandag kveld.

– Nei, dette var helt ventet. Jeg var på kurs i Sogn og Fjordane senest for en måned siden, og da var uttrykningstid et tema. Gjennomgangstonen var at politiets responstid er for lang, sier Davidsen, som mener denne enkelthendelsen må evalueres før han kan trekke slutninger.

– Men på generelt grunnlag er det ingen hemmelighet at brannmannskapene og ambulansen oftest er først på ulykkesstedet utenfor de store byene, sier han.

– Uvurderlige deltidsbrannmenn

Davidsen mener brannen i Gudvangatunnelen i sommer og senest den tragiske hendelsen på bussen ved Årdal viser at organiseringen av brannvesenet fungerer godt.

– Deltidsbrannmenn er uvurderlige. Selv om de kun har en liten stillingsbrøk, har de mye å vise til. Derfor håper vi det blir videreført, sier Davidsen.

Brannmennene tok blant annet i bruk et brannslukningsapparat da de pågrep drapsmannen.

– Erfaringsmessig vet vi at det er typisk brannmenn å gripe inn, selv om de utsetter seg for en risiko. De som jobber som deltidsbrannmenn, gjør det ikke for pengenes skyld, men fordi de vil hjelpe andre. Det er nok en menneskelig mekanisme som slår inn, mener Davidsen.

Skeptisk til sentralisering

Han er imidlertid klar på at det ikke er brannvesenets oppgave å gjøre politiets jobb. Han mener politiets responstid er det første myndighetene må ta tak i.

– Vi har tidligere vært skeptisk til politianalysen, og vi frykter en ytterligere sentralisering, sier Davidsen.

I politianalysen foreslås det å kute antall politidistrikter fra 27 til seks, og drastiske kutt i antall politistasjoner.

– For oss er det ufattelig at det skal få responstida ned. Det vil bli lengre mellom lensmannskontorene og lengre kjøreavstander, sier Davidsen, som mener den nye organiseringen av politiet må være tydelige på at de skal være til stede i distriktene.

– Brannfolk skal ikke læres opp til å håndtere slike situasjoner, det er feil vei å gå, sir Davidsen, som mener politiet kan lære av hvordan brannvesenet er organisert. Stort sett er det de frivillige brannmannskapene som er først på stedet.

–Vi kan kanskje få kursing i å stoppe trafikken og sikre åstedet, men når det gjelder voldelige personer, er ikke det vårt kompetansefelt, avslutter Davidsen.

Justisministeren vil ha alle fakta på bordet

Justisminister Anders Anundsen sa tirsdag til NRK at responstida virket lang, men at han ikke vil si om politiets beredskap var kritikkverdig før alle fakta i saken kommer fram.

– Jeg skal ha alle fakta på bordet, så får vi vurdere det derfra, men det er klart at man skal være tryggere på at politiet kommer når det virkelig gjelder, sa justisministeren dagen etter drapene fant sted.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy